România are peste 45.000 de copii în sistemul de protecţie, iar pentru cei mai mulţi dintre ei este o provocare să-şi găsească sensul în viaţă când încă au întrebări esenţiale rămase fără răspuns. Am stat de vorbă cu Gabriela Stere, voluntar Ajungem MARI, despre problemele pe care le întâmpină copiii şi tinerii din centrele de plasament, dar şi despre transformările extraordinare pe care le trăiesc atunci când primesc atenţie constantă şi afecţiune.
Sunt 3 decenii deja de când imaginile din orfelinatele groazei din România făceau înconjurul planetei şi şocau audienţa. Din fericire, lucrurile acelea acum nu mai există. Condiţiile în sistemul de protecţie s-au îmbunătăţi considerabil în ultimii ani. Sunt însă lucruri care rămân neschimbate indiferent de trecerea timpului: temerile, traumele, durerile pe care le resimt copiii ajunşi în sistemul de plasament.
Sunt 8 ani de zile însă de când voluntarii Ajungem MARI, unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate, încearcă şi reuşesc să schimbe destinele multora dintre aceştia. Iar pentru asta, în fiecare an, are loc un proces de recrutare de noi voluntari care să se alăture celor care au ales să rămână în proiect de la un an la altul şi să îi pregătească pe copii pentru o viaţă independentă. 3.000 de copii din centrele de plasamen au nevoie ca de aer de oameni buni care să le arate drumul. Înscrierile se fac pe site-ul asociaţiei până pe 20 septembrie.
Gabriela Stere este unul dintre oamenii care a înţeles că este nevoie de un sat ca să creşti un copil, aşa că de 6 ani merge săptămânal la copiii din centrele de plasament ca să îi ajute la teme, să facă tot felul de activităţi cu ei şi, mai presus de orice, să le fie sprijin moral şi emoţional. Am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări despre activitatea ei ca voluntar şi am aflat nu doar ce înseamnă să îţi dedici timpul copiilor din sistemul de protecţie, ci şi cât de mult li se pot schimba vieţile în acest fel.
Citește aici întreaga poveste surprinsă de jurnaliștii Hotnews.