„Dă-ți pasiunea mai departe” este principalul proiect permanent din cadrul programului educațional Ajungem MARI. Proiectul se desfășoară la nivel național și sprijină copiii și ținerii instituționalizați pe termen lung prin implicarea unui număr mare de voluntari care devin profesori, prieteni și modele pentru copii.

Voluntarii merg săptămânal în centre în echipe de 2 la o grupă de copii de vârste apropiate pentru ședințe interactive de pregătire școlară (română, matematică, engleză, informatică, cultură generală etc.) sau pentru a susține ateliere creative (muzică, dans, teatru, fotografie, arte plastice etc.). Ne dorim ca cei care au o pasiune, să le-o transmită mai departe copiilor și tinerilor din centre.

Costurile pentru aceste activitati sunt de 500 lei/an/copil, timp – 3 ore/saptămână/ 12 luni/an.

Voluntarii au peste 16 ani și sunt în mare parte angajați, dar și studenți și liceeni sau chiar pensionari. Nu este necesară experiență de predare anterioară implicării – voluntarii participă la training-uri despre specificul copiilor și metode interactive de predare. Voluntarii sunt recrutați de 2 ori pe an pentru module de voluntariat de 6 luni, timp în care dedică proiectului minim 3 ore pe săptămână. Selecția cuprinde mai mulți pași pentru a ne asigura că voluntarii înscriși sunt implicați și serioși. Proiectul se adresează în special tinerilor liceeni și studenți, dar și tinerilor profesioniști, adulților și chiar pensionarilor.

Mai multe detalii despre cum poți deveni voluntar: https://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-voluntar/.

In ultimii 3 ani numărul voluntarilor implicați săptămânal a fost de peste 1000, cu aproximativ 1300 de voluntari înscriși pentru module de 6 luni. În prezent 1600 de voluntari sunt implicați în proiect în București și 24 de județe: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Gorj, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea. În București lucrăm cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6, iar datorită numărului mare de voluntari înscriși (raport 1 voluntar: 2 copii), putem repartiza voluntarii în funcție de zona și disponibilitatea de deplasare, program și abilitățile lor, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor copiilor.

Proiectul s-a extins în țară pe măsura implicării coordonatorilor locali. Dacă sunt persoane dornice să ofere 5 ore săptămânal ca voluntari pentru organizarea activității locale, putem atrage local voluntari pentru noi orașe sau județe. Cei interesați să devină coordonatori pot trimite CV-ul și o scrisoare de intenție la adresa office@ajungemmari.ro. Mai multe detalii: http://goo.gl/7mqwzV.

 

__________________________

Beneficii pentru copii și tineri:

  • își îmbunătățesc performanțele școlare
  • isi îmbunătățesc cunoștințele generale
  • devin mai comunicativi și mai deschiși spre noi activități
  • își îmbunătățesc abilitățile de comunicare, socializare și lucru în echipă
  • capătă încredere în forțele lor
  • își însușesc valorile voluntarilor care le devin modele
  • învață cu plăcere și curiozitate
  • devin mai motivați să lupte pentru un viitor mai bun

__________________________

Rezultate și parteneri

Proiectul a demarat în București în vara anului 2014 cu fonduri 0 dar cu 70 de voluntari care au ajutat 150 de copii. Proiectul s-a extins rapid în București și în țară, iar numărul voluntarilor și al copiilor a tot crescut, astfel încât în toamnă 2016 se implicau 1.300 voluntari în sprijinul a 2.000 de copii din București și 25 de județe. De atunci numărul copiilor este constant sau în ușoară creștere, la fel și numărul voluntarilor.

Copiii incluși în program sunt urmăriți și susținuți pe termen lung de voluntari. Pentru rezultatele obținute, „Dă-ți pasiunea mai departe” a fost desemnat în 2015 ”Proiectul anului în educație” la Gala Națională a Voluntarilor și a primit premiul I la Gala Societății Civile. Proiectul a primit în 2016 recunoaștere și din partea Ministerului Muncii.

Proiectul este susținut din 2016 în București de United Way Romania și Metropolitan Life. în țară proiectul a beneficiat de sprijinul LIDL Romania și de sponsorizări locale. în 2018 Pepco România asigură parte din rechizite la nivel național.

 

To Top