“Cea mai șmecheră tabără!” – E.
“De ce nu stăm 10 zile, doamna?” – P.
Săptămâna trecută a început prima tabără Ajungem MARI de anul acesta și prima noastră tabără de viață independentă pentru tinerii din centrele de plasament.
Vara trecută a fost tare greu să anulăm 8 tabere, așa că acum emoțiile ne-au fost tare puternice și au crescut până la cer când i-am cunoscut pe cei 12 adolescenți fantastici din centrele din Iași, 6 fete și 6 băieți minunați.
„Sunt unii dintre cei mai inteligenți și amuzanți copii cu care am interacționat, au multe cunoștințe, dar și multe întrebări. Atrag informația ca un burete și sunt mereu veseli. Îmi place că au făcut echipă bună, chiar dacă sunt fete și băieți din centre diferite și nu se cunoșteau până acum. Prima zi a fost de acomodare, fetele mai timide, băieții mai glumeți, dar ne-am împrietenit repede și mă bucur că au participat în număr mare la activități și au pus întrebări.” – Ana Cristache, coordonator național și responsabil de expediție
Scopul taberei este să dezvoltăm deprinderile de viață independentă ale adolescenților care nu au ocazia să exerseze în cadrul centrelor de plasament. S-au organizat ca într-o familie și au avut în fiecare zi program pe echipe de câte 2-3, care au avut sarcini fiecare: gătit, pus și strâns masă, curățenie după masă, pregătit materiale pentru ateliere, responsabil cu programul (trezirea celorlalți și anunțarea programului).
Am făcut drumeții, jocuri, seară de film, au mers pe rând la cumpărături pentru cele necesare, am avut în fiecare zi ateliere de dezvoltare personală: educație financiară și buget vs. cheltuieli, autocunoaștere și asertivitate, calități și abilitățile fiecăruia, siguranță online și off-line, prietenie și relații.
Am discutat meniul, am reinventat feluri de mâncare, ca să folosim ingredientele pe care le aveam deja cumpărate, să nu facem risipă, am vorbit despre reciclare, munca la țară, meserii, studii și ce înseamnă viața de adult.
Voluntarii au creat o legătură și mai frumoasă cu copiii, Adriana, Ștefana și Matei au fost tot timpul alături de ei și au stat să îi asculte, să le dea exemple din viață și să răspundă la întrebările lor.
Matei a gătit în fiecare zi cu echipa desemnată să facă mâncare și ne-au încântat cu arome și gusturi noi și combinații de alimente sau condimente pe care tinerii nu le cunoșteau.
Impresii de la copii:
“Mi-aș dori să stăm aici 1000 de ani, așa de frumos este!” – M., ” Cea mai șmecheră tabără!” – E. , “De ce nu stăm 10 zile, doamna?” P. , Eu aș vrea să mai discut despre idei de afaceri și ce aș putea să fac bani” – A.
Le mulțumim din suflet tuturor celor care au făcut aceste experiențe posibile!
__________________________
Taberele de viață independentă sunt posibile anul acesta prin sprijinul Amazon România, care susține adolescenții din Iași și Botoșani prin proiectul „GREAT Steps for The Future”. Proiectul mai cuprinde consiliere vocațională, cursuri de calificare, cursuri vocaționale și logopedie.