Traininguri pentru personalul DGASPC (ianuarie-iunie 2021)

Educatorii, referenții și întreg personalul DGASPC sunt singurele modele pentru copiii și tinerii din centrele de plasament, munca și implicarea dumnealor fiind esențiale în creșterea copiilor. Am încercat să venim în întâmpinarea nevoilor dumnealor de formare continuă și am căutat specialiști care să susțină cursuri pe teme de interes. Așadar, în perioada ianuarie-iunie 2021 au avut loc 14 traininguri destinate reprezentanților DGASPC din toată țara.

  1. Comunicare cu efect – cum comunic eficient cu copiii cu care lucrez – trainer Gabriela Bărbulescu, psiholog și psihoterapeut, consilier școlar, formator pentru educația adulților, Asociația Efect (Centrul de Formare Profesională pentru Comunitate)

Aproximativ 300 participanți.

Scopul principal al cursului a fost îmbunătățirea relației adult-copil printr-o comunicare eficientă între cei doi. Printre temele abordate au fost: importanța ascultării active și interpretarea limbajului verbal și nonverbal al copiilor. Timp de 2 ore, participanții au descoperit feluri prin care să îmbunătățească relația copil-adult, să le înțeleagă comportamentele copiilor și cum să gestioneze situațiile mai delicate.

  1. Platforme online: cum ne conectăm pe platformele Zoom și Google Meet – trainer Emilia Mocan, coordonator național Ajungem MARI

Aproximativ 200 participanți.

Scopul cursului a fost aprofundarea de cunoștințe despre cele două platforme online (Zoom și Google Meet) pentru a-i putea ajuta pe copiii și tinerii cu care lucrăm să se conecteze online la meditații, ateliere și cursuri online.

  1. În siguranță pe internet – trainer Emilia Mocan, coordonator național Ajungem MARI

Aproximativ 300 participanți.

Scopul cursului a fost de a afla mai multe informații despre pericolele din online și riscurile la care sunt expuși copiii și tinerii, dar și despre beneficiile Internetului și nevoile din spatele utilizarii platformelor de socializare.

  1. Prevenția traficului de persoane și a exploatării sexuale – traineri Cristina Aftenii și Cătălina Stroe, Asociația Eliberare

Aproximativ 800 participanți.

Scopul cursului a fost detalierea principalilor indicatori pe care îi putem avea în vedere atunci când bănuim un caz de trafic de persoane. S-au menționat multe exemple practice, cazuri reale care au fost soluționate și copiii au fost salvați și s-au oferit sfaturi despre cum pot fi prevenite aceste cazuri și cui ne putem adresa într-o situație de risc

  1. Provocările adolescenței – trainer Laura Spînu, psihoterapeut

Aproximativ 700 participanți.

Scopul cursului: educatorii au aflat care sunt cele mai importante schimbări fizice și psiho-emoționale prin care trec tinerii în perioada adolescenței și cum pot aceștia să îi susțină și să le fie aprope pe tot drumul acestei transformări, de la copil la adult.

  1. Principii de bază și instrumente de coaching – traineri Simona David Cribășanu și Mirela Hagea, coachi implicați în educație din partea Asociației ROI

Aproximativ 800 participanți.

Scopul cursului: a fost un atelier introductiv în cadrul căruia educatorii au aflat despre nevoile emoționale ale copiilor din perspectiva Cercului Siguranței, cum influențează judecățile noastre relația cu copiii și importanța unei atitudini afectuoase și încurajatoare față de copii. În plus, s-a discutat despre mentalitatea deschisă, încurajări, resursele pe care se bazează educatorii pentru a se încărca cu energie, astfel încât să fie zi de zi alături de copiii și tinerii de care au grijă și să depășească toate provocările.

  1. Cum gestionez comportamentul dificil al copiilor – trainer Laura Spînu, psihoterapeut

Aproximativ 960 participanți.

Scopul cursului: participanții au aflat ce se găseşte în spatele unor comportamente mai dificil de suportat și de gestionat precum agresivitatea, opozitionismul, încăpățânarea, hiperactivitatea, care sunt cauzele ce le produc și cum ar putea fi ele abordate.

  1. Cum pot să-i ajut pe copii să-și gestioneze emoțiile – trainer Oana Roșca, psihoterapeut

Aproximativ 900 participanți.

Scopul cursului: familiarizarea cu moduri prin care adulții îi pot susține pe copii să-și gestionenze emoțiile. S-au discutat teme precum: dezvoltarea unei relații armonioase cu copilul, empatie, validare emoțională, vulnerabilitate, socializare și joacă.

  1. Atelier de consilere vocațională: Cum ajut tinerii să își găsească drumul – traineri Raluca Boișteanu, Irina Georgescu, consilieri vocaționali

Aproximativ 900 participanți.

Scopul cursului a fost informarea despre consilierea în carieră. S-au abordat teme precum: oferirea de soluții concrete la situații dificile, îngrijorările adulților versus îngrijorările tinerilor în ceea ce privește viitorul profesional, prejudecăți și despre importanța adultului (personalul DGASPC) în viața tânărului.  

  1. Gestionarea relațiilor cu copii cu CES (copiii cu cerinţe educative speciale) – trainer Amalia Gabor, psihoterapeut și psihopedagog învățământ special

Aproximativ 600 participanți.

Scopul cursului: a fost un atelier de psihoeducație, unde s-au enumerat recomandări despre cum să ajutăm copiii cu CES să-și construiască abilități sociale și abilități emoționale, Educația cu blândețe (disciplinarea pozitivă) și Impactul stresului parental asupra bunăstării emoționale ale copiilor. În plus, participanții la training au putut parcurge câteva aplicații practice, de reflexie și auto-analiză a relației cu copiii și să beneficieze de câteva recomandări despre cum să gestioneze eficient stresul de la locul de muncă.

  1. Nevoile copilului – traineri Alexandra Avram, Florina Dulgheru, Diana Diadic, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale – ASIS

Aproximativ 500 participanți.

Scopul cursului a fost împărtășirea de bune practici și discutarea celor mai importante nevoi ale copiilor instituționalizat și ce pot face adulții ca să ajute la îndeplinirea acestor nevoi. S-a discutat despre dragoste și siguranță, experiențe noi, responsabilitate și recunoaștere, dar și despre cum să educăm și să creștem copii puternici, siguri pe ei și capabili să decidă.

12.Deprinderi de viață independentă – traineri Alexandra Avram, Florina Dulgheru, Diana Diadic, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale – ASIS

Aproximativ 800 participanți.

Scopul cursului: pe parcursul atelierului s-au identificat o parte din deprinderile de care tinerii ar avea nevoie pentru a fi independenți atunci când ies din sistem și cum pot susține adulții dobândirea acestor abilități: s-a exemplificat un proiect de succes al Asociației ASIS, un centru în care a funcționat eficient creșterea acestor deprinderi.

  1. Alegerea carierei și Testul Holland – trainer Irina Georgescu, consilier vocațional Baza01

Aproximativ 30 participanți.

Scop: prezentarea celor 6 tipologii generate de testul Holland, parcurgerea întrebărilor, modul de scorare și interpretare, precum și pașii orientativi de urmat după ce s-a aflat un parcurs de urmat. Orientarea în carieră și găsirea unui loc de muncă necesită mult timp investit în aflarea intereselor tinerilor și în potrivirea cu ce există pe piața muncii.

_______________________________________________________________________

„Emoțiile intense, dar greu de gestionat reprezintă o provocare atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii. Copiiii învață să-și gestioneze emoțiile prin relația cu adulții. De aceea este foarte important că în relație cu adultul să-și primească empatie și validare emoțională. Iar pentru a-i putea oferi așa ceva copilul trebuie mai întâi să știu eu, adultul cât mai multe despre emoții, ce sunt ele, cum reacționez, cum să nu mă sperii, cum le recunosc și cum fac diferența între emoție normală și patologică. Copilul învață să se liniștească în preajma unui adult calm și prezent, care este lipsit de judecată și nu etichetează, un adulti care poate prelua controlul punând limite fără a ieși din relație și care rămâne empatic.”Oana Roșca, psihoterapeut

 

„Consilierea vocațională și orientarea în carieră sunt procese de durată în care tinerii au nevoie  de multă susținere, de încurajare, îndrumare și sfaturi concrete care să-i ajute să-și deschidă orizonturile, să-i motiveze să nu se limiteze la prima variantă care le apare în cale și care să îi insotească în procesul de descoperire a opțiunilor potrivite, care le aduc satisfacții. Pentru că petrec mult timp alături de tinerii instituționalizați, educatorii joacă un rol cheie în aceste procese și pot fi de mare ajutor tinerilor!” – Irina Georgescu, consilier vocațional

_______________________________­­­­­­­­­­­­­­­_________________________________________

Participanţii la aceste cursuri s-au bucurat de multitudinea trainingurilor propuse, dar şi de aplicabilitatea acestora.

„S-au prezentat situații reale și respectiv soluții ce se pot aplica pentru rezultate bune. A fost un curs foarte util. ”

 

„Mi-a plăcut ideea de a investi copiii cu încrederea noastră.”

Mediul online a facilitat interacțiunea dintre educatori, referenți și reprezentanți DGASPC din toată țara. Prin intermediul platformei online Zoom, trainerii au putut să susțină cursuri unui număr foarte mare de participanți (de exemplu 900 persoane), ceea ce a facilitat accesul la informație și comunicare.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804