Ajungem MARI – Programul ce susţine educaţia copiilor din centrele de plasament.
Copiilor abandonați nu le putem aduce familiile înapoi, dar le putem vindeca sufletele.
Copiii din centrele de plasament simt singurătatea în fiecare zi. Nici dulciurile, nici jucăriile nu le pot aduce familiile înapoi. Dar există un cadou ce le poate vindeca sufletele rănite – atenţia, ascultarea, înţelegerea oamenilor din jur. Copiii instituționalizați au nevoie de o şansă. Au nevoie să primească lucrurile esenţiale pe care până acum nu le-au primit: Iubire, Familie, Viitor, Educaţie, Susţinere, Încurajare, Acceptare, Curaj, Prietenie, Experienţe.
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Avem proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.
Voluntarii, motorul Ajungem MARI
Copiii şi tinerii din sistemul de protecţie au extrem de mult potenţial, umbrit însă de lipsa de încredere în ei şi afectat de separatea de familie. Au nevoie de relaţii cu adulţi care să le devină prieteni şi modele, să le ofere sprijin şi încurajare, să îi motiveze să îşi continue educaţia şi să le arate câte oportunităţi există şi cum le pot accesa.
Pentru viitorul acestor copii organizăm anual noi recrutări de voluntari, astfel încât să asigurăm constant numărul optim. Cu toţii sunt sprijiniţi în acest demers prin training-uri şi consiliere constante.
„Nu credeam că o să fiu voluntară. Mă gândeam că sunt alţi voluntari mult mai bine pregătiţi. Am înţeles însă aici că fiecare întâlnire te pregăteşte pentru următoarea. Vă mulţumesc foarte mult că mi-aţi acordat şansa să fac parte dintr-o familie aşa frumoasă. Împreună facem diferenţa!” – voluntar Ajungem MARI
În mod concret, lucrăm cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţinem să ajungă MARI până când ies din sistemul de protecţie a copilului. 1.300 de voluntari merg săptămânal la cei peste 3.500 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin 8 luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi.
Programul Ajungem MARI este unicul program al Asociaţiei Lindenfeld, fondată în 2013 de 3 tineri care îşi doreau nespus de mult să aducă schimbări în bine în societate. Programul educaţional a fost demarat pe 8 iunie 2014, în Bucureşti, cu fonduri 0. S-a extins cu rapiditate, iar în următorul an voluntarii se alăturau şi copiilor din centrele din Cluj, Iaşi, Timiş şi Buzău. Până în 2016 programul nostru era implementat în Bucureşti şi 24 de judeţe, iar copiii aşteaptă cu nerăbdare întâlnirile cu voluntarii lor, pe care îi descriu ca fiind „buni, calzi, prietenoşi, veseli, de încredere, serioşi şi care îşi respectă promisiunile.”
În 2016 Programul Ajungem MARI a primit recomandare din partea Ministerului Muncii pentru a fi implementat în sprijinul cât mai multor copii vulnerabili din România şi a fost premiat în repetate rânduri.
În 2021, în urma unui lung şi laborios proces de selecţie, Iarina Taban, preşedintele şi fondatoarea programului, a fost desemnată Ashoka Fellow, alăturându-se astfel celorlalţi 6 Ashoka Fellows din România şi comunităţii globale de 3.800 de antreprenori sociali din peste 94 de ţări, pe care Ashoka îi sprijină pe viaţă.
Programul educațional Ajungem MARI a primit în anul 2023 aprecierile Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ale instituțiilor de Protecţie a Copilului și ale societății civile. Tot în acest an, a primit Premiul pentru Impact Social în cadrul categoriei “Servicii Sociale” pentru proiectul “Sprijin pentru tinerii institutionalizaţi”, Premiul III în cadrul categoriei “Proiecte realizate cu implicarea voluntarilor” pentru proiectul “O șansă în plus la educație” şi Premiul III în cadrul categoriei “Programe” pentru programul “Psihoterapie pentru copiii și tinerii instituționalizați”.
Suntem prezenţi în Bucureşti şi 26 de judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea), reuşind să le oferim copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi o educaţie interactivă şi experienţe frumoase de formare. Credem în şansele tuturor, iar rezultatele celor 9 ani de activitate ne arată impactul pe care îl au sprijinul pe termen lung, consecvenţa, acceptarea necondiţionată, încurajarea permanentă, răbdarea şi perseverenţa.
45.000 de copii sunt în sistemul de protecție din România
Centrele de plasament din București și din țară sunt pline cu copii și tineri care au nevoie să li se oblojească rănile emoționale. De 10 ani programul educaţional Ajungem MARI, desfășurat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă şi vizibilă în vieţile a mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie.
De 10 ani, voluntarii Ajungem MARI îi pregătesc pentru o viață independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecție, fac cu ei teme, meditații, merg cu ei în excursii și tabere şi exersează bunătatea zi de zi.
De altfel, programul educaţional Ajungem MARI a primit în 2016 o recomandare din partea Ministerului Muncii pentru a fi implementat în sprijinul a cât mai mulți copii vulnerabili din țară.
Ce am reuşit să facem în ultimii 10 ani?
- 505.130 de ore de voluntariat
- psihoterapie pentru 287 de copii
- consiliere vocațională pentru 373 de copii
- 85 de copii la cursuri de calificare
- 922 copii la cursuri vocaționale
- logopedie pentru 60 de copii
- meditații evaluare națională și bac pentru 170 de copii
- 3298 excursii și ieșiri
- 30 de tabere pentru 650 de copii
Peste 10.000 de voluntari ai organizației au ajuns în aceşti ani la mii de copii din București și 26 județe din țară. Au făcut cu ei meditaţii, i-au dus la cursuri vocaţionale, în tabere şi excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie şi, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral şi emoţional.
Fiecare migrare din sistem are impact traumatic complex asupra copilului, iar traumele acumulate au efecte dintre cele mai grave asupra dezvoltării cerebrale şi emoţionale. Îi pun în pericol sănătatea, integritatea, viaţa, produc tulburări socio-emoţionale şi modificarea dezvoltării cerebrale. Cel mai bine se recuperează copiii care sunt plasaţi la o persoană sau o familie care doreşte să îi adopte.
- 10.000 de copii intră anual în sistemul de protecţie
- 1 din 10 copii este născut de o mamă minoră
- 32% dintre copii ajung în centre din cauza sărăciei, iar 25% în urma abuzurilor suferite sau a neglijării
- doar 6% din copiii aflaţi în sistemul de protecţie sunt adoptabili conform legii
- 1 din 3 copii şi-a petrecut 90% din viaţă în sistemul de protecţie
Lucrăm în special cu copii din centre de plasament de stat, copii care au suferit traume în urma instituționalizării, a abandonului sau a separării de familii.
Copiii sunt minunați și au un potențial pe care deseori nu îl cunosc. Ei merg la școli normale sau speciale și din păcate, din cauza mediului din care provin și a poveștilor lor de viață, nivelul de cunoștințe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeași vârstă. Mulţi dintre ei au traume greu de gestionat fără ajutor specializat, traume care le afectează viaţa de zi cu zi şi le diminuează şansele la un viitor echilibrat şi împlinit. Foarte puţini dintre ei ajung la consiliere psihologică și psihoterapie, iar majoritatea intervențiilor sunt realizate în situații de criză, nu ca prevenție.
În programul Ajungem MARI sunt peste 3.500 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 20 de ani din centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgență, apartamente de tip familial și din asistență maternală, after school-uri sociale, asociații și fundații private care au în grijă copii în dificultate.
Pune şi tu umărul la un viitor mai bun al copiilor instituționalizați.
TRIMITE SMS LA 8864 CU TEXTUL “IUBIRE”
Donează 4 euro/lună și ajută-i pe copiii și tinerii abandonați să lupte cu traumele.
Suma alocată cauzei este de 4 Euro/lună. Vei primi un mesaj de confirmare de la numărul 8864. Acest lucru înseamnă că te-ai abonat cu succes la o donație lunară de 4 euro. Din acest moment donația se va efectua automat, în fiecare lună, până când decizi să o opreşti. Te poţi dezabona oricând trimiţând mesajul cu IUBIRE STOP la 8864.
Pentru orice întrebare ne poţi contacta la telefon 0761845973 sau email office@ajungemmari.ro.
Campania este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului.