Explorator pentru o zi este un proiect permanent al programului educațional Ajungem MARI prin care le oferim copiilor și tinerilor șansa de a explora orașul, de a vizita și descoperi locuri noi, de a cunoaște și interacționa cu oameni noi. Fiecare ieșire din centru este o nouă experiență, iar timpul pe care îl pretrec voluntarii alături de ei este mult mai apreciat decât jucăriile și hainele pe care le primesc drept donații.

Voluntarii organizează ieșiri cu copiii la film, la muzee, în diferite spații de joacă, la teatru, în parcuri, la escape room, laser tag, la diferite festivaluri și evenimente. Aceștia îi însoțesc pe copii și participă alături de ei la activități, îi încurajează pe tot parcursul desfășurării acestora, le explică ce au de făcut, discută cu aceștia despre diverse teme precum familie, prietenie, valori morale, carieră, pasiuni și emoții. De asemenea, voluntarii le explică și cum trebuie să se comporte și le oferă modele de urmat.

Costurile pentru a organiza astfel de iesiri sunt de  – 600/an/copil, timp – 12 ieșiri/an.

____________________________________________

Beneficiile proiectului pentru copii și tineri:

-dezvoltă o relație mai apropiată cu voluntarii care le devin prieteni și modele de urmat, căpătă încredere în aceștia și reușesc să-și exprime sentimentele cu mai mare ușurință

-căpătă mai multă încredere în sine și sunt mai deschiși să încerce experiențe noi

-își dezvoltă abilitățile de socializare, de comunicare și de lucru în echipă 

-învață cum să se poarte în societate, cum să reacționeze în anumite situații

-învață să se orienteze în oraș, să folosească mijloacele de transport în comun

-se dezvoltă și se relaxează în afara centrelor

-descoperă și devin mai conștienți de lumea din jurul lor 

____________________________________________

Rezultate și parteneri

În București, proiectul se desfășoară încă din 2014, dar a luat amploare cu sprijinul Adobe Foundation și Metropolitan life care finanțează aceste ieșiri. Pentru a reduce costurile per ieșire și a putea organiza, astfel, mai multe ieșiri, am apelat la sprijinul partenerilor care acordă gratuități sau reduceri. În țara proiectul se desfășoară cu sprijinul partenerilor locali și al voluntarilor care au atras fonduri pentru ieșiri prin evenimente caritabile sau campania 2%. În 2017 proiectul a beneficiat în țară de sprijinul LIDL România prin fondurile strânse în urnele de donații de la casele de marcat. În 2017 am organizat 340 de ieșiri cu copii din centrele din București și 125 de ieșiri în celelalte județe din țară.

To Top