Great Future, proiectul derulat alături de Pepco România, aduce bucurie şi note de 10

Nu ştim când a trecut anul de când am dat startul proiectului Great Future, dezvoltat împreună cu PEPCO România, companie ce ne este un partener remarcabil de 5 ani de zile deja. Ştim însă ce rezultate extraordinare avem în acest an, primul din cei 3 ai proiectului în care le oferim împreună copiilor şi tinerilor din centrele de plasament oportunităţi de dezvoltare necesare pentru momentul în care părăsesc sistemul de protecţie.

Peste 1.000 de copii, pregătiţi pentru viaţa din afara sistemului de protecţie

Cu ce să începem? Să începem cu nota maximă pe care o merită partenerul nostru, dar pe care a primit-o şi unul dintre beneficiarii cursurilor vocaţionale. Şi nu o dată, ci de 2 ori. Este vorba de un adolescent din Braşov care, cu ajutorul lucrurilor învăţate la cursul vocaţional din cadrul Great Future a reuşit să îşi consolideze atât de bine tehnica încât a primit 10 la ambele probe din cadrul examenului de admitere la Liceul de Arte. În total, 20 de tineri au participat de-a lungul acestui an la cursuri vocaţionale de teatru, desen, chitară etc., cursuri care îi ajută nu doar să-şi împlinească visurile, ci şi să-şi dezvolte talentele şi interesele în diverse domenii, să lucreze în grup şi să se integreze cu uşurinţă în societate.

În timpul pandemiei le-am dat lui G. şi A. o misiune: să pună în scenă o piesă de teatru şi să joace în ea. Au decis, după lungi discuţii, să joace un fragment din Moara cu noroc a lui Ioan Slavici. Au fost extrem de fericite să facă rolurile respective şi s-au implicat mult şi în organizarea piesei, aşa că mi-am dat seama că erau foarte interesate de acest domeniu.

La scurt timp am văzut un anunţ prin care se căutau tineri actori pentru o piesă ce urma să fie pusă în scenă la teatrul din oraş. Le-am spus despre asta şi au mers la casting. Surorile şi M. au luat proba, iar când a sunat G. să-mi dea veştile bune, vocea ei tremura de încântare: „Am ajuns la teatru şi erau o mulţime de adolescenţi. Eram super stresate, dar am reuşit să ne liniştim şi să ne concentrăm pe ceea ce ni s-a dat de făcut. Am fost alese şi o să avem roluri în mai multe piese ce vor fi puse în scenă anul acesta.” – Elena-Mirela Panait, voluntar Ajungem MARI

80 de tineri au participat de-a lungul acestui an la cursurile susţinute de voluntarii Ajungem MARI pe baza suporturilor oferite, pe teme extrem de necesare şi interesante, în acelaşi timp: Cursul de viaţă independentă, Cursul pentru super fete, Cursul pentru super băieţi şi Cursul mixt, pentru fete şi băieţi.

“Am început să-mi recunosc propria valoare”

Proiectul Great Future înseamnă un ajutor fantastic şi pentru 15 tineri care au intrat de anul trecut în procesul de terapie, esenţial pentru ca ei să poată învăţa cum să gestioneze traumele care le-au marcat vieţile şi emoţiile provocate de acestea.

Terapia m-a ajutat cu adevărat şi mi-ar plăcea tare mult să continui până când voi avea încredere în mine şi până când mă voi simţi pregătit să-mi controlez gândurile şi emoţiile.

Am început toamna trecută să învăţ mai multe despre cum să-mi stăpânesc emoţiile precum tristeţea, frica şi anxietatea, cum să mă înţeleg pe mine mai bine, să-mi cresc încrederea în propria persoană şi să mă apreciez mai mult.

În doar câteva luni am reuşit să îmi schimb felul de a privi lucrurile. Am început să-mi recunosc propria valoare pentru că fiecare om merită compasiune şi ca să fii iubit trebuie mai întâi să te iubeşti pe tine. Am făcut multe progrese şi sunt tare mândru de mine. – M., beneficiar al programului Great Future

Paşi mici pentru oameni MARI

Alţi 188 dintre tinerii aflaţi în centrele de plasament şi apartamente de tip familial au beneficiat în acest timp de ieşiri şi excursii care le-au oferit atât conţinut educativ de calitate, cât şi ocazia de a descoperi lumea din afara locurilor în care trăiesc şi de a observa lucrurile cu care vor lua contact odată ce vor deveni adulţi. Au mers la muzee, la film şi au petrecut timp în natură, învăţând lucruri şi jocuri care să-i ajute să se deschidă şi să se descopere.

50 de tineri descoperă vara aceasta taberele pentru dezvoltare personală şi deprinderi de viaţă independentă. Timp de o săptămână aceştia sunt implicaţi în activităţi care mai de care mai diverse, menite să îi ajute să se gospodărească singuri, să gătească, să se organizeze, dar şi o mulţime de jocuri de echipă educative şi distractive, precum şi drumeţii în natură.

Iar pentru 769 de copii din 14 judeţe Ziua copilului a fost unică datorită Carnavalului de 1 iunie organizat fie la centrele în care aceştia locuiesc, fie la picnicuri sau prin ieşiri de o zi.

M-am uitat de câteva ori la rând la pozele făcute şi cred că ele arată cel mai bine bucuria zilei de azi şi zâmbetele de pe feţele noastre şi a peste 50 de copii. Am avut concursuri haioase şi întreceri sportive cu premii gândite să le folosească în vacanţă. Am făcut animale din baloane, am avut baloane din săpun, am vrut să vedem dacă se poate dansa pe terenul de sport şi se poate. Iese bine dacă nu te împiedici. 😊 – Iuliana Baciu Ersen, coordonator local Ajungem MARI

În total peste 1.000 de copii şi tineri instituţionalizaţi au beneficiat anul acesta de activităţile oferite în cadrul proiectului Great Future, derulat alături de PEPCO România. Au avut parte de experienţe diverse care îi ajută să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale, dar şi să dezvolte deprinderi de viaţă independentă, esenţiale pentru viaţa de după ieşirea din sistem.

Suntem extrem de fericiţi să împărtăşim cu voi aceste veşti fantastice şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele şi pe următorii ani. Mulţumim, PEPCO România, în numele nostru şi al beneficiarilor proiectului! Împreună schimbăm lumea copiilor şi tinerilor din centrele de plasament.

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. PEPCO operează peste 2800 de magazine în Europa.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804