COPIII SI CENTRELE

 • Cu ce copii lucrez?

Ca voluntar Ajungem MARI lucrezi cu copii si tineri institutionalizati si din familii defavorizate, aflati in evidenta serviciilor sociale de protectie a copilului. Mai multe despre beneficiarii nostri poti citi AICI.

 • Ce fac ca voluntar?

Voluntarii merg saptamanal in centre timp de 2 ore si ii ajuta pe copii sa invete/ recupereze la o materie aleasa de comun acord (in functie de abilitatile voluntarului si nevoile copiilor) sau sa isi imbunatateasca abilitatile sau cunostintele generale prin ateliere creative sau de cultura generala.Ocazional voluntarii ii pot implica pe copii in activitati in afara centrelor, de tipul iesirilor educative/ recreative sau ale vizitelor de orientare profesionala in companii sau insotindu-i la cursuri vocationale.

 • Ce varste au copiii?

Copiii de la Ajungem MARI au varste cuprinse intre 3 si 21 de ani.

 • Cati copii sunt intr-o grupa?

In functie de specificul activitatii, de nevoile si nivelul copiilor, poti lucra individual sau cu grupe de la 2 la 12 copii.

 • Cu cine merg la copii?

Voluntarii merg in echipe de cate 2. Se pot inscrie de la inceput alaturi de un coleg (vor fi repartizati impreuna daca programul lor coincide) sau este repartizat alaturi de alt voluntar cu acelasi optiuni legate de program, deplasare si cunostinte.

 • Copiii dintr-o grupa sunt de aceeasi varsta?

Da, este de dorit ca varstele copiilor sa fie cat mai apropiate.

 • Cum sunt centrele?

Structurile in care lucrezi sunt foarte diferite, chiar si in cazul in care au un profil asemanator: centre de plasament, centre de zi, centre de primire in regim de urgenta. centre educationale pentru copii din asistenta maternala, apartamente de tip familial sau casute de tip familial.

 • Sunt copii cu dizabilitati/ nevoi speciale?

In general copiii cu care lucram nu au dizabilitati severe – unii copii mai prezinta intarzieri in dezvoltare si datorita mediului in care au crescut si lipsei stimularii cognitive.

 • “Copiii din centre sunt orfani?”

Copiii din centre nu sunt toti orfani. Sunt si copii care au ramas fara parinti, insa majoritatea au parinti care fie au fost decazuti din drepturile parintesti, fie pastreaza inca aceste drepturi, insa situatia financiara si legala i-a determinat sa ii lase pe copii in sistemul de protectie sociala.


ORGANIZAREA PROIECTULUI

 • Unde sunt centrele?

Centrele sunt in fiecare judet in locuri accesibile cu mijloace de transport in comun sau cu masina – voluntarii se pot grupa incat sa mearga impreuna. In Bucuresti centrele sunt in toate sectoarele.

 • Cand se poate merge la copii?

Se merge in centre respectand programul de masa, somn si scoala al copiilor. In timpul saptamanii intre 9:00-11:30 si 13:30-18:00. In weekend 10:00-12:30 si 13:30-18:00. Foarte putine centre accepta prezenta voluntarilor dupa ora 18:00 si in unele centre exista si program de somn la pranz sau alte activitati saptamanale progamate.

 • Semnez un contract de voluntariat?

Conform legii voluntariatului, sunt cateva documente obligatorii incheiate la inceputul activitatii intre organizatia-gazda si voluntar: contract de voluntariat, fisa de post, fisa de protectie.

 • Pot ramane voluntar mai mult de 6 luni?

Sigur! Cu cat voluntarii raman mai mult timp alaturi de copii, cu atat pot avea un impact mai mare si ii pot ajuta mai mult! Contractul de voluntariat continua cu un act aditional.

 • Pot sa devin voluntar chiar daca voi lipsi o perioada scurta de timp?

Implicarea voluntarilor trebuie sa fie constanta, saptamanal, timp de 6 luni. Cu toate acestea te poti inscrie linistit ca voluntar chiar daca stii ca vei lipsi o perioada scurta de timp (1,2,3 saptamani)

 • Ce fac pentru a deveni voluntar?

Sunt cativa pasi de selectie: completarea formularului de inscriere, trimiterea CV-ului prin e-mail, comportament la training si in unele judete, testare psihologica si/ sau evaluarea specialistului de medicina muncii.

 • Ce fac daca vreau sa ma inscriu dupa termenul limita?

Pe parcursul unui an facem recrutari de voluntari de 2 ori (in lunile august-septembrie respectiv ianuarie-februarie), modulele noastre de voluntariat fiind de cate 6 luni de zile. Daca ai ratat termenul de inscriere, te asteptam cu mare drag la urmatorul modul. Din pacate, nu putem accepta inscrieri intre module. De aceea te sfatuim sa ne urmaresti pe site si pe Facebook pentru a fi la curent cu termenul limita de inscrieri si eventualele prelungiri.

 • E nevoie de experienta de predare/ lucru cu copiii?

Nu e nevoie de experienta de predare sau in lucrul cu copiii. Voluntarii participa la un training initial si pot participa la training-uri optionale pe parcursul modulelor, iar pentru cazuri deosebite pot primi consiliere individuala.

 • Am nevoie de o diploma pentru a preda, de exemplu, engleza sau matematica?

Nu e nevoie de un document care sa ateste pregatirea. Nivelul copiilor este adesea destul de scazut, iar voluntarii se inscriu pentru materii pe care le stapanesc bine.

 • Primesc diploma/ adeverinta de voluntariat?

Voluntarii primesc adeverinta de voluntariat la finalul celor 6 luni de modul daca au indeplinit un numar de minim 40 ore de voluntariat.

 • Experienta de voluntariat se trece ca vechime de munca?

Experienta ca voluntar nu se inregistreaza ca vechime in munca, ci doar ca experienta de lucru. Competentele dobandite sau abilitatile imbunatatite pot fi mentionate in CV.