Despre suportul de curs de siguranță online și offline

Educația pentru siguranță online este un subiect puțin abordat de către părinți sau profesori. În ultima perioadă, din cauza pandemiei, copiii și tinerii petrec mult mai mult timp pe internet și au mai multe interacțiuni virtuale cu diferite persoane. Mulți se expun pericolelor pe internet și cad pradă știrilor false, sunt victime ale cyber-bullying-ului, strategiilor de phishing sau furtului de identitate din cauză că nu știu să identifice aceste pericole și nu au instrumentele și metodele prin care se pot proteja. 

Cu sprijinul Google am pornit proiectul Grow Great and Safe – despre siguranta online si offline, dedicat in special tinerilor institutionalizati. In cadrul proiectului am creat un suport de curs interactiv, structurat in 6 ateliere pentru copii si tineri, prin care incercam sa ii informam despre cum sa aiba interactiuni sigure pe internet, care sunt pericolele si cum se pot proteja. Suportul a fost creat de Mircea Toma si Teodora Zabava – psihopedagog, cu multa experienta in lucrul cu copiii vulnerabili si adaptat cu ajutorul specialistilor Ajungem MARI. 


Cui se adreseaza?

Atelierele pot fi sustinute pentru copii si tineri cu varste intre 12 si 20 de ani, care au acces la internet si au interactionat pana acum cu retele de socializare. 


Structura suport de curs

Suportul contine 6 ateliere cu activitati, jocuri si informatii utile. Atelierele au fost concepute pentru grupuri de copii si au o durata de 1 ora 30 min- 2 ore. Ele pot fi insa adaptate si pentru lucru individual sau pentru o durata mai mica de timp. 

 
• Atelierul 1 – Nevoia de like
• Atelierul 2 – Relatii online: buna purtare pe internet, cyber-bullying, ura si discriminare( hate-speech), cum raportez o postare
• Atelierul 3 – Social media (ce este, ce expunem pe social media, date personale, prietenii virtuali)
• Atelierul 4 – Consumul critic de info (cum poate fi deformata o informatie, tipuri de informatii, stiri false si cum le identificam, influenceri)
• Atelierul 5 – Securitate pe net (furtul de identitate, phishing, parole sigure, securizarea conturilor de facebook si instagram, adresa de email)
• Atelierul 6 – Securitate offline (ce fac daca ma ratacesc, cui ceri ajutorul, cum ne protejam de agresiuni fizice, cum ne orientam in locuri necunoscute)
 

 

Ce contine pachetul?

  • Suport de curs in format PDF
  • Anexe si resursele pentru ateliere
  • Brosura informativa pentru adulti
  • Brosura informativa pentru copii

In proiectul nostru, pe langa cursurile sustinute in centrele de palsament, vrem sa comunicam intr-un mod prietenos astfel incat mesajele sa ajunga la cat mai multi adolescenti. Asa ca am creat paginile de social media sub numele CDT-cu de toate, unde vorbim despre online safety, dar si despre alte teme de interes pentru ei, de exemplu, relatii, prietenii, lifestyle sau beauty. Informatiile sunt prezentate amuzant de Ioana si Roxana, doua personaje simpatice care povestesc aventurile lor pe internet. Puteti urmari CDT- cu de toate pe Facebook, Instagram sau TikTok.


Vreau si eu suportul de curs. Cum il primesc?

Daca esti profesor, parinte, reprezentant al unui ONG si iti doresti sa primesti suportul de curs pentru a putea sustine aceste ateliere cu tinerii si copiii cu care lucrezi, te rugam sa completezi formularul de mai jos si noi iti vom trimite materialele pe email. 

Formular: Vreau sa primesc suportul de curs

 Cum pot să ajut?

Punem aceste materiale in mod GRATUIT la dispozitia tuturor celor care vor sa transmita informatiile mai departe catre copii si tineri. 

Poti alege ca in schimbul materialelor sa faci o donatie pentru a sustine proiectul nostru si a ne ajuta să oferim aceste ateliere pentru cat mai multi copii si tineri vulnerabili din centre de plasament si medii defavorizate. 

Da vreau sa ajut! Doneaza aici

 

 

 

To Top