Despre suportul de Curs pentru viaţă independentă

Copiii şi tinerii sunt atraşi în zilele noastre cu mai mare uşurinţă de mirajul unei vieţi uşoare, plină de vacanţe exotice şi lux. Apare frecvent în rândurile lor ideea că viaţa trebuie să fie simplă şi trebuie să urmeze anumite tipare popularizate în media şi Social Media, când secretul este să tindă pentru o viaţă independentă. Pentru copiii şi tinerii din centrele de plasament este şi mai complicat pentru că trecerea de la sistemul de protecţie la viaţa din exterior se face brusc şi fără alternative.

Scopul nostru este să îi ajutăm să se cunoască mai bine, să afle ce le place şi la ce sunt buni, să-şi costruiască imaginea de sine pe baza valorilor personale, să-şi poată alege hobby-urile şi meseriile în funcţie de acestea, să facă alegeri realiste şi să înţeleagă că este nevoie să implementeze acţiuni simple şi constante ca să ajungă acolo unde îşi doresc.

Pentru asta tinerii au nevoie de exerciţii practice şi pregătire aplicată, care să-i ajute să poată porni în viaţă pe cont propriu. Cu ajutorul celor din suportul de curs aceştia învaţă să se cunoască mai bine, dar şi pe cei din jurul lor, să lucreze în echipă, să aibă răbdare, cum să gestioneze bugetul şi cum să facă economii, de ce au nevoie de un contract de muncă.

Cui se adresează

Atelierele sunt potrivite pentru şi tineri cu vârste între 10 şi 20 de ani.

Structura Cursului pentru viaţă independentă

Suportul de curs conţine materiale ce acoperă 7 teme ce pot fi detaliate cu ajutorul activităţilor, jocurilor şi informaţiilor puse la dispoziţie. Atelierele au fost concepute pentru grupuri de copii şi au o durată de 1 oră şi 30 de minute până la 2 ore. Pot fi însă adaptate şi pentru lucrul individual sau pentru o durată mai mică de timp.

  • Tema 1 – Asertivitate şi autocunoaştere (explorarea şi valorificarea calităţilor personale, recunoaşterea propriilor vulnerabilităţi, tipuri de comportamente şi efectele lor).
  • Tema 2 – Alegerea liceului sau a şcolii profesionale (explicarea profilelor, materiilor şi examenelor pentru fiecare în parte).
  • Tema 3 – Orientarea în carieră (descoperirea propriilor înclinaţii, explicarea meseriilor, realizarea unui CV, căutarea unui loc de muncă, interviul, contractul de muncă).
  • Tema 4 – Drepturi (Burse şcolare şi sociale, explicarea drepturilor la viaţă, la sănătate, la protecţie şi siguranţă, educaţie şi libertatea de expresie).
  • Tema 5 – Gestionarea banilor (Explicarea nevoilor, salariul, bugetul, coşul de cumpărături, economii, venit suplimentar, chirie, credite bancare).
  • Tema 6 – Sănătatea fizică, mintală şi socială (Explicarea conceptelor şi soluţiile de păstrare a acestora).
  • Tema 7 – Relaţionare şi relaţii de dragoste (Explicarea tipurilor de relaţii dintre oameni, importanţa acestora, relaţiile romantice, etapele lor şi identificarea comportamentelor funcţionale şi disfuncţionale dintr-o relaţie).

Ce conţine pachetul

  • Suport de curs în format PDF
  • Anexe şi resursele pentru ateliere

Dacă îţi doreşti acest suport de curs, te rugăm să completezi formularul de mai jos:

Text on the button
Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804