Cum am grijă de sănătatea mea fizică?
Pentru a ne da seama cum să avem grijă de sănătatea noastră fizică, trebuie să stabilim ce înseamnă să fii o personană sănătoasă.
O persoană sănătoasă:
– Poate fugi după autobuz fără să i se taie respiraţia.
– Are acces la servicii de sănătate bune.
– Face regulat exerciţii.
– Evită fumatul, alcoolul şi drogurile.
– Trăieşte într-un mediu curat.
– Este conștient de ceea ce mănâncă zilnic (zahărul pe care îl consumă, apa pe care o bea).
– Este atentă cu propria igienă.
– Are grijă să-şi facă toate vaccinurile necesare.
8 lucruri pe care este bine să le știi despre sănătatea ta fizică
- Zahărul este delicios, știm cu toții însă este bine să îl consumăm în cantități cât mai mici pentru că el poate duce către apariția unor boli sau a unor stări mai puțin plăcute (lipsă de chef, stări de tristețe).
- Asigurarea medicală înseamnă că poți benefica de analize medicale gratuite, consulatații și operații în baza trimiterii de la medicul de familie sau dacă mergem la Urgențe sau la spital.
- Sunt asigurați în mod gratuit: copiii în vârstă de până la 18 ani, tinerii cu vârsta între 18 – 26 de ani care sunt elevi sau studenți, tinerii cu vârsta până în 26 de ani care provind din sistemul de protecție a copilului.
- Pentru a fi sănătoși este important să facem sport, să mergem pe jos, să respirăm aer curat.
- Corpul nostru are nevoie de 8 ore de somn pe noapte.
- Organismul nostru are nevoie de tot felul de vitamine și minerale. De asta este important să mâncăm zilnic lucruri cât mai diverse – carne, brânză, legume, fructe, semințe, ciocolată, etc.
- Fumatul face rău (sunt convinsă că știi asta deja) – în timp, ajunge să ne afecteze plămânii iar ei sunt cei care ne ajută să respirăm deci super importanți. La fel și alcoolul – și el ne face rău (dar sunt convinsă că știi și asta deja).
- Este important să luăm pauze. Atunci când simțim că am muncit prea mult și că am obosit este bine să ne oprim și să facem și lucruri plăcute pentru noi.
Tu știi ce să faci atunci când consideri că viața ta sau a altuiva este în pericol?
Suni la 112.
Cum am grijă de sănătatea mintală?
- Vorbesc cu prietenii mei.
- Fac lucruri care mă fac fericit(ă) – îmi fac timp pentru a mă relaxa, pentru a ieși cu prietenii și pentru a mânca ceva bun.
- Mă înconjor de oameni care mă apreciază așa cum sunt și mă încurajează.
- Învăț să spun NU atunci când nu îmi place sau nu vreau să fac un anumit lucru (NU se aplică și în ceea ce privește școala – acolo NU prea merge așa)
- Vorbesc cu oamenii despre care știu că îmi vor binele atunci când am o problemă.
- Cer ajutorul cuiva în care am încredere pentru a discuta mai multe cu un specialist – psiholog, psihoterapeut.
Sănătatea socială
- Toți oamenii au nevoie de prietenii. Prietenii adevărați sunt cei care ne iau apărarea, ne încurajează când suntem triști, ne acceptă așa cum suntem și se bucură pentru reușitele noastre.
- E important să te exprimi și să ceri ajutorul punând cuvinte unul după altul. Dacă starea este greu de descris, spune-le oamenilor că pur și simplu nu te simți bine și ai vrea să îți stea alături, fără să spună nimic.