Încrezători să povestim – Logopedie pentru copiii din București

 

 Pentru că mulți copii din sistemul de protecție prezintă dificultăți de pronunție, de anul acesta am reluat ședințele de logopedie în cadrul proiectului “Ajungem MARI și Încrezători”.

 “Logopedia nu se rezumă la pronunție corectă, este despre a reuși să îți comunici intențiile, dorințele, visele, nevoile, despre a avea curajul să o faci, și nu oricum, ci folosind propriul limbaj, verbal sau nonverbal. Este despre a descoperi lumea, despre a comunica cu ea, despre a-ți atinge adevăratul potențial.” Că să înțelegem mai bine nevoie de logopedie și rezultatele ședințelor, am discutat cu Delia Gavrilă, logoped specializat care lucrează cu mai mulți copii din București în cadrul proiectului.

Se apelează de regulă la terapie logopedică pentru tulburări de limbaj și comunicare, pronunție defectuoasă sau o evoluție mai lentă a limbajului copilului, incercandu-se că acestea să fie corectate cât mai devreme posibil, ideal pană la intrarea copilului în mediul școlar. Insă, în realitatea copiilor cu care noi lucrăm în programul Ajungem MARI, situațiile sunt mai intodeauna ceva mai complexe. “Am cunoscut-o pe A., care cel mai mult își dorea să aibă penar, să învețe să citească și să îl pronunțe corect pe <<R>>. M. este un copil foarte isteț, dar din cauza faptului că nu pronuntă corect foarte multe consoane și nu este înțeles de ceilalți, alege să nu se exprime. Este foarte trist cum o tulburare ușoară de pronunție poate influența personalitatea și comportamentul unei persoane.” – notează Delia într-un raport de activitate. 

 Adăugând că lucrurile pot fi și mai dificil de gestionat, atunci când această tulburare se suprapune peste un diagnostic medical sau o traumă: “Am cunoscut-o pe I., vocabularul ei se restrânge la câteva cuvinte, a trecut prin foarte multe în cei câțiva anișori ai ei. Cu ea, mai mult decât cu ceilalți, obiectivul inițial este crearea unei relații terapeutice.”

 

Chiar dacă timpul la dispoziție, de la începutul anului și până la criza generată de COVID-19 nu a fost prea lung, reacțiile bune pentru această nouă activitate au fost deja notabile. “L-am cam supărat pe M. cu toate regulile mele de la primele ședinte și credeam că îmi va fi greu să  îl motivez să lucreze. Dar, surpriză, M. mă ia acum de mână și mergem împreună spre camera de terapie.” – ne dezvăluia Delia in perioada in care sedintele aveau loc in cabinet.

 

Dupa instaurarea restricțiilor, pentru siguranța copiilor, sedințele de logopedie au continuat online și ne bucurăm că tehnologia ne ajută să îi putem susține în continuare. Terapia logopedică e o acțiune cu bătaie lungă, iar rezultatele se văd luând în considerare un orizont cel puțin mediu de timp

 

Pe masură ce avansează într-un astfel de program, copiilor încep “să le iasa” exercițiile – le devine mai ușor să se strâmbe în oglindă după indicații clare, reușesc să facă asocieri, ajung să citeasca cuvinte simple pentru ca mai apoi sa le reușească să pronunțe cu voce tare ceea ce înainte îndrăzneau  să citească doar șoptit, reușesc să converseze scurt și nu doar să răspundă la întrebări. Poate părea puțin la o primă vedere, dar între  răspunsurile <<Albastru>>  și  <<Albastru cum e cerul>> e la mijloc timp și destule exerciții.

 

Vedem cu mare bucurie este deschiderea si dorința copiilor de a participa la astfel de terapie. ”Am fost foarte impresionată de cât de mult își doresc copiii să lucreze, sa afle lucruri noi, sa descopere lumea. Unii dintre ei își rezolvă tema imediat cum terminăm ora de terapie.” – mai spune Delia.

 

Proiectul „Ajungem MARI și Încrezători” este realizat cu sprijinul Pepco Romania, partenerul Ajungem MARI încă din 2017 și ne bucurăm enorm că astfel le putem oferi copiilor din București mai multe șanse să se dezvolte și să capete încredere în forțele și abilitățile lor.

In 2020 peste 200 de copii și tineri cu vârste între 6 și 17 ani vor participa la terapie logopedică, ateliere creative și de dezvoltare personală, cursuri vocaționale și ieșiri educative. Proiectul se desfășoară timp de 9 luni și își propune să le dezvolte copiilor abilitățile și să le îmbunătățească stima de sine pentru o mai bună integrare în societate.

Mulțumim din inimă, Pepco România, pentru sprijinul oferit copiilor și tinerilor instituționalizați și pentru implicarea responsabilă!

 _________

Pepco susține dezvoltarea și educația copiilor.

#PepcoSustineEducatia#PEPCORomania#PEPCOsiAjungemMARI

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804