JURNAL de CARANTINĂ – Ajungem MARI

Transferul activităților online

În perioada aceasta copiii din centre nu mai pot primi vizite, așa că voluntarii au căutat soluții să le fie aproape telefonic sau online, acolo unde este posibil. Voluntarilor le e tare dor de copii și știm că și copiilor le lipsesc foarte tare îmbrățișările lor, jocurile, ieșirile și excursiile. Din păcate, puține centre și apartamente de tip familial sunt echipate pentru organizarea de lecții online, dar voluntarii au comunicat folosind telefoanele educatorilor.

Voluntarii au vorbit cu copiii și tinerii despre cum se simt în perioada aceasta și cum își petrec timpul înăuntru, de ce nu e bine să ieșim din casa și despre regulile de igienă. Apoi i-au provocat pe copii la jocuri sau la teme. Consilierul educațional Ajungem MARI a pregătit mai multe propuneri de jocuri antrenante pentru copii și care pot fi gestionate de voluntari în interacțiunile online.

Pentru că nici educatorilor din centre nu le e deloc ușor să îi stăpânească pe copii când aceștia își doresc atât de mult să iasă afară, consilierii noștri educaționali le-au transmis și lor mai multe materiale cu idei de jocuri și de ateliere creative pentru a-i menține pe copii activi și bine dispuși.

Chiar dacă nu mai putem organiza ieșiri sau excursii nu îi mai putem înscrie pe copii la cursuri, ne bucurăm că în acesta perioadă am reușit deja să înscriem mai mulți adolescenți la terapie. E foarte important pentru ei să fie ascultați și îndrumați!

 

Donații pentru copiii din centre și din familii

Copiilor le e greu să stea închiși în centre și se plictisesc, așa că voluntarii le-au trimis materiale educaționale, cărți și jocuri pentru a-i ajuta să își petreacă timpul într-un mod mai plăcut și educativ. Au fost deja făcute primele livrări în București, Cluj, Iași, Bacău, Mureș, Argeș, Constanța, Botoșani, Râmnicu Sărat și Bihor și urmează și în alte județe. În Vrancea copiii și-au dorit alimente pentru a găti împreună. Pentru donații am utilizat fondurile oferite de United Way în București și fondurile strânse de voluntarii în campanii locale în țară.

Acolo unde nevoia a fost urgentă, echipa din București a trimis dezinfectanți și măști pentru centrele din Arad, Suceava, Botoșani, Constanța, Iași, Cluj și Sectoarele 2, 3 și 4. În unele apartamente de tip familial a fost nevoie și de termometre pentru a le măsură zilnic temperatura copiilor. Am cumpărat materiale de protecție de 9000 de lei cu sprijinul London Stock Exchange Group, iar Unilever ne-a donat 300 L de dezinfectanți.

În aceasta perioadă centrele de zi sunt închise. Asta înseamnă că spatiile sigure și pline de jocuri unde copiii din familii sărace primeau zilnic o masă caldă după scoală nu mai sunt accesibile. Am luat legătura cu partenerii noștri pentru a vedea care sunt nevoile familiilor și am pregătit pachete de materiale educaționale și alimente, atât în București, cât și în țară. Urmează să ajutăm și alte familii și centre care au nevoie de mai mult sprijin.

 

Strângere de fonduri

Pentru că ne îngrijorează foarte tare situația spitalelor din România și considerăm că echiparea lor corespunzătoare este o problemă de siguranță națională, ne-am alăturat campaniei #SCUT pentru Spitale a Asociației ZI de BINE.

Ne-am propus să strângem fonduri pe platforma online de fundraising Galantom pentru 5 spitale care urmează să trateze cazurile grave de coronavirus: Spitalul Județean Arad, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul de Urgență Târgoviște, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara.

Până acum am strâns peste 10.000 de lei și am donat deja fondurile Asociației ZI de BINE. Pe lângă fondurile strânse, am donat încă 20.000 lei asociației pentru a putea achiziționă mai repede echipamentele necesare.

Cei care doresc să sprijine campania pot dona foarte simplu cu cardul aici – https://ajungemmari.galantom.ro/org_supporters/view?id=9695 (în josul paginii sunt spitalele și veți găsi buton de donații când o accesați pe fiecare în parte).

Succesul acestor campanii de donații stă în faptul că fiecare fundraiser își mobilizează comunitatea, prietenii, colegii și apropiații. Așa că înscriindu-vă ca fundraiseri deveniți super-eroi pentru spitale. Pașii sunt foarte simpli: completați formularul unde alegeți spitalul și scrieți ce vă motivează – https://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-fundraiser-galantom/, noi vă vom crea o pagină pe platforma Galantom și vă trimitem link-ul ei pe e-mail, iar apoi promovați pagina în rândul prietenilor, colegilor și apropiaților. De asemenea, puteți să vă donați și ziua de naștere, alegând „Ajungem MARI” și unul dintre spitale AICI.

 

Planuri de viitor

Urmează o perioadă grea pentru cei mai săraci și mai vulnerabili dintre oameni. Mulți au rămas fără locuri de muncă, iar de serviciile celor care lucrau cu ziua nu mai este nevoie. În România mulți copii mergeau flămânzi la culcare și înainte de criză, dar situația se va agrava.

Pentru că familiile nu îi vor mai putea întreține sau pentru că violența domestică se accentuează în această perioadă, mulți copii probabil că vor ajunge în centrele de primire în regim de urgență și apoi în centrele de plasament sau apartamentele de tip familial. Vrem să le fim alături atunci când vor fi singuri și speriați și să le putem oferi mai mult sprijin cu ajutorul voluntarilor și al terapeuților.

Vom încerca să oferim cât mai mult sprijin și familiilor copiilor din centrele de zi cu care lucrăm pentru a nu fi necesară separarea lor și instituționalizarea copiilor. Vom aveam nevoie în continuare de sprijinul vostru! Toate donațiile strânse în aceasta perioadă pe website vor merge către această cauză. Credem că cele mai grele situații vor apărea după Paste, așa că vă rugam să donați AICI și noi vom pregăti pachetele pentru familiile cele mai nevoiașe.

Mulțumim că ne sunteți alături în aceasta perioadă dificilă și ținem să le mulțumim tuturor sponsorilor și donatorilor care ne-au susținut în adaptarea activității noastre și ne ajută să le rămânem alături copiilor și să revenim alături de ei cu forțe noi și mai mult suport!

Să ne revedem cu bine! Zile liniștite!

To Top