Ce fac ca voluntar?

Voluntarii merg săptămânal în centre timp de 2 ore şi îi ajută pe copii să înveţe/recupereze la o materie aleasă de comun acord (în funcţie de abilităţile voluntarului şi nevoile copiilor) sau să îşi îmbunătăţească abilităţile sau cunoştinţele generale prin ateliere creative sau de cultură generală. Ocazional voluntarii îi pot implica pe copii în activităţi în afara centrelor, de tipul ieşirilor educative/recreative sau ale vizitelor de orientare profesională în companii sau îi pot însoţi la cursuri vocaţionale.

Cu ce copii lucrez?

Ca voluntar Ajungem MARI lucrezi cu copii şi tineri instituţionalizaţi şi din familii defavorizate, aflaţi în evidenţa serviciilor sociale de protecţie a copilului. Mai multe despre beneficiarii noştri poţi citi AICI.

Ce vârste au copiii?

Copiii de la Ajungem MARI au vârste cuprinse între 7 şi 20 de ani.

Câţi copii sunt într-o grupă?

În funcţie de specificul activităţii, de nevoile şi nivelul copiilor, poţi lucra individual sau cu grupe de la 2 la 12 copii.

Cu cine merg la copii?

Voluntarii merg în echipe de câte 2. Se pot înscrie de la început alături de un coleg (vor fi repartizaţi împreună dacă programul lor coincide) sau sunt repartizaţi alături de alt voluntar cu aceleaşi opţiuni legate de program, deplasare şi cunoştinţe.

Copiii dintr-o grupă sunt de aceeaşi vârstă?

Da, este de dorit ca vârstele copiilor să fie cât mai apropiate.

Când se poate merge la copii?

Se merge în centre respectând programul de masă, somn şi şcoală al copiilor. În timpul săptămânii, între 9:00-11:30 şi 13:30-18:00. În weekend, în intervalul orar 10:00-12:30 şi 13:30-18:00. Foarte puţine centre acceptă prezenţa voluntarilor după ora 18:00 şi în unele centre există şi program de somn la prânz sau alte activităţi săptămânale programate.

Am nevoie de o diplomă pentru a preda, de exemplu, engleza sau matematica?

Nu e nevoie de un document care să ateste pregătirea. Nivelul copiilor este adesea destul de scăzut, iar voluntarii se înscriu pentru materii pe care le stăpânesc bine.

E nevoie de experienţă de predare/lucru cu copiii?

Nu e nevoie de experienţă de predare sau în lucrul cu copiii. Voluntarii participă la un training iniţial şi pot participa la training-uri opţionale pe parcursul modulului, iar pentru cazuri deosebite pot primi consiliere individuală.

Unde sunt centrele?

Centrele sunt în fiecare judeţ, în locuri accesibile cu mijloace de transport în comun sau cu maşina – voluntarii se pot grupa încât să meargă împreună. În Bucureşti centrele sunt în toate sectoarele.

Cum sunt centrele?

Structurile în care lucrezi sunt foarte diferite, chiar şi în cazul în care au un profil asemănător: centre de plasament, centre de zi, centre de primire în regim de urgenţă. centre educaţionale pentru copiii din asistenţă maternală, apartamente de tip familial sau căsuţe de tip familial.

Sunt copii cu dizabilităţi/ nevoi speciale?

În general copiii cu care lucrăm nu au dizabilităţi severe – unii copii mai prezintă întârzieri în dezvoltare datorită mediului în care au crescut şi lipsei stimulării cognitive.

Copiii din centre sunt orfani?

Copiii din centre nu sunt toţi orfani. Sunt şi copii care au rămas fără părinţi, însă majoritatea are părinţi care fie au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, fie păstrează încă aceste drepturi, însă situaţia financiară şi legală i-a determinat să îi lase pe copii în sistemul de protecţie socială.

Semnez un contract de voluntariat?

Conform legii voluntariatului sunt câteva documente obligatorii încheiate la începutul activităţii între organizaţia-gazdă şi voluntar: contract de voluntariat, fişă de post, fişă de protecţie.

Pot rămâne voluntar mai mult de 8 luni?

Sigur! Cu cât voluntarii rămân mai mult timp alături de copii, cu atât pot avea un impact mai mare şi îi pot ajuta mai mult! Contractul de voluntariat continuă cu un act adiţional.

Pot să devin voluntar chiar dacă voi lipsi o perioadă scurtă de timp?

Implicarea voluntarilor trebuie să fie constantă, săptămânal, timp de 8 luni. Cu toate acestea te poţi înscrie liniştit ca voluntar chiar dacă ştii că vei lipsi o perioadă scurtă de timp (1, 2, 3 săptămâni).

Ce fac pentru a deveni voluntar?

Sunt câţiva paşi de selecţie: completarea formularului de înscriere, trimiterea CV-ului prin e-mail, prezenţa la training şi, în unele judeţe, testare psihologică şi/sau evaluarea specialistului de medicina muncii.

Ce fac dacă vreau să mă înscriu după termenul limită?

Dacă ai ratat termenul de înscriere te aşteptăm cu mare drag la următorul modul. Din păcate nu putem accepta înscrieri între module. De aceea te sfătuim să ne urmăreşti pe site şi pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu termenul limită de înscrieri şi eventualele prelungiri.

Primesc diplomă/adeverinţă de voluntariat?

Voluntarii primesc adeverinţă de voluntariat la finalul modulului dacă au îndeplinit un număr de minim 40 ore de voluntariat.

Experienţa de voluntariat se trece ca vechime de muncă?

Experienţa ca voluntar nu se înregistrează ca vechime în muncă, ci doar ca experienţă de lucru. Competenţele dobândite sau abilităţile îmbunătăţite pot fi menţionate în CV.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804