Uniți în bine

Este o perioadă grea pentru noi toţi, apăsătoare, plină de teamă şi de incertitudini. Iar în astfel de timpuri este cu atât mai important să rămânem alături de copiii din centrele de plasament. Au nevoie de voluntari, au nevoie ca rutina lor să continue şi să se gândească în continuare la viitorul lor.

Ai grijă de tine

Pentru asta avem toţi nevoie să gestionăm cât mai bine emoţiile şi să nu le lăsăm să ne copleşească. Am făcut un scurt ghid cu lucruri care ne pot fi de ajutor.

Vorbeşte cu cei din jur. Nu ţine în tine emoţiile, fie că e vorba de frică, tristeţe, furie sau orice alt sentiment care te apasă. Discută despre ele cu familia, prietenii, cu oamenii care te fac să te simţi în siguranţă.

Ia-ţi informaţiile din surse sigure. Păstrează-ţi scepticismul, mai ales când e vorba de ştiri incredibile sau care inspiră pericol. Citeşte întreg materialul, nu doar titlul şi verifică-l din mai multe surse. Şi nu uita să limitezi consumul de ştiri. Căutarea continuă de informaţii nu face decât să crească gradul de anxietate.

Evită suprasolicitarea. Ştim că vrei să faci multe, că vrei să fii cât mai eficient şi mai de ajutor, dar ca să fii de ajutor trebuie să fii bine fizic şi psihic. Odihneşte-te suficient, mănâncă şi hidratează-te. Ai nevoie să fii bine ca să faci bine.

Ce le spui copiilor despre război

Copiii sunt şi ei la fel de îngrijoraţi în această perioadă, chiar dacă au moduri diferite de a se manifesta. Unii poate vorbesc despre temerile lor, alţii caută să afle mai multe, în timp ce alţii glumesc pe tema asta sau se fac că nu există. Toate sunt mecanisme de apărare menite să îi ajute să facă faţă situaţiei, iar noi suntem cei care îi putem ajuta să treacă mai uşor peste aceste zile.

Întreabă-i ce ştiu despre subiect. Este cea mai bună metodă ca să afli ce informaţii au ajuns deja la ei şi cum le poţi calibra.

Întreabă-i ce cred despre ce se întâmplă. Înainte de a le explica tu ceva e important să ştii cum văd ei lucrurile, care este modul lor de gândire.

Întreabă-i ce simt. Unii vor vorbi despre fricile lor, alţii se vor purta ca nişte super eroi, alţii vor glumi sau minimiza situaţia. Scopul tău este să aduci echilibrul în sufletele lor. Da, adevărul este important, dar detaliile panicarde, nu.

Normalizează-le emoţiile. Sprijină-i, explică-le că tot ceea ce simt e perfect normal, că toţi avem aceleaşi trăiri. Ajută-i să şi le exprime şi să le consume.

Vorbeşte-le despre importanţa informaţiilor reale. Dă-le exemple despre ştiri false, spune-le despre pericolele pe care le pot crea şi revino oricând e nevoie la informaţiile din cursul de siguranţă online.

Încurajează solidaritatea. Vorbeşte-le despre lucrurile pozitive din toată această perioadă complicată, despre solidaritate şi umanitate, despre cum pot oamenii buni pot schimba cursul lucrurilor.

Cum poţi ajuta

Este impresionantă mobilizarea extraordinară a românilor de la momentul izbucnirii războiului şi ştim că mulţi dintre voi vreţi să faceţi un pic mai mult.

Donează sânge. Rezervele de sânge în România sunt mereu mai mici decât necesarul, iar acum este nevoie şi mai mare pentru că autorităţile noastre au decis să primim răniţi din Ucraina, dacă este nevoie şi să trimitem rezerve de sânge în ţara vecină.

Adăposteşte refugiaţi. Dacă ai spaţiul necesar şi eşti deschis către a primi în casă oameni care au nevoie de ajutor, poţi face asta. Pe grupul Uniţi pentru Ucraina sunt centralizate multe dintre cereri.

Donează către organizaţii care pot gestiona resursele pe termen lung. Este din ce în ce mai clar că suntem într-o cursă de anduranţă. Ajutoarele trebuie gestionate eficient şi adaptate la schimbările rapide de situaţie.

Vezi alte metode de a ajuta și gasește sprijinul necesar oamenilor pe care îi ajuți. Pe platforma dopomoha.ro, realizată de colegii de la Code4Romania, poți găsi mai multe variante de implicare și poți ajuta familiile cu care intri în contact să acceseze serviciile de care au nevoie. 

________________________ 

Criza refugiatilor din Ucraina se va intinde pe termen mai lung. Pentru ca e un maraton, nu un sprint, prin Programul Ajungem MARI ne vom concentra pe ce stim mai bine – sprijinul copiilor greu incercati, refugiati alaturi de membrii ai familiei sau institutionalizati.

Devino şi tu fundraiser pe platforma Galantom și hai să le alinam copiilor un pic din durere. 

Poți să îți donezi ziua de naștere sau florile de Mărțisor – https://ajungemmari.galantom.ro/projects/view?id=1703. Fiecare donaţie strânsă de tine se va transforma în obiecte necesare pentru cei afectaţi de război.

Cum devii fundraiser Galantom? Pașii sunt simpli:

Te înscrii ca fundraiser pe platforma Galantom completând acest formular https://forms.gle/AXMHMabvWtgRfnnq9 si ne trimiti o poza cu tine pentru pagina de Galantom la adresa de e-mail office@ajungemmari.ro.

Apoi noi îți creăm o pagină pe platforma Galantom și tu distribui link-ul în rândul prietenilor și colegilor, cu invitația să te susțină cu donații online.

Mulțumim pentru că eşti aici, cu noi! Suntem recunoscători să facem echipă în bine.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804