Ce s-a întâmplat cu fondurile Swimathon

Sperăm că sunteți bine și în siguranță! Noi avem vești bune despre tinerii instituționalizați pe care i-am susținut anul acesta la Swimathon prin donații pentru Ajungem MARI.

Cum am putut ajuta tinerii din centrele de plasament cu sprijinul Swimathon

Pentru că am depașit targetul iniţial cu ajutorul vostru, am prins curaj şi am întrebat şi Direcţiile de Protecţie a Copilului cu care colaborăm în 25 de judeţe, nu doar voluntarii Ajungem MARI care înscriseseră deja tinerii în proiect. Partenerii noştri ne-au transmis că nevoia este uriaşă şi ne-au rugat să ajutăm aproape 300 de tineri pentru orientare profesională.

În perioada iunie-octombrie am putut susține 175 de tineri și adolescenți să își descopere drumul în viață prin ședințe de consiliere vocațională și coaching, în funcție de vârstă și nevoile tinerilor înscriși.

Prin întâlniri individuale sau de grup alături de consilierii vocaţionali din proiect, copiii/tinerii reuşesc să descopere ce abilități și cunoștințe trebuie să își formeze pentru a lucra într-un anumit domeniu și într-un colectiv, îşi cunosc mai bine abilitățile și aspectele de îmbunătățit, descoperă profesii variate și diferite medii de lucru, analizează noi perspective asupra viitorului lor, află ce le place și ce nu le place, pentru a-și putea construi singuri un viitor.

Pe lângă consiliere vocațională, voluntarii şi Direcţiile de Protecţie a Copilului au înscris și adolescenți cu vârste mai mici dar care ar avea nevoie de îndrumare acum pentru a face pașii potriviți carierei dorite sau pur și simplu pentru a continua studiile și „a nu se pierde”.

Aşa a apărut programul de coaching pentru adolescenții din proiect. Sesiunile de coaching/dezvoltare personală sunt orientate spre viitor, nu se concentrează pe trecut, nu se pun etichete, nu se caută oameni și circumstanțe. Se face evaluarea prezentului, se construiește viitorul, se planifică o frumoasă călătorie prin viață. Pentru că nimeni nu învață la școala de șoferi să se uite în spate, ci în față, pentru a ajunge la destinație în siguranță. În spate ne uităm fugitiv doar în oglinzile retrovizoare.

De-a lungul procesului de coaching, adolescenții au învățat să-și creeze noi obiceiuri, gânduri, dorințe, valori și o viață mai fericită și mai bună, astfel încât să nu mai vadă lumea ca fiind un loc nedrept, crud, unde să le fie greu să fie împliniți și fericiți.

Ce activități din proiect au fost puse în mișcare

Până acum am susţinut 126 de tineri care au început procesul de consiliere vocațională cu specialiştii noştri colaboratori, iar 31 dintre ei au încheiat deja procesul de consiliere: şi-au clarificat opţiunile de liceu, şcoală profesională, postliceală sau facultate, au descoperit ce curs de calificare li se potriveşte sau s-au angajat. Au discutat despre importanţa continuării studiilor, despre piaţa muncii şi alternative de cariere, despre impactul deciziilor lor pe termen lung.

Cu ajutorul consilierilor vocaţionali tinerii au analizat aspiraţiile profesionale și priorităţile personale în vederea continuării traseului educațional/integrării pe piața muncii/dezvoltării profesionale.

Alături de consilierii vocationali tinerii/copiii au identificat nevoile de instruire şi au analizat programe de formare profesională în conformitate cu profilul profesional, domeniile de interes şi tendinţele pieţei muncii. 14 dintre participanţii la procesul de consiliere vocaţională au finalizat un curs de calificare, 4 sunt în prezent incluşi într-un program de formare profesională şi alţi 2 urmează să înceapă cât de curând. 3 tineri s-au angajat în magazine, patiserii şi restaurante, iar un tânăr student pasionat de tehnologie s-a angajat la un service de calculatoare.

16 adolescenți au participat la 97 de sesiuni individuale de coaching/dezvoltare personală, iar 6 dintre ei continuă să lucreze pentru atingerea obiectivelor stabilite. Alți 33 adolescenți au participat la serii de cate 15 ateliere de grup pentru a-și descoperi interesele, valorile, trăsăturile de personalitate și ce presupun meseriile le care le au în minte, de ce studii au nevoie și ce pași au de făcut pentru a ajunge unde își doresc.

Astăzi avem 14 tineri în căutarea unui loc de muncă iar consilierii vocaţionali le acordă suport în vederea stabilirii profilului profesional (identificarea şi înregistrarea experienţei, educaţiei, pregătirii profesionale ș.a.), i-au ajutat să işi scrie CV-ul, să se pregătească pentru interviu, să înveţe să caute locuri de muncă, cum să se prezinte la telefon, cum să se poarte la întâlniri.

Ce urmează în perioada următoare?

În ultima perioadă din anul 2021 ne propunem să includem încă 60 tineri în procesul de consiliere vocaţională pentru a-şi explora opţiunile, a se cunoaşte mai bine prin teste de personalitate şi teste de interese profesionale şi despre cum să îşi contureze planul de viaţă profesională, despre sacrificiile necesare şi importanţa păstrării motivaţiei, vor beneficia de suport în stabilirea unui set de obiective și a unui plan de acțiune privind cariera.

Prin ce experiențe au trecut tinerii care au beneficiat de consiliere vocațională și coaching

*Emoții pentru facultate* – I., Galați

Alegerea domeniului, a carierei, sunt subiecte dificile pentru mulți tineri, dar tinerii din sistem se simt deseori singuri, neînțeleși, neascultați. Pentru că vin din afara sistemului, voluntarii devin ușor prietenii și confidenții lor, iar consilierii vocaționali selectați în proiect au urmărit același obiectiv, de a crea o relație de încredere cu tinerii, în așa fel încât aceștia să poată vorbi deschis, cu sinceritate, despre dorințele și emoțiile lor. Uneori încurajările acestor prieteni mai mari contează enorm.

“I. a luat BAC-ul și își dorea să se înscrie la facultate. Am avut prima discuție imediat după BAC, când era descumpănită de cerințele de admitere la Facultatea de Kinetoterapie, nu era convinsă că va trece de probele fizice. Am discutat despre opțiunile de admitere în mai multe orașe, despre cum își poate crește șansele la probe, dar și despre ce opțiuni ar vrea pentru viitor.

O primă reacție a ei a fost că se bucura mult să avem aceste discuții, întrucât nimeni nu a vorbit cu ea despre carieră, până la acel moment. S-a înscris în paralel la doua facultăți, Kinetoterapie și Inginerie Alimentară, acesta din urma fiind domeniul studiat la liceu. A făcut asta înțelegând că ambele opțiuni îi deschid multe posibilități pe viitor. A fost admisă la Kinetoterapie, domeniul pe care și-l dorea mai mult.” – Alecsandra Ecard, consilier vocațional

*BAC + chirie – o relație complicată* – A., Iași

Uneori tinerii se grăbesc să iasă din sistemul de care i-au îndepărtat prea multe reguli sau lucruri care s-au întâmplat fără voia lor și fără control. A. din Iași a vrut să iasă din centrul de plasament după ce a împlinit 18 ani, chiar dacă nu a terminat liceul. A profitat de vacanța de vară să mai strângă bani, dar cheltuielile neprevăzute au făcut situația mai dificilă. Voluntarii și consilierul vocaționali îi sunt aproape acum să găsească un echilibru între serviciu și scoală, pentru a-și finaliza studiile și a avea acces la mai multe oportunități în viitor.

“Pe durata vacanței A. s-a concentrat pe jobul unde a fost acceptată la început de iulie, la un atelier de jucării educaționale din lemn. Are semnat contractul de angajare part-time cu 6 ore/ zi, însă e în continuare stresată pentru că s-a despărțit acum câteva săptămâni de prietenul ei și a cam rămas fără bani. Nu vrea să apeleze la centru căci zice că-i vor râde cumva în nas că nu se descurcă și că a plecat prea devreme din sistem. Vara a locuit singură în chirie, colega ei fiind plecată vara din Iași, și a mai avut și niște probleme medicale pentru care i s-au prescris rețete necompensate. A făcut și livrări prin Tazz, însă asta doar ca să aibă câțiva bănuți de buzunar până la primul salariu. O încurajez cât pot, amintindu-i că e important să termine clasa a 12-a, să dea BAC-ul și să-și mențină jobul.” – Ioana Airinei, consilier vocațional

*Primii pași, primele experiențe practice* – L., Prahova

  1. din Prahova urmează în prezent un curs de stilist-protezist unghii cu sprijinul Ajungem MARI. Pentru fiecare înscriere la curs un consilier vocațional discuta cu tinerii pentru a se asigura că este alegerea potrivită, iar după curs îi ajută pe tineri să găsească oportunități să exerseze sau să se angajeze în domeniu. Iar altă mare oportunitate este să dea înapoi comunității, oferindu-și serviciile celor vulnerabili. Pentru tinerii instituționalizați înseamnă ocazia de a se simți ei utili, demni, valoroși și că au ce dărui, nu sunt doar beneficiari ai unui sistem de protecție.

“L. știa când am discutat ce presupune meseria de manichiuristă dar a fost deschisă să afle lucruri noi, să ia în calcul și aspectele mai puțin plăcute ale acestei meserii. Am apreciat la ea hotărârea de a urma cursul deși trecea printr-o perioadă delicată în care sora ei a hotărât într-un timp foarte scurt să plece în străinătate. Ea urmărea deja tutoriale pe internet despre cum se aplică unghiile și ce modele sunt căutate și a vrut să învețe și să își ia și o diplomă.

În prezent îmi trimite mici filmulețe sau poze cu lucrările sale din cadrul cursului. Mi-a povestit că nu toate îi ies din prima, câteodată mai și plânge dar o ia de la capăt. Nu renunță. 🙂 Pe viitor i-am propus L. să exerseze săptămânal cu colegele ei noile modele, să se pregătească pentru întâlnirea cu ele, să acorde atenție la cum le întâmpină, vorbește, cum aleg modelul și să aibă grijă de aspectul personal.

Exersând va prinde mai multă încredere în abilitățile ei, va putea avea fotografii cu modelele făcute și va fi un plus pentru angajare. După terminarea cursului o voi susține pe tânără să aplice pentru un loc de muncă și să se pregătească pentru interviu. Pentru că doamna coafeză care a oferit un interviu online tinerilor este din Ploiești, le voi pune în legătură. Poate L. va dori să facă ucenicie la salon sau chiar să se angajeze.

O să o încurajez ca lunar să ofere două ore din timpul ei pentru a face gratuit manichiura unor persoane care nu își permit în ideea de a da înapoi comunității din talentul ei și pentru că binele pe care ea l-a primit să crească și să  ajungă și la alți oameni.” – Raluca Boisteanu, consilier vocațional

Cum ne puteți ajuta în continuare?

Ne bucurăm din toată inima că putem oferi acest sprijin în startul vieții profesionale tinerilor noștri și că ai făcut posibile aceste experiențe de dezvoltare și această însoțire în primii pași spre independență.

Companiile mari sau mici pot direcționa 20% din impozitul pe profit sau venit până la 31 decembrie 2021 fără niciun cost suplimentar printr-un simplu contract de sponsorizare.

Împreună putem oferi copiilor atenția, dragostea și educația de care au nevoie pentru a reuși în viață. Este simplu și gratuit să schimbăm destinele copiilor instituționalizați.

Fondurile strânse se transformă în educație și dezvoltare personală care îi va pregăti pe tineri pentru lumea din afara centrelor de plasament și îi va ajuta să își găsească drumul, să învețe o meserie și să se angajeze.

Ești antreprenor sau poți recomanda programul Ajungem MARI angajatorului tău? Pentru a ne sprijini te rugăm să găsești aici toate detaliile necesare și contractul de sponsorizare – https://www.ajungemmari.ro/implica-te-2/directioneaza/ și să ne scrii la sponsorizari@ajungemmari.ro.

Vă mulțumim din suflet pentru că le clădim împreună viitorul acestor tineri extraordinar de puternici și extraordinar de încercați până acum!

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804