Cum le vorbim copiilor despre război

 

Dacă ai copii, probabil că deja te-au întrebat despre acest subiect. E important să le fim alături în aceste momente dificile pentru că, deși și nouă ne e teamă, noi gestionăm situația din rolul de adult, având în spate o experiență de viață și resurse care ne-au ajutat în trecut.

Copiii sunt mult mai vulnerabili, pot fi mai ușor expuși unor dezinformări, pot fi afectați emoțional mai puternic. Orice discuție cu adulții poate să creeze un cadru de siguranță și să liniștească o parte din temeri.

Psihologii Ajungem MARI au pregătit câteva recomandări despre cum să discuți cu copiii despre război, dar și despre fake news și dezinformare, ca ei să fie pregătiți să filtreze informația care vine spre ei de la televizor, de la școală, din discuțiile cu prietenii etc.

Cum le vorbim copiilor despre război

Mai jos e un mic exercițiu care te poate ghida în aceste discuții, completând cu ce întrebări simți nevoia:

  1. Tu ce știi despre acest subiect? Vezi care sunt informațiile pe care le are deja. E posibil să cunoască multe aspecte din media.
  2. Care este părerea ta? Observă modul de gândire și cum judecă situația.
  3. Cum te simți legat de acest aspect? Cele mai importante, în momentul de față, sunt emoțiile. Ele ne ghidează și ne spun informații despre cum percepem situația. Răspunsuri precum frica, furia, confuzia, lipsa speranței sunt firești. La fel de firești sunt și vorbele de nepăsare, glumele sau minimizarea situației. Toate acestea sunt mecanisme de apărare care îi ajută să facă față situației. Le poți explica că este o situație cu adevărat dificilă, fără ca ei să afle toate detaliile. Un echilibru între a spune adevărul și a feri totuși detalii care simți că pot cauza panică.
  4. Ce ai de gând să faci? Aici poți vedea cum se modifică sau nu comportamentul lor și ce simt nevoia să facă în fața unei situații de forță majoră. Se pot naște fantezii despre eroi și salvat lumea sau poate vei observa că vor să-și continue viața ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Te încurajăm să ții cont de următoarele recomandări atunci când vorbesti cu copiii/tinerii despre război:

  1. Normalizarea emoțiilor: vorbește despre cum toată lumea simte frică, furie, chiar panică din cauza situației confuze, a imprevizibilului și de ce este importantă siguranța și stabilitatea.

„Când te simți trist sau supărat, închide ochii și numără până la 10. Știai un lucru interesant? Emoțiile se simt în corp. Cât timp stai cu ochii închiși, vezi unde anume în corp se simte acea emoție.” Aici poți gasi un exercițiu practic.

  1. Importanța empatiei: vorbiți despre cât de bine e să fii înțeles de cineva în momentele grele.
  2. Încurajeaza solidaritea: vorbeste despre uniunea dintre oameni în situații dificile. Au fost multe momente în istorie în care solidaritatea, umanitatea și altruismul au schimbat omenirea și au ajutat la depășirea momentelor foarte grele.
  3. Vorbeste despre importanța informațiilor reale: dă exemple de știri false, au fost date imagini despre bătălii care erau de fapt din jocuri video. Ce impact pot avea aceste informații false? Le poți vorbi despre războiul informațional și să faci legătura cu siguranța online.

__________________________________

Discuții cu copiii despre știrile false

În această perioadă suntem bombardați cu sute de informații care ne copleșesc. Creierul nostru duce o luptă puternică de a gestiona avalanșa de informații. Pe lângă impactul emoțional al acestor postări, fotografii, articole, mai apare și implicația unor potențiale dezinformări.

Dezinformarea reprezintă informarea greșită, distorsiunea unor informații reale, fapt ce creează confuzie, nesiguranță, panică.

Sugestii pentru discuțiile cu copiii despre fake news

  1. Tu ce știi până acum? Încurajeaza copiii să comunice deschis, să îți spună părerea lor despre evenimentele întâmplate. Ascultă cu empatie și deschidere. Chiar dacă poate nu esti de acord, nu uita că scopul tau este să îi ajuti să se informeze.
  2. De unde ai aflat informațiile? Vezi astfel care sunt principalele lor surse și canale de informare.
  3. Ce gânduri și emoții ai despre informațiile pe care le-ai aflat? Aici poti vedea dacă informațiile induc panică, dacă sunt veridice și la ce comportament îndeamnă.
  4. Parcugeți exemple concrete. Puteți căuta împreună câteva exemple la care să verificați sursa, autorul, data, fotografia etc.
  5. Parcurgeți împreună și alte surse utile contra dezinformării. Resurse utile de explorat cu copiii:
  • Cursul despre Siguranță Online, creat de colaboratorii și psihologii Ajungem MARI pentru copiii noștri – capitolul 4 abordează „Consumul Critic de informații”. Poți descarca materialele de aici.
  • Alte platforme: Canalul Dezaburit (Poți identifica o știre falsă?), platforma Antifake și pagina lor de Facebook și un site al Uniunii Europene pe tema combaterii dezinformării.

__________________________________

O rețetă perfectă de a le vorbi copiilor despre război nu există și e important ca și noi să avem compasiune față de noi în aceste vremuri grele. E firesc să nu avem răspunsuri la toate întrebările. Scopul este să rămânem uniți, deoarece așa vom fi mai puternici.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804