Despre suportul de Curs de Educaţie financiară şi antreprenorială

Românii se află pe ultimul loc la educaţie financiară în Europa, iar un sfert dintre ei nu fac niciodată niciun fel de economii. În condiţiile în care piaţa muncii este extrem de dinamică, existenţa unui fond de economii devine vitală.

Este important să ştim ce presupune organizarea bugetului, un plan de economisire şi unul de investiţii, iar lucrurile acestea se învaţă şi se depun mai bine de la vârste fragede. Copiii trebuie să înţeleagă că banii nu cresc în bancomat, ci că se câştigă prin muncă, dar şi că lumina şi căldura costă, că unele cumpărături pot fi amânate sau că pot crea şi ei mici resurse de câştig.

Cu sprijinul Kaufland am pus bazele proiectului de educaţie financiară şi antreprenorială MARI şi responsabili, dedicat în special copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi. În cadrul proiectului am creat un suport de curs interactiv, structurat în 6 ateliere dedicate copiilor şi tinerilor, prin care încercăm să îi informăm despre felul în se câştigă banii, care sunt cheltuielile lunare ale unei persoane, că fiecare meserie contează, dar şi cum pot face să câştige bani înainte de a se angaja.

Cui se adresează

Atelierele sunt potrivite pentru copii şi tineri cu vârste între 7 şi 18 ani.

Structura cursului de Educaţie financiară şi antreprenorială

Suportul de curs conţine materiale pentru 6 ateliere cu activităţi, jocuri şi informaţii utile. Atelierele au fost concepute pentru grupuri de copii şi au o durată de 1 oră şi 30 de minute până la 2 ore. Pot fi însă adaptate şi pentru lucrul individual sau pentru o durată mai mică de timp.

Atelierele sunt structurate şi adaptate pe categorii de vârstă: 7-12 ani şi 13-18 ani şi cuprind un mix de informaţii teoretice, jocuri şi exerciţii practice.

  • Atelierul 1 – Ce sunt banii şi cum au apărut ei (familiarizarea copiilor cu banii, valoarea lor, necesitatea şi utilizarea acestora).
  • Atelierul 2 – Fiecare meserie e importantă (acumularea de informaţii referitoare la varietatea meseriilor, importanţa fiecăreia, exprimarea dorinţelor în ceea ce priveşte viitoarea meserie şi aprecierea unor meserii catalogate drept simple).
  • Atelierul 3 – De unde vin şi unde se duc banii? (familiarizarea cu sursele de provenienţă a banilor, bugetul unei familii – venituri, cheltuieli, economii, folosirea utilităţilor şi conştientizarea valorii acestora).
  • Atelierul 4 – Banii nu se fabrică în bancomat (bănci, conturi, împrumuturi, dobânzi).
  • Atelierul 5 – Cum fac să câştig banii mei de buzunar (crearea unei liste de abilităţi personale, oportunităţi şi reguli prin şi pentru care copiii pot primi bani de la adulţi).
  • Atelierul 6 – Organizare târg cu produse (Planificare şi organizare)

Ce conţine pachetul

  • Suport de curs în format PDF.
  • Anexe şi resursele pentru ateliere.

Dacă îţi doreşti acest suport de curs, te rugăm să completezi formularul de mai jos:

Text on the button
Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804