Logopedie și copii încrezători să se exprime

“Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele”, spunea un un filosof austriac, iar sedintele de logopedie îi ajută pe copii să comunice fluent, eficace si sa fie capabili să-și gestioneze și să-și exprime emoțiile, sa aiba acces la o lume mai buna. Ședințele sunt necesare atunci când copilul sau adolescentul prezinta tulburari de limbaj si comunicare. 

 

În acest moment avem înscriși în programul de logopedie 35 de copii, dintre care 20 sunt din București, iar 15 sunt din județele Timiș, Prahova, Buzău, Brașov și Cluj.

 

„Prin intermediul voluntarilor Ajungem MARI, care lucrează săptămânal cu copiii instituționalizați, am reușit să identificăm acei copii care aveau dificultăți în a pronunța anumite cuvinte sau în a citi, ori le era rușine să vorbească pentru că râdeau colegii de ei. Avem înscriși în proiect chiar și copii adolescenți care au ajuns la vârsta de 16 sau chiar 20 de ani fără să reușească să pronunțe corect cuvintele. Aceste situații le-au îngreunat interacțiunea cu cei din jur și le-au afectat încrederea în sine. Prin intermediul specialiștilor în logopedie vrem să îi ajutăm pe copii să corecteze acele deficiențe care uneori îi afectează mai mult decât ne dăm seama, ” ne spune Vivianda Nicolae, coordonator proiect Logopedie.

 

In cadrul ședințelor de logopedie se creeaza un spațiu sigur, în care copilul are parte de înțelegerea, atenția și răbdarea necesare pentru a se exprima cu încredere si a se dezvolta armonios.

 

 „Lucrez cu plăcere și mă bucur când mi se comunică că progresele lor sunt vizibile! Mă motivează, în primul rând, entuziasmul lor de a comunica și afecțiunea cu care mă onorează!  De asemenea, sper că eforturile noastre, corelate, vor consolida personalități puternice, independente, echilibrate, capabile, fericite! Pentru că merită! ” – Oana Stoica, Logoped

 

Chiar și în perioada pandemiei, când întâlnirile cu copiii s-au mutat în online, orele de logopedie au fost întâmpinate cu entuziasm.

 

 „Să mut atelierul Cuvinte Fermecate – un atelier pentru corectarea pronunției și îmbunătățirea comunicării – în online a fost o provocare. M-am gândit inițial că nu o meargă. M-am înșelat complet. Copiii sunt receptivi, dornici să vadă exerciții pe ecran și să participe cu camera. Se termină ședințele cu „mulțumesc, vă iubesc, acum pronunț mai bine!”. După astfel de mesaje îmi dau seama că nu modalitatea prin care ne întâlnim este importantă, ci interacțiunea noastră.” – Andreea Mereuță, trainer atelier Cuvinte Fermecate.

 

D., 13 ani, care este la școala „A doua șansa”, face o oră de logopedie pe săptămână, exceptând perioadele de vacanță. În urma ședințelor de până acum, s-a corectat pronunția sunetului „R” și automatizarea pronunției sale în proporție de 85%, a prezentat îmbunătățiri în motricitatea aparatului fono-articulator, precum și a capacității de a se exprima verbal prin îmbogățirea vocabularului și corectarea sintaxei. De asemenea, au fost îmbunătățite lexia și grafia (cititul și scrisul), atitudinea față de școală și învățat, orientării spațiale și temporale. Alături de un specialist, și-a dezvoltat cunoștințele despre mediul înconjurător și a făcut progrese în ceea ce privește matematica: elemente de bază, apoi adunări și scăderi în intervalul 1-100.

 

„Evoluția ei a fost spectaculoasă: deși a mers câteva săptămâni la școală, deja scrie și citește, iar rotacismul este corectat. Este un copil inteligent, cu multe resurse,” ne spune Delia Nicolae, logopedul care a lucrat cu ea îndeaproape.

 

Necorectate la timp, aceste tulburări pot crea copilului stări de frustrare, sentimentul de neputință și lipsă de control, refuzul comunicării, din teama de a nu fi respins sau neînțeles și duc adesea cu sine îngreunarea acomodării în colectivitate, fie la grădiniță, la școală sau în spațiile de joacă.

 

„În perioada următoare ne dorim să obținem fonduri pentru a putea ajuta cât mai mulți copii. Având în vedere că în această perioadă cele mai multe ședințe de logopedie se desfășoară online, ne dorim să extindem programul astfel încât să ajungem la câți mai mulți copii din zone în care aceștia nu au acces la logopedie,” ne mai spune Viviana. 

 

„În vara anului 2020, când am început colaborarea cu Asociația Lindenfeld, mă preocupa, ca și în acest moment, eficientizarea la maxim a fiecărei întâlniri cu copiii, conștientă de efectele restricțiilor impuse de pandemie asupra tulburărilor nu doar de limbaj și comunicare, dar și a celor psiho-afective existente deja la copiii/adolescenții cu care aveam să mă întâlnesc. Nu știu câți specialiști/voluntari sau câte fonduri sunt necesare  pentru a schimba ceva. De la încrederea în sine, pâna la formarea de competențe necesare unei reale integrări în societate, totul contează. Contează fiecare acțiune/ activitate a noastră care îi ajută nu doar să se dezvolte ca indivizi, dar să aibă parte și de altceva în rutina vieții lor. Eu aleg, cu responsabilitate și sper să reușesc, să fiu ceva util viitorilor oameni MARI. Nu mai pot sta de-o parte și știu că multă omenie poate face sufletul oricui să vorbească și mai ales să vorbească frumos.”, ne povestește Mihaela Prunaru, logoped.

 

Le multumim din suflet specialistilor care ii ajuta pe copii cu toata daruirea si sponsorilor si donatorilor care fac acest sprijin posibil!

Împreună, cu ajutorul tău și al echipei grozave de voluntari, ne dorim să sprijinim cat mai multi copii sa creasca increzatori si liberi sa se exprime. Mulțumim că ești alături de noi!

Dacă vrei să ajuți în continuare, completează formularul 320 și redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru Asociația Lindenfeld. O poți face online, completând formularul într-un minut aici, apoi îl poți descărca și trimite pe e-mail la info@ajungemmari.ro

Poți lăsa și formularul fizic în urnele speciale amplasate în țară, în librăriile Cărturești și alte locații partenere. În București, unele sunt plasate în librăriile Cărturești Verona, Promenada, Băneasa, Modul (Piața Universității), București Mall, AFI Cotroceni sau la Grădina Olari (Str. Olari nr. 8).

_________________

Dacă vrei să te implici mai mult, poți ajuta strângând donații pentru copii prin platforma Galantom. Îți poți dona ziua de naștere, talentul ori pasiunea sau poți să-ți alegi o provocare sportivă și să le ceri celor din jur să te susțină prin donații, pentru ca cei mici să aibă parte de sprijinul necesar pentru a ajunge MARI și puternici! Afla mai multe si devino GalantOM pentru copii

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804