„Îndrăzneste să visezi!” este un proiect permanent al programului educațional Ajungem MARI prin care îi ajutăm pe copii și ținerii instituționalizați să facă primii pași în orientarea profesională și vocațională și să îndrăznească să țintească cât mai sus. Este vârsta la care ei își formează visele și vrem să înteleagă că prin determinare și o educație solidă și ei pot ajunge exact ce își doresc.

Copiii care stau în centre cunosc puține lucruri despre lumea din jur și ce presupune să ai o anumită profesie/ să mergi la serviciu. Percepția lor asupra realității este limitată la viața din centru și orele de la școală.

Proiectul include:

– consiliere vocațională individuală și de grup

– vizite în diverse locuri de muncă și discuții cu angajații

– burse pentru cursuri de calificare acreditate

Prin vizitele în locuri de muncă le transmitem cât mai multe informații despre ce înseamnă un loc de muncă, ce pregătire și cunoștințe le sunt necesare, cum să se comporte la serviciu și să lucreze în echipă. Vrem ca ei să înțeleagă ce înseamnă un mediu de lucru, să cunoască reprezentanți din cât mai multe profesii și să poată discuta despre diverse domenii de activitate, dar mai ales vrem să-i motivăm să-și continue studiile și să nu abandoneze școala.

  ______________________________

Beneficii pentru copii și tineri:

  • își cunosc mai bine abilitățile și aspectele de îmbunătățit
  • descoperă profesii variate și diferite medii de lucru
  • descoperă ce abilități și cunoștințe trebuie să își formeze pentru a lucra într-un anumit domeniu și într-un colectiv
  • au șansa de a cunoaște și a discuta cu angajați care să îi ghideze
  • descoperă noi perspective asupra viitorului lor
  • descoperă ce le place și ce nu le place, pentru a-și putea construi singuri un viitor

______________________________

Rezultate si parteneri:

Deși proiectul a fost inițiat în 2014, în primii ani au fost organizate puține vizite, ateliere și vizile ale carierei în centre, punctul cel mai important fiind o conferință de orientare profesională cu 30 de specialiști și 100 de copii. Proiectul a primit finanțare și a putut fi implementat începând cu 2017, când au demarat consilierea vocațională și vizitele periodice în companii.

Până acum am organizat 23 de astfel de vizite profesionale pentru aproximativ 200 de copii, în locuri cât mai diverse (restaurant, firme de IT, brutărie, saloane cosmetice, post de televiziune, post de radio, tribunal, firmă de pază, cabinet veterinar, fabrici diverse). Copiii au fost foarte interesați de aceste vizite, bucurându-se să descopere profesii noi și oameni noi cu experiențele lor de viață. Vizitele se desfășoară cu sprijinul HP Inc. Foundation, timp de 12 luni (din august 2017), în București și alte 10 județe, pentru copii și tineri instituționalizați (12-18 ani) în cadrul căruia organizăm vizite ale copiilor la diverse locuri de muncă.

Cu sprijinul Ikea România am putut să le oferim adolescenților și tinerilor sprijinul unui consilier vocațional angajat care a desfășurat mai multe întâlniri în vederea identificării și dezvoltării abilităților acestora, pentru a-i consilia cu privire la meseria potrivită și acțiunile necesare pentru a ajunge să profeseze într-un anumit domeniu. Consilierea vocațională continuă în 2018 cu sprijinul Pepco România.

În toamna anului 2017, am organizat în afara Bucureștiului week-end-uri de dezvoltare profesională și consiliere vocațională pentru 35 de tineri instituționalizați, urmate de week-end-uri de lucru în București, sesiuni de grup și individuale pentru aprofundarea informațiilor dobândite, pentru creșterea stimei de șine și încurajarea acestor adolescenți de a crede în propriile forțe și talente și a-și urma visul.

To Top