2020: Reziliență și speranță

2020 a fost un an plin de incertitudini în special pentru copiii din centrele de plasament care au resimțit izolarea din timpul pandemiei ca pe o nouă separare de cei din jur și s-au simțit mai singuri ca oricând

Dificil a fost și pentru cei peste 1.600 de voluntari Ajungem MARI care au trebuit să se dezobișnuiască de îmbrățișările săptămânale ale copiilor și să mute majoritatea activităților cu copiii în online. Cu ajutorul consilierilor noștri educaționali am reușit să adaptăm și să continuăm cu succes ședințele săptămânale online și am împărtășit educatorilor din centre și voluntarilor multe idei de jocuri și activități pentru a le ocupa timpul copiilor frumos și cu folos. 

-Domnu’, când veniți la noi? -Cred că abia în luna mai.  -Pe cât mai?” – 

ne întreba la o ședință online una dintre fetele cu care lucrăm

În primavară și după starea de urgență, cu sprijinul comunității noastre, am putut continua majoritatea activităților în mediul online și am putut răspunde rapid nevoilor celor din jur. Am ajutat 266 de familii rămase fără venituri cu pachete de alimente. Am achiziționat materiale de protecție pentru 5 spitale și 20 de centre de plasament, 500 de kituri de igienă pentru copii și rechizite și jocuri educative pentru 30 de centre de plasament.

În vacanța de vară am reușit să le oferim copiilor din centrele de plasament un pic de speranță: am înscris peste 180 de copii la cursuri online de teatru, dans, canto și pictură, 37 de tineri au început psihoterapia și 24 de copii au început ședințele de logopedie și psihoterapie. Vara aceasta am putut să ajutăm 30 de tineri prin consiliere vocațională și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă. Ne-am bucurat că 8 tineri au finalizat cursuri de calificare și 12 tineri au început școala de șoferi.

Acum continuăm cursurile online, în luna noimebrie participând  la cursuri vocaționale 200 de copii. Ne bucurăm că putem să le oferim experiențe care să îi dezvolte și sa îi ajute să prindă încredere în ei și să se bucure de reușitele lor. Copii abia așteaptă în fiecare săptămână cursurile de canto, teatru, street dance, dans popular, pictură și robotică. În prezent 70 de copii și tineri participă săptămânal la ședințe de psihoterapie și 30 de copii merg la cabinet sau lucrează online cu specialiștii în logopedie. Totodată, primim săptămânal solicitări din partea voluntarilor și a personalului din centre pentru a oferi sprijin psihologic mai multor copii și tineri din centre, iar noi ne dorim din suflet să le oferim tuturor copiilor posibilitatea de vindecare și regăsire prin ședințele de psihoterapie. 

Ceea ce ne-a bucurat extrem de tare a fost numărul mare de înscrieri la apelul nostru de voluntariat din luna septembrie. 600 de voluntari noi se pregătesc acum să îi cunoască pe copii și să lucreze online pentru pregătire școlară. Din păcate, situația dispozitivelor pe care pot lucra copiii din centrele de plasament nu este foarte bună pentru ca mulți copii trebuie să se conecteze la activități pe același calculator. Până acum am trimis 93 de calculatoare în centre, dar lucrăm cu peste 2500 de copii din întreaga țară care sunt dornici de învățare, și vrem să îi ajutăm pe toți să fie conectați la educație, cu ajutorul partenerilor noștri. 

În 2021 ne dorim să continuăm să le oferim copiilor experiențe care să le dea încredere în ei și putere să lupte pentru viitorul lor: mai multe cursuri vocaționale, ședințe de psihoterapie și logopedie și cursuri de calificare, să învețe o meserie. 

Vă mulțumim din suflet pentru tot sprijinul acordat! 

To Top