Fă bine ca să fim bine! Căutăm 1.000 de voluntari pentru copiii instituţionalizaţi

Avem nevoie de 1.000 de oameni cu suflet mare care să le fie alături copiilor din sistemul naţional de protecţie. Termenul limită pentru înscrieri: 1 octombrie.

Ca în fiecare vară, Ajungem MARI dă startul unei noi campanii de recrutare a voluntarilor, care să vină în sprijinul celor 3.000 de copii din capitală şi 24 de judeţe, parte din programul nostru educaţional. Copiii au nevoie de 1.000 de oameni care să îi înţeleagă, să îi ajute, să le devină prieteni şi modele, pe care să se bazeze în momente importante din vieţile lor.

Cele mai recente date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție arată că peste 42.000 de copii se aflau în continuare în sistemul de protecție specială la sfârșitul anului 2022. Dintre aceștia, aproximativ 12.000 cresc în afara unui mediu familial, în instituții de stat, de tip rezidențial: centre de plasament, căsuțe și apartamente de tip familial. Ei au nevoie cel mai mult de ajutor. Ei au nevoie de VOI.

Voluntarii schimbă cu pași mici lumea copiilor abandonați

Copiii din sistemul de protecție își trăiesc viața însoţiţi de griji, frici și anxietate. De prea multe ori simt că nu au putere să meargă mai departe și să lupte cu traumele emoționale. Cu ajutorul rețelei de voluntari Ajungem MARI, care acţionează în București și 24 de județe, venim în sprijinul acestor copii şi al asistenților sociali, construind împreună șansa pentru un viitor mai bun.

În ultimii 9 ani, peste 10.000 de voluntari și-au dedicat 2 ore pe săptămână din timpul lor pentru a ajuta copiii instituționalizați să se integreze în societate, să aibă o viață mai bună. Îi ajută la teme, merg cu ei la muzeu, dau mai departe pasiunea lor, îi duc la antrenamente. Le oferă iubire, încredere și afecțiune.

„Am adunat în cei 9 ani peste 520.000 de ore de voluntariat pentru copiii din sistemul de protecție. Pentru noi nu e doar un număr, ci șansa reală ca acești copii să aibă o viață mai bună. Am văzut copii care și-au descoperit pasiunea cu ajutorul voluntarilor, iar acum au transformat-o într-un job. Copii care au intrat la liceu sau la facultate cu note foarte bune, după ce fuseseră pe punctul de a nu trece clasa. Au învățat să aibă încredere în ei doar pentru că cineva i-a ascultat, a stat de vorbă cu ei și i-a susținut. Avem copii care au ieșit din sistemul de protecție și au devenit ei înșiși voluntari. Pentru că au înțeles forța pe care o are acest „și tu poți” de a schimba viața unui copil mai puțin norocos. De la a fi abandonat la a fi parte dintr-o comunitate. Este datoria noastră să avem grijă de comunitatea din care facem și noi, și ei parte”Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.

Avem atât de multe de învățat de la copiii din sistemul de protecție. Cum să împarți, cum să te bucuri de ceea ce primești, cum să spui „mulțumesc”, dar, cel mai important, cum să zâmbești. Chiar dacă nu provin din cel mai vesel mediu, nici pe departe, au cele mai frumoase zâmbete din lumeDenisa Agafiței, voluntar Ajungem MARI.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI

Copiii au mare nevoie de implicare și stabilitate. E important ca voluntarii care se alătură programului să rămână cu ei o perioadă mai îndelungată, să nu dispară brusc din vieţile lor și să fie abandonați din nou.

Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial – durează 8 luni, din 15 noiembrie 2023 până în 30 iunie 2024.

Voluntarii îşi vor petrece 2 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor. Copiii au nevoie de pregătire școlară, consiliere vocațională, excursii și mai presus de orice, de un prieten.

Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani, fără limită superioară de vârstă. Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți şi liceeni care au în comun dorinţa de a ajuta copiii abandonați. Ei devin pentru copii nu doar profesori și prieteni mai mari, ci și modele în viață, pentru că vrem ca tinerii și copiii noștri să se simtă acceptaţi şi încurajați mereu.

Cum te înscrii în familia de voluntari Ajungem MARI

Oricine își dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 1 octombrie pe https://www.ajungemmari.ro/. Testarea psihologică, interviul şi trainingul vor avea loc după această dată.

Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. La finalul modului, voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804