În prezent, 60 de copii si tineri din București, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Botoșani, Gorj, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș participa la sedinte de psihoterapie prin programul Ajungem Mari. Datorită psihoterapeutilor, aceștia reușesc să înțeleagă ce simt și să-și gestioneze emoțiile, să devină echilibrați și înțelegători.
„În sfârșit, cineva care mă înțelege.” – Rodica, 21 ani
„Când o să cresc mare și o să am iubită, o să v-o prezint și o să zic uite, e psihologul care m-a ajutat să mă dezvolt” – Robert, 16 ani
Proiectul de terapie a început intensiv în 2020 când mulți adolescenți le-au solicitat ei înșiși sprijinul voluntarilor Ajungem MARI, nevoia accentuându-se în contextul pandemiei și al izolarii. Ne bucurăm enorm că am putut veni în ajutor și că am primit susținerea comunității noastre!
„În urma terapiei văd multe schimbări. După mai bine de 5 luni de terapie, pot observa că Maria e mai liniștită și are episoade mai rare de furie. Are mai multă răbdare, inclusiv cu fetele mai mici cu care locuiește. Într-un an și jumătate, de când o cunosc, a evoluat mult. Sunt sigură că discuția cu terapeutul a ajutat-o cel mai mult.”, ne spune Adriana, voluntar din București.
Pentru continuitatea sedintelor de psihoterapie este esențială relația dintre copil/ tânar și psihoterapeut și ne bucurăm că specialiștii cu care lucrăm au experiență în lucrul cu copii și tineri cu traumă și le oferă toată răbdarea și întelegerea și un spațiu sigur pentru comunicare.
Silvia Burciu este psiholog în echipa Ajungem MARI și coordonatorul și sufletul proiectului. Silvia discută cu fiecare voluntar și terapeut în parte pentru a se asigura că va exista compatibilitate cu tânarul/ copilul și că se poate dezvolta o relație frumoasă, pe termen lung, deoarece intervenția în cazul copiilor cu traumă este de durată.
„Copiii noștri sunt vulnerabili și puternici, în același timp. Vulnerabili pentru că au suferit mult în trecut, iar puternici și curajoși pentru că vor să facă terapie și să se vindece. Au un potențial incredibil care, odată descoperit, le poate schimba întreg viitorul. Încep să apară soluțiile, speranța, optimismul, răbdarea. Rezultatele pozitive se văd încă de la primele ședințe și continuă să apară. Suntem foarte fericiți și recunoscători pentru orice pas în față.” – Silvia Burciu, psiholog Ajungem MARI și coordonatorul proiectului de terapie pentru copii.
Terapia îi ajută să treacă peste momentele dificile care i-au adus în centrele de plasament, să aibă încredere în ei și să privească cu entuziasm spre viitor.
„După primele ședințe de terapie, am observant că vorbea cu mai mare ușurință despre emoții, era mai deschisa la sugestii și a acceptat ideea schimbării. Voia să se schimbe, să nu se mai enerveze așa ușor și să fie mai stabilă și în ceea ce privește locul de muncă. A început să aibă mai multă grijă de ea și să fie mai atentă și cum arată.”, ne povestește Sorina, voluntară care lucrează cu una dintre tinere.
„De când a început terapia, am putut observa că Andrei vorbește mai bine, mai clar și coerent, a început să fie mai încrezător și să prindă curaj, este deschis la provocări și se blochează mai puțin. S-au redus răspunsurile de „nu știu” și încearcă să spună ceva, îndrăznește mai mult să adreseze întrebări, este mai curios, povestește din proprie inițiativă despre ce îi place, cât și despre lucruri care îi displac.” – spune Carmen, voluntară.
Copiii și tinerii sunt fericiți că găsesc astfel un sprijin într-un adult care le ascultă probleme și împreună cu care găsesc soluții pentru lucrurile cu care se confruntă.
„A spus că îi place foarte mult să meargă la cabinet și că așteaptă cu nerăbdare ziua în care se întâlnește cu doamna, să facă activități.” – Adina, despre sedintele de terapie prin joc ale Marinei
Cu timpul, primim mesaje, atât de la voluntari, cât și de la terapeuți, că rezultatele se văd și atunci bucuria este foarte mare.
„Este asertivă, tot mai deschisă cu sentimentele ei și privește situațiile de viață cu mai multă acceptare.”, spune Alexandra Cucu, terapeut din București.
„Am observat o creștere a gradului de deschidere spre comunicare în cadrul ședințelor.”, notează Roxana Serghie, terapeut din Iași.
„Terapia il ajută și dă roade, însă e nevoie ca ședințele să continue pentru o schimbare adevărată și benefică pentru Cristi”. – Luiza, voluntar din București.
Le multumim din suflet terapeuților care lucrează cu copiii noștri cu atât de multă dăruire! Le mulțumim mult voluntarilor care îi încurajează pe copii să continue și educatorilor din centre care le crează spațiul liniștit pentru sedințele de psihoterapie! Împreună suntem o echipă!
Și le suntem recunoscători tuturor celor care fac acest proiect posibil, prin donații lunare, donații online, fundraising pe platforma Galantom – provocări sportive, daruirea zilei de naștere sau dăruirea unui talent. Să putem susține acești copii prin psihoterapie este un vis împlinit!