Programul educațional Ajungem MARI a dezvoltat proiecte permanente care răspund pe termen lung nevoilor reale ale copiilor instituționalizați. Pun accent pe creşterea încrederii copiilor şi tinerilor din centrele de plasament în forţele proprii, pe formarea de abilităţi si transmiterea unor valori pentru o viaţă demnă şi sănătoasă.

Principalele direcţii ale programului au fost structurate încă de la început ca 5 proiecte permanente care se desfășoară pe termen lung și nu se încheie odată cu finanțările punctuale. Cu ajutorul partenerilor și sponsorilor elaborăm și proiecte sau activități specifice care se integrează și adaugă valoare proiectelor permanente.

Programul național de voluntariat

Programul naţional de voluntariat este pilonul programului educaţional Ajungem MARI. Desfăşurat la nivel naţional, proiectul oferă sprijin pe termen lung copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi prin implicarea a cât mai mulţi voluntari care devin pentru copii profesori, prieteni şi modele. Voluntarii merg săptămânal în centre şi îi ajută pe copii la pregătirea pentru şcoală, susţin ateliere creative sau de cultură generală, îi ascultă şi îi sprijină.

Excursii și ieșiri în afara centrelor

Excursiile și ieșirile sunt modalitatea prin care le oferim copiilor și tinerilor șansa de a explora orașul, de a vizita și descoperi locuri noi, de a cunoaște și interacționa cu oameni noi. Fiecare ieșire din centru este o nouă experiență, iar timpul pe care îl petrec voluntarii alături de ei este mult mai apreciat decât jucăriile și hainele, de exemplu, pe care le primesc drept donații.

Psihoterapie și logopedie

Proiectul dedicat psihoterapiei este menit să îi ajute pe copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială să-şi îngrijească rănile emoţionale şi traumele căpătate în urma diverselor experienţe trăite. Centrele de plasament sunt pline cu copii care au nevoie să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să înveţe să-şi exploreze şi să-şi exprime în siguranţă emoţiile, să câştige încredere în ei, dar şi în ceilalţi.

Cursuri vocaționale

Cursurile vocaționale sunt esențiale pentru copiii și tinerii din centre, care în acest fel reușesc să se cunoască mai bine și să își dezvolte abilitățile. Prin activitățile în care îi implicăm aceştia devin mai siguri pe ei, determinați și ambițioși, își descoperă abilitățile și limitele, toate acestea ajutându-i pe termen lung să se integreze în societate și să devină independenți după ce părăsesc centrele de plasament.

Tabere de dezvoltare personală

Organizarea de tabere de dezvoltare personală sau de viață independentă pentru copiii și tineri instituționalizați şi din medii defavorizate are efecte extraordinare asupra acestora. Taberele de dezvoltare personală presupun organizarea de drumeții, vizite la obiective, seri tematice, jocuri de echipă, improvizație, iar cele de viață independentă conțin exerciții practice de viață independentă.

Consiliere și cursuri de calificare

Cu ajutorul acestui proiect îi ajutăm pe copiii și tinerii instituționalizați să facă primii pași în orientarea profesională și vocațională și să îndrăznească să țintească cât mai sus. Copiii care stau în centre cunosc puține lucruri despre lumea din jur și ce presupune să ai o anumită profesie sau să mergi la serviciu. Percepția lor asupra realității este limitată la viața din centru și orele de la școală. Au nevoie de mult mai multe ca să poată aspira la mai mult.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804