NIMENI NU MERITĂ SĂ FIE SINGUR!
DEVINO VOLUNTAR PENTRU COPIII ABANDONAȚI

Am incheiat inscrierile pentru acest modul de voluntariat. Urmatoarea campanie de recrutare va fi in august-septembrie 2023

Copiii din centrele de plasament au nevoie ca de aer de oameni care să le fie sprijin, care să-i înţeleagă şi să le dea încredere. Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Din cauza acestor traume, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.

Căutăm voluntari pentru a lucra cu copiii abandonați. Nimeni nu merită să fie singur
Dacă în unele zone ale țării, Ajungem MARI reușește să recruteze mai ușor voluntari pentru copiii instituționalizați, în altele, printre care orașele mai mici, dar și Capitala, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonați ar avea nevoie de sprijin.

Ajungem MARI caută 250 de suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge NIMENI din Capitală și județele Botoșani, Brașov, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Sibiu și Timiș. Voluntarii ar urma să-și petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le copiilor ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.

Vrei o provocare în viața ta? Vrei să ieși din zona de confort? Dezvoltare personală? La noi ai parte de toate!
Să fii voluntar Ajungem MARI este o mare responsabilitate, dar şi o extraordinară bucurie. Nu ai nevoie de vreun talent special, nici de multe facultăţi. Vei lucra însă cu inimi fragile şi suflete mari, aşa că ai nevoie de empatie, de dorinţa de a avea impact în mod real și de asumarea acestei responsabilități. Tocmai de aceea, te rugam ca înainte de a te înscrie, să parcurgi toate informațiile de mai jos pentru a înțelege exact cum funcționează programul de voluntariat, cum sunt copiii cu care vei lucra, care sunt nevoile și ce activități vei face cu ei.

Pornim o nouă campanie de recrutare a voluntarilor care vor să facă bine, schimbând astfel cu paşi mici, lumea copiilor din centrele de plasament. Căutăm oameni cu inima mare care să le ofere copiilor din centrele de plasament 2 ore pe săptămână din timpul lor şi şansa unui viitor mai bun.

Modulul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie durează până în 30 decembrie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în vieţile lor şi de încrederea că dacă îşi pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea subit din viața lor.

Ședintele de lucru cu copiii vor fi stabilite de comun acord de la începutul modulului și vei păstra acest program pe parcursul întregului modul. De exemplu, vei lucra cu copiii sâmbătă de la ora 10.00. În funcție de vîrsta copiilor, este recomandat ca ședințele să dureze 1h – 1h 30′ sau 1h 30′ – 2h. Vei dedica înca 30 de minute pregătirii lecției. Dacă timpul îți permite, poți lucra pe rând cu două grupe de copii, câte o oră cu fiecare.

Vei lucra săptămânal cu 1-6 copii. În funcție de cunoștințele tale și de nevoile lor, vei fi repartizat pentru: a-i ajuta cu pregătirea școlară la materiile pe care le cunoști, pentru a-i însoți la ieșiri și excursii în afara centrelor, pentru a organiza ateliere creative și de dezvoltare personală (avem pregătite suporturi de curs cu toate activitățile și jocurile). 

În acest moment am încheiat înscrierile pentru modulul actual de volunariat. Vom lansa urmatoarea campanie națională de recrutare voluntari în perioada august-septembrie 2023. Dacă vrei să te anunțăm când dăm startul înscrierilor lasă-ne datele tale de contact în formularul Sunt interesat să devin voluntar.

La începutul fiecărui modul vrem să ne asigurăm că voluntarii sunt serioși și consecvenți și se vor implica până la finalul programului, în special pentru că lucrăm cu copii care au suferit deja în urma abandonului sau separării de familie. Vom stabili de comun acord o zi, un interval orar și o activitate pe care le respecți pe tot parcursul modulului (dacă nu apar situații excepționale). 

Pentru activităţile desfăşurate fizic, programul tău va fi de o ședință pe săptămână, cu durata de 1 oră 30 min – 2 ore. La acestea se adaugă încă 1 oră săptămânal pentru pregătirea și raportarea activității. 

Activităţile se pot desfăşura în principiu atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend, respectând programul de şcoală, de masă și odihnă al copiilor. Programul lor poate varia de la un centru la altul, dar orientativ orele se pot desfășura în intervalele 9-11 (valabil pentru zilele de weekend, când copiii nu sunt la şcoală), 14:00-16:00 si 17:00-19:00. 

Sunt puține centre unde voluntarii pot veni după ora 18:00, de aceea majoritatea voluntarilor angajați aleg să meargă la copii în weekend. Dacă lucrezi în ture, putem găsi soluții de implicare alături de alți voluntari. 

Pentru fiecare centru sunt repartizați 10-20 de voluntari care formează o echipă coordonată de un voluntar. Rolul voluntarului coordonator este de a facilita organizarea și monitoriza voluntarii. 

Scopul voluntarului este să fie mentor, model, să îi ajute pe copii să descopere lumea, să prindă încredere în propriile forțe, să devină INDEPENDENȚI și RESPONSABILI!

Ca voluntar Ajungem MARI vei merge săptămânal la copii, în centre, pentru a le transmite informații în funcție de pasiunile și abilitățile tale. Vei susține, alături de un coleg voluntar:

 • ședințe de pregătire/ recuperare școlară: română, matematică, engleză, franceză, informatică, fizică etc
 • ateliere creative: muzică, dans, fotografie, arte plastice etc.
 • ateliere educative: siguranţă online, educaţie pentru sănătate, educaţie civică, TIC, educaţie financiară şi antreprenorială, pe baza suporturilor de curs pregătite deja pe care ţi le punem la dispoziţie
 • jocuri şi activităţi de dezvoltare personală, consiliere vocaţională
 • ieșiri și excursii: îi însoțești pe copii și tineri la teatru, muzee, spectacole, drumeții în natură, excurii la parcuri de aventură etc. Îi încurajezi, îi înveți să se orienteze și cum să se comporte. 

Lucrăm în special cu copii din centre de plasament de stat, copii care au suferit traume în urma instituționalizării, a abandonului sau a separării de familii.

Copiii sunt minunați și au un potențial pe care deseori nu îl cunosc. Ei merg la școli normale sau speciale și din păcate, datorită mediului din care provin și al poveștilor lor de viață, nivelul de cunoștințe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeași vârstă.

În program sunt aproximativ 3000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 20 de ani din centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgență, apartamente de tip familial și din asistență maternală, after school-uri sociale, asociații și fundații private care au în grijă copii în dificultate.

Lucrăm în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistentă Socială și Protecție a Copilului şi cu centre private din București și din 24 de județe. 

Copiii sunt diferiți și centrele sunt diferite, de aceea am gândit o structură adaptabilă: o echipă de 2 voluntari va lucra cu grupe mai mari sau mai mici, dar se poate lucra și individual, la cererea centrului și în funcție de nevoia copilului.

Proiectul se desfășoară în București și 23 de județe.

 • Arad –Sântana, Zăbreni
 • Argeș – Pitești, Câmpulung 
 • Bacău – Bacău 
 • Botoșani – Botoșani, Dorohoi
 • Brașov – Rupea, Dacia, Făgăraș, Codlea, Târlungeni, Săcele, Teliu, Hărman, Lunca Calnicului
 • Buzău – Buzău, Râmnicu Sărat
 • Constanța – Constanța, Agigea, Mangalia
 • Cluj – Cluj-Napoca, Turda, Gherla
 • Dâmbovița – Târgoviște
 • Dolj – Craiova
 • Galați – Galați
 • Hunedoara – Deva, Hunedoara
 • Gorj – Târgu Jiu, Scoarța, Răchiți, Petrești, Novaci*
 • Iași – Iași, Pașcani, Verșeni
 • Ilfov – Periș
 • Mehedinți – Drobeta-Turnu Severin
 • Mureș – Târgu Mureș, Sântana de Mureș, Reghin, Sâncraiu de Mureș, Sighișoara, Ceuaș
 • Neamț – Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman
 • Prahova – Breaza, Brebu, Vălenii de Munte, Izvoare
 • Sibiu – Sibiu, Orlat
 • Suceava – Suceava, Gura Humorului, Solca.
 • Timiș – Timișoara, Recaș, Lugoj, Gavojdia
 • Vaslui* – Vaslui, Negrești, Bârlad*
 • Vrancea – Focșani, Panciu, Odobești, Dumbrăveni, Mereșești

Localitățile marcate cu * sunt localități în care ne dorim să începem colaborarea, dacă vom găsi voluntari care pot merge acolo.

Copiii și tineri institutionalizați cu care noi lucrăm sunt vulnerabili și cu traume diverse. Pentru a-i ajuta cât mai mult, ne dorim ca voluntarii nostrii să le fie alături de ei pe termen lung.

Procesul de selecție al voluntarilor este un proces care include mai multe etape de selecție prin care trec toți voluntarii Ajungem MARI. Ne dorim să selectăm oamenii potriviți care înțeleg angajamentul pe care și-l asumă și sunt dedicați să le fie alături copiilor pe termen lung.

Pe întregul parcurs al procesului, comunicarea se realizează pe email. Trimitem tututor celor care sunt în procesul de selecție e-mail după fiecare etapă*, indiferent dacă sunt admiși sau respinși.

Etapa 1: Completezi formularul de înscriere

Te rugăm să îți rezervi cel puțin 30 de minute pentru completarea formularului. Pentru a preveni erorile de înregistrare, este de preferat să completezi de pe calculator/laptop, NU telefon. Oricum ar fi, ar trebui să primești pe email formularul pe care l-ai completat, dupa trimiterea acestuia.

Etapa 2: Completezi formularul de voluntar informat.

Persoanele care trec de prima etapă primesc pe email câteva materiale informative despre specificul copiilor din centrele de plasament pe care vor trebui să le parcurgă. După ce ai parcurs materialele informative, te vom ruga să răspunzi la câteva întrebări ca să vedem dacă ai ințeles specificul activității și al copiilor. Tot aici vei selecta și datele când poți participa la trainingul online. Vei primi de la noi răspuns dacă ai trecut mai departe în etapa trainingurilor, în functie de data completării formularului de înscriere la voluntariat.

Etapa 3: Participi online pe Zoom la testarea psihologică.

Testarea psihologică durează aprozimativ o oră și face parte din procesul de selecție a voluntarilor. Este obligatoriu să participi cu video. Există un cost de 35 lei al testării psihologice, singurul cost pe care îl vei achita ca voluntar.  

Etapa 4: Participi fizic la un trainining organizat în județul tău

Durata trainingului este de  8 ore, cu o oră pauză de masa. Acesta va fi organizat intr-o zi de weekend, iar participarea este obligatorie pentru viitorii voluntari Ajungem Mari.  Vei primi răspuns Admis/ Respins după training, în funcție de data în care ai participat la training.

Etapa 5 Semnezi contractul de voluntariat și trimiți documentele obligatorii pentru voluntariat

Documentele solicitate în baza legii și de Directiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului pentru lucrul cu copiii și tinerii instituționalizați sunt copia CI, adeverință medicală, cazierul judiciar și certificatul de integritate (ultimele două se obțin gratuit de la orice secție de poliție). Primești pe email contractul pe care il vei completa și semna și pe care îl vei încărca scanat PDF, împreună cu restul documentelor.

Etapa 6: Participi la întâlnirea obligatorie de cunoaștere a voluntarilor și a coordonatorului din județul tău. 

În funcție de numărul voluntarilor înscriși vom organiza 1-2 întâlniri fizice în fiecare județ unde vor participa voluntari noi, voluntari vechi și echipa de coordonatori locali pe județ. Vei afla informații specifice despre centrele și copiii din județul tău, activitatea de până acum și care sunt colegii tăi voluntari.

Etapa 7: Ești repartizat pentru întâlnirile cu copiii

După semnarea contractului de voluntariat și întâlnirea fizică vei fi adăugat în grupul de Facebook al voluntarilor din județul unde ai fost repartizat. Coordonatorii locali vor face repartizarea și programul de întâlniri fizice/online în funcție de disponibilitatea ta și de programul copiilor. Odată stabilit programul, vei putea începe să lucrezi cu copiii, săptămânal, să-i ajuți și să le fii alături pentru următoarele 8 luni.

*Dacă nu primești e-mail de la noi după una dintre etape, te rugăm să ne scrii cât mai repede pentru a-ți putea retrimite e-mailul și a continua să parcurgi pașii.

Ce fac ca voluntar?

Voluntarii merg săptămânal în centre timp de 2 ore și îi ajută pe copii să învețe/ recupereze la o materie aleasă de comun acord (în funcție de abilitățile voluntarului și nevoile copiilor) sau să își îmbunătățească abilitățile sau cunoștințele generale prin ateliere creative sau de cultură generală. Voluntarii îi pot implica pe copii în activități în afara centrelor, de tipul ieșirilor și excursiilor educative/ recreative, vizitelor de orientare profesională în companii sau insotindu-i la cursuri vocaționale, logopedie sau terapie.

Ce vârste au copiii?

Copiii de la Ajungem MARI au vârste cuprinse intre 7 și 21 de ani.

Câți copii sunt într-o grupă?

În funcție de specificul activității, de centrul/apartamentul unde ești repartizat, de nevoile și nivelul copiilor, poți lucra individual sau cu grupe de la 2 la 12 copii.

Cu cine merg la copii?

Voluntarii merg în echipe de cate 2 sau mai mulți voluntari, în funcție de specificul centrului și de spațiul disponibil. Se pot înscrie de la început alaturi de un coleg (vor fi repartizați împreună dacă programul lor coincide) sau este repartizat alaturi de alt voluntar cu același opțiuni legate de program, deplasare și cunoștinte.

Copiii dintr-o grupă sunt de aceeași vârstă?

În același centru/apartament sunt în general copii de vârste diferite. În funcție de nevoi și specificul activitățîi, poți forma o grupă de copii cu vârste cât mai apropiate sau poți include în unele activități și copii cu vârste diferite (de exemplu la jocuri, ieșiri sau excursii).

Cum sunt centrele?

Structurile în care lucrezi sunt foarte diferite, chiar și în cazul în care au un profil asemănător: centre de plasament, centre de zi, centre de primire în regim de urgență. centre educaționale pentru copii din asistența maternală, apartamente de tip familial sau căsuțe de tip familial.

Sunt copii cu dizabilități/nevoi speciale?

În general copiii cu care lucram nu au dizabilități severe – unii copii mai prezintă întârzieri în dezvoltare și datorită mediului în care au crescut și lipsei stimulării cognitive.

Avem însă și câteva centre cu copii cu dizabilități, fie locomotorii, fie ce țin de dezvoltarea lor. Acestea sunt în județele (București, Gorj, Mureș, Timiș). Avem voluntari care lucrează cu ei de mulți ani și au rezultate minunate. Nu e nevoie de experiență sau studii speciale, ci de inimă deschisă, răbdare și dorința sinceră de a ajuta.

Copiii din centre sunt orfani?

Copiii din centre nu sunt toți orfani. Sunt și copii care au rămas fară părinți, însă majoritatea au părinți care fie au fost decăzuți din drepturile părintești, fie păstrează încă aceste drepturi, însă situația financiară și legală i-a determinat să îi lase pe copii în sistemul de protecție socială.

* Semnez un contract de voluntariat?

Conform legii voluntariatului, sunt cateva documente obligatorii incheiate la inceputul activitatii intre organizatia-gazda si voluntar: contract de voluntariat, fisa de post, fisa de protectie.

* Pot ramane voluntar mai mult de 8 luni?

Sigur! Cu cat voluntarii raman mai mult timp alaturi de copii, cu atat pot avea un impact mai mare si ii pot ajuta mai mult! Contractul de voluntariat se reînnoiește.

* Pot sa devin voluntar chiar daca voi lipsi o perioada scurta de timp?

Implicarea voluntarilor trebuie sa fie constanta, saptamanal, timp de 8 luni. Cu toate acestea te poti inscrie linistit ca voluntar chiar daca stii ca vei lipsi o perioada scurta de timp (2-3 saptamani maxim)

* Ce fac daca vreau sa ma inscriu dupa termenul limita?

Pe parcursul unui an facem o singură recrutare de voluntari (in lunile august-septembrie), modulele noastre de voluntariat fiind de cate 8 luni de zile. Daca ai ratat termenul de inscriere, te asteptam cu mare drag la urmatorul modul. Din pacate, nu putem accepta inscrieri intre module. De aceea te sfatuim sa ne urmaresti pe site si pe Facebook pentru a fi la curent cu termenul limita de inscrieri si eventualele prelungiri.

* E nevoie de experienta de predare/ lucru cu copiii?

Nu e nevoie de experienta de predare sau in lucrul cu copiii. Voluntarii participa la un training initial si pot participa la training-uri optionale pe parcursul modulelor, iar pentru cazuri deosebite pot primi consiliere individuala.

* Am nevoie de o diploma pentru a preda, de exemplu, engleza sau matematica?

Nu e nevoie de un document care sa ateste pregatirea. Nivelul copiilor este adesea destul de scazut, iar voluntarii se inscriu pentru materii pe care le stapanesc bine.

* Primesc diploma/ adeverință de voluntariat?

Voluntarii primesc adeverinta de voluntariat la finalul celor 8 luni de modul daca au indeplinit un numar de minim 40 ore de voluntariat. Nu acordam adeverinta celor care nu ating acest prag minim. De asemenea, experiența de voluntariat în cadrul Ajungem MARI nu se poate echivala cu practica la facultate. Nu putem acorda adeverință de practică, doar de voluntariat.

* Experienta de voluntariat se trece ca vechime de munca?

Experienta ca voluntar nu se inregistreaza ca vechime in munca, ci doar ca experienta de lucru. Competentele dobandite sau abilitatile imbunatatite pot fi mentionate in CV.

Ce spun voluntarii despre noi

Peste 9.000 de voluntari ai organizației au ajuns în aceşti ani la mii de copii din București și alte 24 județe din țară. Au făcut cu ei meditaţii, i-au dus la cursuri vocaţionale, în tabere şi excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie şi, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral şi emoţional.

„Ajungem MARI este locul unde am întâlnit altfel de oameni – oameni minunați, care dăruiesc fără să se întrebe “ce câștig eu din asta” fiindcă câștigul este evident satisfacția sufletească de a face bine. Este locul în care am crescut ca om prin experiențele pe care le-am avut. Este locul unde am învățat o grămadă de lucruri noi. Și nu în ultimul rând, este locul unde am văzut o lume diferită de turnul nostru de fildeș de acasă și de la serviciu, o lume care te face să te simți norocos și recunoscător pentru ceea ce ai și pentru ceea ce poți să dai. Copiii și voluntarii pe care i-am întâlnit aici mi-au schimbat viața.” Claudia Maftei, voluntar Ajungem MARI


„Copiii au nevoie de cineva care să fie acolo pentru ei, pentru care ei să conteze. Pe mine mă sună copiii foarte des ca să-mi povestească ce au făcut la şcoală sau cum a decurs ziua lor sau doar că tuşesc. Au nevoie de afecţiune pentru a-şi clădi încrederea în ei şi să poată creşte MARI” Iuliana Casian, voluntar Ajungem MARI 

500 DE COPII ȘI TINERI ABANDONAȚI

AU NEVOIE DE 250 DE VOLUNTARI CU INIMA MARE!

 

Sunt interesat sa devin voluntar

 

Lasă-ne datele tale de contact!

Donații online

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804