Portret de voluntar – Elena Vaipan – Ajungem MARI Bacau

Elena Vaipan are 28 de ani și este voluntar Ajungem MARI din noiembrie 2021. Din primăvara acestui an, ea a preluat și coordonarea voluntarilor din Bacău. Impactul activității ei a fost demonstrat cel mai bine de mesajele trimise de copii, la aniversarea Ajungem MARI, când toți au dorit să transmită către ea, cu cel mai vesel glas: ” Mulțumim, Elena!”

Care este motivația ta principală pentru care ești voluntar la Ajungem Mari? 

Cred cu tarie ca cel mai sigur mod prin care ne putem asigura ca viitorul va arata bine consta in felul in care ne crestem si ne educam copiii. In ceea ce priveste copiii care ajung in centrele de plasament consider ca ei devin responsabilitatea noastra, a tuturor din mediul imediat apropiat lor. Prin intermediul Ajungem Mari am gasit modalitatea prin care pot contribui eu pentru a oferi cate o bucurie acestor copii si, in timp, sa-i ajut sa-si construiasca  viitorul de care sunt ei capabili sau macar sa-i ajut sa-si dea seama cum vor sa arate viitorul lor.

 

Cum a fost prima zi de voluntar?  Care a fost lucrul care te-a impresionat cel mai mult?

Prima zi a fost cu emotii: “Oare o sa ma bage in seama copiii?”, “Oare am ales activitatile potrivite?”, “Oare o sa le pot pastra atentia?”, “Daca raman eu sau ei fara conexiune la internet? Daca o sa fie conexiune proasta si nu o sa ne intelegem?”. 

 

Ce rețineri, temeri ai avut la prima acțiune de voluntariat pentru ONG-ul Ajungem Mari? Cum s-au rezolvat? 

Una dintre temerile mele a fost ca nu cumva, fara sa-mi dau seama, sa spun ceva care ar putea fi suparator pentru vreunul dintre copii. Mi-am propus sa fiu foarte atenta, sa nu spun nimic impulsiv. Plus ca nu imi sta in fire, nici nu imi este obicei sa spun lucruri suparatoare sau jignitoare la adresa nimanui, deci frica mea este putin exagerata.

 

Cum te ajută pe tine voluntariatul? Cum simți că te-a schimbat? 

Voluntariatul ma ajuta: sa fiu mai disciplinata si sa imi folosesc mai bine timpul liber, sa invat sa comunic mai eficient cu copiii, educatorii, sefii de centru si colegii voluntari. Copiii imi transmit toata energia lor pozivita, iar bucuria lor molipsitoare imi serveste ca resursa pentru saptamanile in care energia mea e la un nivel foarte scazut. Clar sunt mai disciplinata si mai vesela datorita voluntariatului. Inca un lucru foarte important pe care il invat prin activitatea de voluntariat e munca in echipa si cat de mult conteaza colaborare dintre oameni in a face lucruri extraordinare. Unii spun “Nimic fara Dumnezeu”, eu zic “Nimic fara Oameni”. 

 

Care crezi că a fost cea mai mare reușită a ta în timpul programului? 

Am reusit sa organizam iesiri de 1 Iunie pt toti copiii, intr-un timp foarte scurt. Bucuria si imbratisarile copiilor au fost cea mai buna rasplata! Nu e doar reusita mea, a fost un efort de echipa, alaturi de Bogdan.

 

Ce moment din timpul acțiunilor de voluntariat ți-a rămas în suflet? 

M-am intalnit intr-o zi din intamplare cu o parte dintre copiii mei prin parc. Ei isi terminasera plimbarea si se indreptau spre casa. Pareau putin posomorati din acest motiv. Le-ar fi placut sa mai ramana prin oras. In momentul in care m-au vazut au inceput sa zambeasca cu totii, m-au inconjurat si m-au imbratisat. A fost un moment de bucurie pe care nu il voi uita!

 

Ai avut momente dificile? Cum ai trecut peste? 

Am avut zile in care ma intrebam daca ce fac eu ii ajuta in vreun fel pe copii, daca ce fac e suficient, daca nu cumva ar trebuie sa fac mult mai mult sau sa renunt de tot. Dar am primit mesaje minunate de la copii la aniversarea Ajungem Mari. Din momentul in care am auzit “Te iubim, Elena!” mi-a pierit orice gand de renuntare din cap.

 

Ce le-ai spune persoanelor care se gândesc să facă voluntariat, dar tot amână momentul? 

Voluntariatul e despre a ne aduce contributia si de a face schimbari in bine. Voluntariatul se face cu drag si bucurie. Ca sa devii voluntar trebuie sa iti gasesti cauza pentru care esti dispus sa investesti timp si energie. Din momentul in care iti gasesti cauza, o sa-ti fie usor sa gasesti ONG-ul si activitatile cu ajutorul carora sa-ti aduci contributia in schimbarile pe care vrei sa le faci.

 

Cum simți că te-a ajutat consilierea primită din partea specialiștilor Ajungem Mari?

Nu am primit consiliere in mod direct, insa toate resursele puse la dispozitie mi-au fost extrem de utile.

To Top