Fii unul dintre cei 1000 de prieteni Ajungem MARI care le construiesc viitorul copiilor abandonați!

Copiii din centrele de plasament își doresc, ca toți copiii, să se joace și să se bucure de prietenii lor și de pasiunile lor. Își doresc să învețe, să ia note bune și să facă cele mai frumoase desene și felicitări pentru doamna învățătoare.

Din păcate, pentru că au trecut prin experiențe dure, de abuz sau abandon, pentru că au crescut fără căldura familiei, de multe ori sunt atât de triști încât nu mai au puterea să învețe sau să coloreze într-o carte. Din păcate, de multe ori se simt atât de descurajați încât nu sunt în stare nici să se joace cu ceilalți copii și rămân deoparte.

Împreună îi putem ajuta, prin ședințe de psihoterapie, să învețe să își gestioneze emoțiile, să prindă încredere în ei și să lupte pentru un viitor mai bun.

Costul mediu al unei ședinte de psihoterapie este de 130 de lei. În prezent 70 de copii și tineri sunt înscriși la psihoterapie.

Aceasta este o campanie de donații recurente, care ne ajută să știm ce fonduri avem disponibile lunar pentru a-i susține pe copii în psihoterapie. Dacă vrei să faci o singură donație în loc să donezi lunar, poți dona AICI.

Voluntarii Ajungem MARI le devin copiilor prieteni și îi încurajează și susțin pe termen cât mai lung. Sunt însă copii care au nevoie de mai multă susținere ca să depăşească încercările grele prin care au trecut (abuzuri fizice sau sexuale, separarea de familie, decesul părinților, instituționalizarea care ea însăși produce traume).

Efectele traumei se văd în comportamentul zilnic al copiilor. Le afectează modul în care relaționează cu ceilalți, în care învață sau își văd viitorul. Au stima de sine foarte scăzută, pot fi agresivi cu cei de aceeași vârstă, au probleme de concentrare și de memorare, au o viziune sumbră asupra viitorului și comportamente provocatoare, pot ajunge la consum de substanțe și la comportamente sexuale riscante.

De aceea vrem să le venim în ajutor! Avem nevoie să asigurăm terapie de lungă durată, cât timp au nevoie acești copii, care primesc astfel șansa de dezvoltare personală și integrare socială prin ședințe de terapie adaptată nevoilor lor.

În funcție de vârstă și nevoi copiii vor beneficia de ateliere de joc terapeutic (joc senzorial, sand-play, terapie prin artă etc.) sau ședințe individuale de terapie. Costul mediu pentru o ședință de terapie pentru un copil este de 130 de lei. Costul total pentru 6 luni de terapie pentru un copil este de 3120 lei.

Beneficii pentru copii și tineri: îmbunătățirea capacității de exprimare în siguranță a emoțiilor dificile asociate cu experiențele de viață traumatizante traversate (neglijența, abuzul, abandonul, instituționalizarea); dezvoltarea capacității de autocontrol, toleranța la frustrare, reziliența; îmbunătățirea abilităților de concentrare și urmărire a unui scop; dobândirea unei discipline și antrenarea răbdării; creșterea stimei de sine; autocunoaștere; îmbunătățirea abilităților de comuniare și socializare; performanțe în domenii de interes; îmbunătățirea rezultatelor școlare.

Potrivit „Strategiei naționale pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020” și cercetărilor efectuate de Salvați Copiii România, copiii instituționalizați reprezintă una dintre categoriile cu risc crescut de a dezvolta tulburări de sănătate mintală. Până în prezent demersurile de a asigura la nivel național servicii integrate, de prevenție (screening precoce) și psihoeducație sunt extrem de firave. Problemele rămân: deficitul cronic de specialiști în sistemul de sănătate publică, școală și sistemul de protecție, dificultatea creării de echipe terapeutice interdisciplinare, subdiagnosticarea la nivelul acestui segment populațional, tratamentul axat pe medicație în dauna intervenției de tip psihoterapeutic, posibilitatea foarte redusă de intervenție în mediul de viață al copilului, stigmatizarea copilului instituționalizat (cu sau fără tulburare mintală) în școală și societate.

Din experiența programului Ajungem MARI am observat că, față de numărul dificultăților manifestate de copii și semnalate de voluntari și educatori, un număr foarte mic de beneficiari din sistemul de protecție ajung la consiliere psihologică și psihoterapie (servicii externalizate sau oferite de specialiștii DGASPC). Lipsa acută a angajaților pregătiți să-și asume rolul persoanei de referință, lipsa accesului la suport psihoterapeutic timpuriu și pe termen lung pentru copiii care au trecut prin traume în intervalul critic al dezvoltării lor (0-6 ani) și care trăiesc în continuare într-un mediu impredictibil (cu mutări și schimbări repetate ale formei de protecție, cu pierderea adulților de referință) crește exponențial riscul ca aceștia să internalizeze reacții dezadaptative, să dezvolte comportamente (auto)distructive și să reproducă abuzurile suferite. De cele mai multe ori, în prezent, intervenția terapeutică nu este preventivă, ci acordată în situații de criză.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804