Cum facem fata anxietatii generate de COVID-19?

Știm că această perioadă de autoizolare este dificilă pentru toată lumea de aceea dorim să vă venim în ajutor cu câteva recomandări din partea colegei noastre psiholog, Silvia Burciu, pentru a ne păstra echilibrul emoțional în următoarea perioadă și a înțelege mai bine prin ce trecem.
 

Ce este anxietatea?

Este o teamă accentuată, cu sau fără un motiv exact. Cea mai mare distincție dintre depresie și anxietate este că depresia se referă la trecut (o dezamăgire și o stare de tristețe față de ce am trăit și incapacitatea de a schimba trecutul), iar anxietetatea își are localizarea în viitor (gânduri despre ce o să fie, cum o să mă descurc, dacă nu o să reușesc). După cum obsevați, în ambele stări, omul nu gândește în prezent.
 

Ce este atacul de panică?

E un tip de anxietate, cu o manifestare fizică mai pronunțată. De exemplu, palpitații, tremurat, transpirație, blocare a gândirii și acțiunii (așa numitul freeze), plâns prelungit etc. E important să înțelegeți că aceste emoții și manifestări fizice sunt contextuale și trecătoare. E normal să ne simțim depășiți de situație, e normal să ne fie teamă. Este modul prin care organismul nostru încearcă să aibă grijă de noi.
 

De ce ne simțim așa?

Nu o să mai insist pe motivele evidente, vreau doar să adaug ceva despre intoxicarea cu informație. Este un cerc vicios: căutăm informații pentru a ne reduce anxietatea, pentru a fi la curent cu ce se întâmplă=> aflăm și nu ne relaxăm, ba chiar ne îngrijorăm și mai tare => apoi căutăm din nou. Căutarea ne creează impresia de a fi în control asupra situației, când de fapt situația generală nu depinde de noi.
 

Cum să reducem anxietatea și să ne simțim mai bine?

1. Acceptați-vă emoțiile așa cum sunt, dați-le spațiu să existe, să se manifeste.
Nu ajută recomandări de tipul „totul va fi bine!”, „fii mai optimist!”, „termină cu teama asta, că uite, noi suntem sănătoși”. Încercați formulări de tipul „înțeleg că îți e greu, și eu trec prin stările astea”/ „e o perioadă grea și e normal să te simți așa, sunt alături de tine”/„hai să-mi spui cum te simți, te ascult”/„trecem împreună prin asta, nu ești singur”.
 
2. Conectați-vă cu cei dragi, petreceți mai mult timp împreună cu cei din casă sau online, cu cei de la distanță.
Sunați-vă prietenii cu video și faceți ceva distractiv împreună, rememorați amintiri sau jucați ceva. Acum e timpul să le spunem celor dragi cât de mult îi iubim.
 
3. Realizați un program clar pentru fiecare zi.
Psihologul Mircea Miclea spune că „dezordinea indusă de orice criză poate fi contracarată cu un plus de ordine interioară”. Stabiliți, cu o zi înainte, un program pe ore. Dacă sunteți într-o zi de lucru, ajută să stabiliți exact ce veți face în ziua respectivă. În felul asta, la finalul zilei, veți avea satisfacția unor adevărate reușite. Nu uitați să includeți și proiecte personale sau activități care vă fac plăcere, pentru care înainte nu aveți timp. Verificatul știrilor poate să apară în program, dar într-un timp limitat, stabilit de voi înainte.
 
4. Ancorați-vă în prezent.
Cel mai bun remediu pentru o stare copleșitoare (depresivă sau anxioasă) este să ne readucem la timpul prezent. Soluții: deschidem geamul și inspirăm câteva minute aerul rece; facem exerciții fizice sau yoga; exerciții de meditație (cu ochii închiși, ne imaginăm detaliile de la un anumit obiect din casă sau propriul nostru corp); ne încordăm și ne relaxăm treptat toți mușchii; dansăm pe o piesă preferată; realizăm un jurnal zilnic al emoțiilor. În momentele de criză, singurul gând care ajută este „Orice emoție vine și pleacă. Nicio emoție nu stă permanent”.
 
5. Puneți în program și ieșitul în natură (în zone cât mai ferite), cel puțin o dată pe săptămână.
Puteți face joculețe de tipul: numărăm pomii întâlniți, păsările sau mirosim florile și facem o asociere de la miros.
 
6. Antrenați-vă autodisciplina.
În momentele în care motivația scade, reamintiți-vă că trebuie să respectați programul stabilit sau, dacă nu aveți unul, faceți orice acțiune. Pofta vine mâncând și aici. Nu stați în pat suplimentar și nu dormiți excesiv.
 
7. Respectați recomandările autorităților. În felul acesta faceți realmente tot ce ține de voi. Doar ce ține de voi puteți schimba.
 
8. Cereți ajutorul.
Apelați la prieteni, nu stați singuri, nu vă izolați. Vorbiți cât mai mult despre emoțiile voastre. Sunt mulți terapeuți care își oferă serviciile online gratuit. Îi puteți găsi cu o căutare pe internet.
 
Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804