Portret de voluntar – Ioan Orosanu – Ajungem MARI Botosani

Ioan Oroșanu are 16 ani și este voluntar Ajungem MARI din noiembrie 2021 pentru copiii din Botoșani. Ioan îi ajută pe copii la teme, îi însoțește la ieșirii, susține, alături de colegii lui, diverse ateliere de dezvoltare personală și a început cu o parte din ei și cursurile de educație financiară și viața independentă.

  

Care este motivația ta principală pentru care ești voluntar la Ajungem Mari? 

Cred ca motivatia personala care ma face sa fiu voluntar la ajungem mari este dorinta de a ma implica in comunitate. Consider ca daca toata lumea ar incepe sa faca actiuni pentru comunitate si ar avea ca scop dezvoltarea acesteia, calitatea vietii ar creste pentru toti, inclusiv pentru cei ce au nevoie cel mai mult de oameni care sa vina si sa faca si actiuni in avantajul tuturor, nu doar in beneficiul lor personal.

 

Cum a fost prima zi de voluntar?  Care a fost lucrul care te-a impresionat cel mai mult?

Prima zi ca voluntar mi-a starnit un interes si un entuziasm gigantic pentru urmatoarele zile si activitati in cadrul voluntariatului, pentru ca am  descoperit niste baieti foarte diferiti unul de celalalt, cu talente si capacitati diferite si care nu te lasau sa te plictisesti sau sa stai o singura secunda, lucruri care m-au facut sa vreau sa ii cunosc si sa aflu cine sunt ei cu adevarat. Ce m-a impresionat cel mai tare este modul in care se organizau si se coordonau, aveau un lider si fiecare dintre ei isi stia responsabilitatile si le respectau, ceea ce pentru niste copii cu varste pana in 15 ani este ceva ce eu consider remarcabil.

 

Ce rețineri, temeri ai avut la prima acțiune de voluntariat pentru ONG-ul Ajungem Mari? Cum s-au rezolvat? 

Frica mea cea mai mare a fost sa nu reusesc sa relationez si sa ma integrez in grupul lor, pentru ca astfel nu as fi reusit nici sa facem progrese la nivel academic sau social. Totusi, frica asta mi-a disparut inca din prima zi si mai mult datorita lor, deoarece daca eu aveam emotii sau nu stiam cum sa abordez intalnirea, ei au venit direct la mine cu energia lor extrem de pozitiva si nu aveam cum sa nu ma integrez, pentru ca au distrus orice temere pe care o aveam prin modul lor de a fi.

 

Cum te ajută pe tine voluntariatul? Cum simți că te-a schimbat? 

Voluntariatul m-a ajutat in foarte multe moduri, dar cele mai vizibile imbunatatiri pe care le-am avut la mine datorita acestuia au fost la rabdarea pe care o am, la perseverenta si la pozitivitate. De foarte multe ori cand faceam teme sau lectii la matematica cu baietii existau rezultate pozitive si totul mergea bine, dar existau si zile cand nu aveau chef pur si simplu de teme sau activitati serioase, ci doar sa joace un fotbal, lucru care este total legitim. Am invatat ca nu toate zilele si activitatile sunt pentru rezultate si nu toate lectiile sau temele sunt rezolvate bine, dar ca data viitoare sau peste doua sau chiar trei vor fi si trebuie sa imi pastrez optimismul si sa fiu perseverent cu privire la multe lucruri, nu sa renunt sau sa gandesc ca totul va merge rau, pentru ca de cele mai multe ori, impactul e unul pozitiv daca actiunea e facuta cu persevernta si pozitivitate. Imbunatatirea rabdarii a venit astfel, de la sine.

 

Care crezi că a fost cea mai mare reușită a ta în timpul programului? 

Reusita de care sunt cel mai mandru este legata de un baiat de la voluntariat, pe care am reusit sa il fac sa isi doreasca sa scrie temele la matematica cand vin eu. Este un baiat foarte inteligent caruia i-am observat de la inceput inclinatia spre matematica si scopul meu a fost sa ajunga sa ii si placa, nu doar sa fie bun la ea. Bineinteles, mereu este loc de mai bine, dar faptul ca isi face tema corect si cu entuziasm imi da senzatia ca aceasta reusita e cea mai frumoasa dintre toate.

 

Ce moment din timpul acțiunilor de voluntariat ți-a rămas în suflet? 

Nu as putea spune ca exista un moment anume care mi-a ramas in suflet, pentru ca sunt foarte multe care au un loc special si care valoreaza mult pentru mine, de la momentul in care i-am cunoscut pe fiecare si am dobandit astfel prieteni noi si mi-am dat seama ce an frumos o sa fie, momentul in care am jucat fotbal in curte si desi am fost invins rusinos, toti ne-am distrat de minune si am ras dupa, pana la momentul in care fiecare dintre ei isi portretiza propria afacere imaginara si isi spuneau dorintele de viitor. Niciunul dintre aceste momente nu poate fi pus peste altul, toate ramanand in mintea mea ca momente valoroase.

 

Ai avut momente dificile? Cum ai trecut peste? 

In orice activitate exista si momente dificile. Mi-am dat seama ca nu pot sa le evit si ca am ce invata din ele, asa ca in loc sa ma descurajez de fiecare data cand un obstacol aparea, cautam cea mai buna rezolvare si mergeam mai departe.

 

Ce le-ai spune persoanelor care se gândesc să facă voluntariat, dar tot amână momentul? 

Nu mai pierde timpul!! Daca chiar iti doresti s faci o actiune de voluntariat, lasa la o parte toate retinerile astea cum ar fi lipsa timpului, emotiile, indoiala ca ai fi potrivit pentru acest gen de activitate si multe altele pentru ca e normal sa apara in mintea ta, dar sunt doar piedici autoimpuse care te opresc din a face ceva ce simti ca vrei sa faci. Timp este si voluntariatul nu ocupa mult oricum, emotiile sunt trecatoare si nu trebuie sa le lasi sa te stapaneasca iar indoielile sunt nefondate si pana si in cazul in care ar fi adevarate, persoanele peste care o sa dai aici sau la orice alta activitate de voluntariat te vor face sa treci peste ele si sa te dezvolti!

 

 

To Top