Cum voluntarii îi ajută pe copii să prindă drag de școală

„Cu dumneavoastră, matematica începe să capete sens, dar foarte puțin” – Simona, 14 ani

Prin tot ceea ce facem, ne dorim să le oferim copiilor din centrele de plasament sprijin pentru a ajunge MARI și încrezători. Mulți dintre ei au trecut prin experiențe dure și triste, precum și numeroase schimbări în viețile lor, care nu le-au permis să învețe la fel de bine cum ar fi făcut-o într-un context mai bun. Cu cât pierzi mai mult la școală, cu atât mai greu îți este să recuperezi și să ții pasul, așa că riscul de abandon e foarte mare.

Astfel că 1.400 de voluntari Ajungem MARI încearcă să îi împrietenească pe copiii și tinerii instituționalizați cu școala, să îi facă curioși și să le arate că se poate învăța cu drag. Voluntarii îi ajută săptămânal pe copii la teme și să înțeleagă materia școlară, oferă meditații pentru examene sau pregătire pentru corigențe și organizează ateliere creative și de cultură generală care sa le deschidă orizontul.

„Vreau să vă mulțumesc mult pentru că doar cu ajutorul dumneavoastră am reușit să iau un 10 la școală.” – Dan, 14 ani

Prin lecții interactive și jocuri și cu ajutorul platformelor online de învățare, copiii au parte de atenția și răbdarea necesare pentru a înțelege lecțiile, a învăța lucruri noi și a pune întrebări ajutătoare.

„Doamna nu se poate supăra pe mine, pentru că este bună!” – Robert, 11 ani

Uneori avem mult de recuperat, dar, cu pași mici, copiii se împrietenesc și cu materiile care le dădeau emoții.

„O să vă speriați când o să vedeți la ce nivel sunt de fapt” – i-a spus râzând Rodica, 13 ani, voluntarei care a venit să o învețe engleză.

Sinceritatea copiilor e uneori copleșitoare – „Doamna, suntem și noi copii, ne plictisim repede, știți cum e.” Alina, 8 ani. Insa voluntarii nu se lasă și caută mereu noi metode să îi atragă.

Mutarea activităților în online a îngreunat misiunea voluntarilor, care erau obișnuiți să îi mențină pe copii atenți prin jocuri interactive, folosind materiale diverse și alternând cu jocuri de mișcare. Însă voluntarii s-au pregătit mai bine pentru fiecare ședință, au participat la traininguri despre metode interactive de învățare online, au căutat platforme și soluții și au reușit să păstreze contactul cu copiii și să îi mențină conectați la educație.

„Eu chiar și online vă simt foarte aproape de mine”– Ana, 11 ani

Orele online au făcut posibile mai multe ateliere și sesiuni de pregătire pentru examene pentru copiii din județele unde numărul voluntarilor era insuficient. Așa că, pe lângă voluntarii care le-au rămas copiilor alături, am putut aloca voluntari noi între județe, în funcție de nevoi. În prezent, 200 de copii fac pregătire intensiva cu voluntarii Ajungem MARI pentru examenele de Bacalaureat și Evaluare Natională de anul acesta.

 

Bineînțeles, bucuria cea mai mare a voluntarilor este să vadă că eforturile lor au avut succes și copiii sunt foarte motivați și știu bine ce își doresc. Laura, 13 ani, lucrează intens la matematică și la română cu 2 dintre voluntarii noștri. Au reușit să o motiveze și nu a ratat nicio oră de pregătire la vreuna dintre materii. A lucrat săptămânal cu voluntarii chiar și de 2 ori pe săptămână, inclusiv în timpul stării de urgență, când pentru mulți alți copii a fost extrem de greu să-și găsească motivația. Este unul din cele mai frumoase exemple de responsabilitate și consecvență în lucrul cu copiii noștri. Cu ajutorul lor, Laura și-a descoperit pasiunea pentru desen și e foarte motivată să intre la Liceul de Arte. A început să facă pregătire intensă în acest sens și învață pentru evaluarea națională.

Iulia, 16 ani, din Prahova, lucrează cu voluntari din 2016. Așa cum ea singură a recunoscut, deși inițial era reticentă la ajutorul nostru, în timp a acceptat. Așa și-a deschis orizontul, a văzut că poate să ia corigentele la mate, să treacă clasa și chiar să intre la liceu. Este un exemplu de progres evident, devenind din copilul răzvrătit adolescenta cooperantă și dorinica sa evolueze.  

_________________ 

Împreună, cu ajutorul tău și al echipei grozave de voluntari, ne dorim să transformăm cât mai multe povești ca ale Iuliei. Mulțumim că ești alături de noi!

Dacă vrei să ajuți în continuare, completează formularul 320 și redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru Asociația Lindenfeld. O poți face online, completând formularul într-un minut aici, apoi îl poți descărca și trimite pe e-mail la info@ajungemmari.ro

Poți lăsa și formularul fizic în urnele speciale amplasate în țară, în librăriile Cărturești și alte locații partenere. În București, unele sunt plasate în librăriile Cărturești Verona, Promenada, Băneasa, Modul (Piața Universității), București Mall, AFI Cotroceni sau la Grădina Olari (Str. Olari nr. 8).

_________________

Dacă vrei să te implici mai mult, poți ajuta strângând donații pentru copii prin platforma Galantom. Îți poți dona ziua de naștere, talentul ori pasiunea sau poți să-ți alegi o provocare sportivă și să le ceri celor din jur să te susțină prin donații, pentru ca cei mici să aibă parte de sprijinul necesar pentru a ajunge MARI și puternici! Afla mai multe si devino GalantOM pentru copii.

To Top