„Îndrăzneşte să visezi” este proiectul prin care îi ajutăm pe copiii și tinerii instituționalizați să facă primii pași în orientarea profesională și vocațională și să îndrăznească să țintească cât mai sus. Este vârsta la care ei își formează visele și încercăm să le arătăm că prin determinare și o educație solidă și ei pot ajunge exact ce își doresc.

Copiii care stau în centre cunosc puține lucruri despre lumea din jur și ce presupune să ai o anumită profesie sau să mergi la serviciu. Percepția lor asupra realității este limitată la viața din centru și orele de la școală. Au nevoie de mult mai multe ca să poată aspira la mai mult.

Ce include proiectul

Beneficiile proiectului

  • consiliere vocațională individuală și de grup
  • coaching pentru adolescenți
  • burse pentru cursuri de calificare acreditate
  • vizite în diverse companii și discuții cu angajații
  • sprijin pentru angajare
  • ateliere și cursuri cu voluntarii despre viața independentă 

Prin ședințele de consiliere vocațională tinerii descoperă ce meserii sunt potrivite pentru ei în funcție de abilitățile și valorile lor. Consilierii vocaționali îi ajută să afle care sunt pașii pentru a urma cariera dorită, să se cunoască mai bine, să își dea seama care le sunt valorile și așteptările pentru viitor pentru a alege meserii și joburi care să le aducă satisfacție pe termen lung. 

În funcție de recomandările consilierilor vocaționali voluntarii și specialiștii colaboratori Ajungem MARI îi susțin să urmeze cursuri de calificare, să își dezvolte anumite abilitați prin activități extrașcolare, să se angajeze sau să facă voluntariat pentru a căpăta experiență.

Prin vizitele în diverse companii tinerii primesc cât mai multe informații despre ce înseamnă un loc de muncă, ce pregătire și cunoștințe le sunt necesare, cum să se comporte la serviciu și să lucreze în echipă. 

  • își cunosc mai bine abilitățile și aspectele care au nevoie să fie îmbunătățite
  • descoperă profesii variate și diferite medii de lucru
  • descoperă ce abilități și cunoștințe trebuie să își formeze pentru a lucra într-un anumit domeniu și într-un colectiv
  • descoperă ce le place și ce nu le place pentru a-și putea construi singuri un viitor
  • învață o meserie 
  • au mai multe șanse pentru angajare
  • se integrează mai ușor într-un mediu de lucru
  • au șansa de a cunoaște și de a discuta cu angajați care să îi ghideze
  • descoperă noi perspective asupra viitorului lor

Cu ajutorul acestui proiect tinerii primesc mai multe șanse de angajare, devin mai pregătiți să gestioneze eventuale dificultăți sau conflicte și își vor putea păstra mai mult timp locul de muncă. Participanții devin mai perseverenți și mai motivați să își continue educația pentru a avea șansa de a accesa locuri de munca mai bine plătite și care să le aducă satisfacție.

Câteva rezultate

Peste 200 de tineri au participat la sesiuni individuale de consiliere vocațională, activitate care a luat amploare începând cu anul 2020. Tot mai mulți tineri au solicitat sprijin pentru a lua decizii pentru viitorul lor. 

Peste 60 de tineri au urmat un curs de calificare sau școala de șoferi. O parte dintre tineri a optat pentru cursuri de frizerie, machiaj, unghii, bucătar, ospatar, dar și de contabilitate, resurse umane sau fotografie. Înainte de înscrierea la cursuri, tinerii au participat la ședințe de consiliere vocațională pentru confirmarea alegerii. 

Până acum am organizat peste 150 de vizite de orientare profesională și mai multe ateliere online cu specialiști din diverse domenii. Vizitele au fost în locuri cât mai diverse (restaurante, firme de IT, brutărie, saloane cosmetice, post de televiziune, post de radio, tribunal, firmă de pază, cabinet veterinar, fabrici diverse).

Începând cu 2017 am organizat excursii de weekend de dezvoltare profesională pentru tinerii instituționalizați din București şi Iași urmate de sesiuni de grup și individuale organizate local pentru aprofundarea informațiilor dobândite, creșterea stimei de sine și încurajarea acestor adolescenți de a crede în propriile forțe și talente și a-și urma visurile.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804