Înainte şi după terapie sau periplul de a fi în legătură cu emoţiile noastre pentru a experimenta relaţii sănătoase

Fiecare individ este tributar propriei istorii de viață. Dacă în copilărie sau adolescență am trăit într-un mediu toxic, încărcat de agresivitate sau frică, ne vom manifesta emoțiile într-o manieră infantilă, regresată comparativ cu vârsta noastră biologică. Însă, dacă părinții ne-au creat condițiile unei dezvoltări sănătoase, din punct de vedere emoțional și fizic, atunci avem încredere în noi și avem șanse mări să ne atingem potențialul maxim. Psihoterapeutul Magda Dragne ne explică care este efectul terapiei în vieţile noastre.

Sunt studii efectuate de cercetători și psihoterapeuți în care demonstrează că mediul în care ne naștem și creștem influențează activitatea genelor de la nivel celular, activându-le doar pe unele, în timp ce altele rămân inactive. Cu alte cuvinte, acțiunile din mediu pe care le experimentăm de-a lungul vieții (dar în special în perioada timpurie) provoacă modificări chimice asupra genelor, transformându-le în timp. Astfel, dobândim o chimie interioară specifică fiecărui individ în parte, unele persoane având o stare mai bună de sănătate și/sau un echilibru interior mai bun comparativ cu alți indivizi.

La ce ne ajută acest lucru? În primul rând, a fost demonstrat că factorii de mediu prenatali și timpurii postnatali au impact semnificativ în dezvoltarea de boli cronice și tulburări de personalitate în viața adultă. De asemenea, modul în care am experimentat viața de la vârste fragede impactează dezvoltarea emoțională, în sensul în care devenim maturi din punct de vedere emoțional sau nu. Acest lucru se răsfrânge asupra percepției noastre și modului în care ne comportăm în viața personală și socială.
În copilărie și cu atât mai puțin în viața de adult, nu suntem încurajați să ne exprimăm emoțiile. Din contră, poate fi considerată o slăbiciune a persoanei respective. Astfel, evităm să fim vulnerabili, reprimând ceea ce simțim. Cu timpul, aceste emoții reprimate vor lua forma simptomului. Așa apare suferința fizică sau psihică, ca prim semnal de alarmă. Dacă vom ignora aceste semnale mult timp, viața noastră va deveni un calvar, nu simțim bucurie sau un sens pentru care trăim.

Citeşte continuarea materialului pe kudika.ro.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804