Nu ştim cum sunteţi voi, dar noi ardeam de nerăbdare să vă dăm primele veşti despre activităţile pregătite cu fondurile strânse cu ajutorul vostru la Swimathon 2024. Aproape 80.000 de lei aţi strâns voi, minunaţii noştri înotători şi senzaţionalii donatori pe care i-aţi mobilizat, iar banii aceştia vor ajuta să aşeze mai bine drumul şi viitorul unor tinere mame aflate în prezent în centre maternale, copiilor lor şi tinerelor care se pregătesc să părăsească sistemul de protecţie.
Proiectul ”Susținem împreună tinerele abandonate să aibă o viață independentă” a debutat în luna august prin identificarea și evaluarea nevoilor locale. Astfel, în urma discuțiilor cu reprezentanții DGASPC-urilor implicate în proiect, am putut face selecția tinerelor mame din centrele maternale şi a tinerelor care se pregătesc să părăsească sistemul de protecție. Am identificat apoi resursele umane existente la nivel local: traineri specializați în cursuri prenatale și postnatale pentru tinerele mame, consilieri vocaţionali, parteneri educaționali pentru clasele vocaționale, furnizori de cursuri de formare profesională acreditată şi voluntari dornici să se implice.
Iar în luna octombrie au demarat primele ateliere creștere și îngrijire copil, susţinute de un trainer specializat. 4 mame din Centrul Maternal ”Maternus” din Iași au avut astfel acces la informaţii extrem de importante pentru bunăstarea micuţilor lor, dar şi a lor.
Voluntara care a însoţit tinerele la unul dintre ateliere ne-a făcut o radiografie a zilei petrecute împreună.
”Am pornit cu fetele, bucurându-ne de vremea atât de frumoasă. Ne-am oprit la cofetărie, timide la început, dar având acceptul doamnelor, am intrat cu tot cu cărucioare și s-au făcut comode.
Cu câte o prăjitură și un suc în față, discuțiile au pornit de la sine. Am vorbit despre ce vor sau se gândesc să facă după ce termină școala și în afara de A., celelalte au deja făcut un plan.
Am discutat mult despre modul de organizare, despre centrul în care stau acum și ce se întâmplă după ce îl vor părăsi și au înțeles nu doar că au un ajutor acum, dar şi că nu vor fi lăsate de izbelişte nici după ce vor împlini 18 ani.
Am discutat despre bani, cum se întrețin şi cum îi drămuiesc, având în vedere că veniturile lor nu sunt suficiente. M. şi A. au spus totuşi că vor să păstreze alocațiile copiilor și să le dea acestora când vor împlini 18 ani, iar L. a zis ca ea își dorește să muncească astfel încât să-i dăruiască băiatului o casă.”
În această lună vom demara şi atelierele interactive de pregătire pentru viață independentă. Fetele vor avea ocazia să înveţe cum să-şi descopere și să-şi valorifice resursele personale, să-şi definească obiectivele profesionale, să exploreze opțiunile de carieră, să gestioneze resursele financiare şi modalitățile pentru a menține o bună sănătate fizică, mintală și socială.
În total, până la finalul proiectului, 90 de tinere – 20 de mame şi 70 adolescente din sistemul de protecţie, vor primi un sprijin esenţial şi asta datorită vouă, înotătorilor noştri şi donatorii care aţi înţeles cât de importantă este implicarea noastră pentru viitorul acestor fete. Suntem recunoscători pentru sprijinul vostru. Mulţumim!