Portret de voluntar – Radiana Cîndea – Ajungem MARI Buzău

Radiana are 47 ani și este voluntar Ajungem MARI în echipa din Buzău din noiembrie 2019.

Care este motivația ta principală pentru care ești voluntar la Ajungem MARI? 

Cea mai mare bucurie este să fii înconjurat de copii, să le asculți păsurile, să râzi și să vorbești cu ei. Fiind în mijlocul lor mă simt ca o adolescentă: râdem, povestim, ne jucăm .

Cum a fost prima zi de voluntar?  Care a fost lucrul care te-a impresionat cel mai mult?

În prima zi emoțiile au fost mari, a fost ca o testare atât pentru mine cât și pentru copii. Am făcut cunoștință, fiecare spunând ce îi place și ce îi displace. Copiii au fost primitori, unii chiar foarte apropiați, dorind mai multă atenție.  M-a impresionat faptul că au nevoie de mai multă căldură și simt nevoia de a fi ascultați.

Ce rețineri, temeri ai avut la prima acțiune de voluntariat pentru ONG-ul Ajungem MARI? Cum s-au rezolvat? 

Când am văzut băieți și fete de diferite vârste m-am temut că nu vor colabora, că nu mă vor accepta în mijlocul lor însă, înarmată cu mult calm și răbdare, am reușit să le câștig atenția.

Cum te ajută pe tine voluntariatul? Cum simți că te-a schimbat? 

Fiind înconjurată de copii am ajuns să înțeleg dorințele lor, comportamentul și lipsurile acestora. Datorită lor încerc să mă schimb și eu, astfel încât să le transmit lucruri și fapte bune.

Care crezi că a fost cea mai mare reușită a ta în timpul programului? 

Sunt zile în care copiii sunt plictisiți și nu colaborează, îi privești și te întrebi: “cu ce să încep să le atrag atenția?” Într-o zi, aflându-mă în această situație, eram puțin speriată și am inventat un joc: am luat o hartă, am întins-o pe masă și i-am provocat să aranjeze orașele în ordine alfabetică. Jocul mi-a ieșit, toți au participat, arătându-se interesați.

Ce moment din timpul acțiunilor de voluntariat ți-a rămas în suflet? 

Avem o fetiță care este mereu prezentă printre noi dar nu participă la activități, preferând să stea pe telefon sau tabletă. Însă într-o zi, la sfârșitul programului ea s-a ridicat, ne-a luat în brațe cerând să nu plecăm sau să o luăm cu noi, acasă. Am avut un sentiment ciudat, am înțeles că ea ne ascultă și că totuși ne vrea lângă ea.

Ai avut momente dificile? Cum ai trecut peste? 

Da, au fost! În astfel de momente încerci să vorbești cu ei și să le dai sfaturi fără să-i critici sau să se simtă atacați. 

Ce le-ai spune persoanelor care se gândesc să facă voluntariat, dar tot amână momentul? 

Îi sfătuiesc să fie curajoși, că totul are un început! Merită să ai tineri în jurul tău.  Este o șansă să te simți a doua oară adolescent încercând să fii de vârsta lor, dar să te comporți precum un matur.

Cum simți că te-a ajutat consilierea primită din partea specialiștilor Ajungem MARI?

Consilierea m-a ajutat în dezvoltarea personală. M-a ajutat să mă înțeleg în primul rând pe mine însămi.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804