Portret de voluntar – Cristina Duţa

Cristina are 43 de ani şi este una dintre zânele magice Ajungem MARI. De 5 ani face parte din echipă şi este coordonator voluntar al unuia dintre centrele de plasament cu care colaborăm.  Este o persoană caldă, blândă şi empatică care spune “prezent” de fiecare dată când avem nevoie de ajutorul ei. Din poziţia de coordonator, Cristina a facilitat organizarea a numeroase ieşiri şi excursii care au adus bucurie pe feţele copiilor. Copiii şi tinerii o adoră şi suntem încântaţi că o avem alături de noi şi ne înseninează ziua cu zâmbetul ei şi căldura sufletească.

Care este motivația ta principală pentru care ești voluntar la Ajungem MARI? 

Copiii sunt motivaţia mea principală. Este magic fiecare moment când ajung la centru şi ne bucurăm să ne revedem. 

Cum a fost prima zi de voluntar?  Care a fost lucrul care te-a impresionat cel mai mult?

În prima zi de voluntariat am avut niște emoții groaznice (ce o să fac, dacă nu o să le placă să vorbească cu mine (cu o seară înainte am scotocit internetul căutând jocuri care se pot practica la interior, bineînțeles că nu îmi aduceam nimic aminte a doua zi…toate astea până când am intrat… magie curată… niște ochișori sclipitori și mânuțe multe dornice de joacă și râsete și gălăgie și sufleţele calde, nu știu când au zburat cele două ore, ne- am jucat tot timpul și nu ne venea să ne oprim, am făcut febra musculară în prima zi. 🤗🤗

Ce rețineri, temeri ai avut la prima acțiune de voluntariat pentru ONG-ul Ajungem MARI? Cum s-au rezolvat? 

Mi- a fost teamă că nu o să mă descurc să ajut copiii pe cât au nevoie. Toate temerile s-au spulberat odată cu trainig-urile Ajungem MARI.

Cum te ajută pe tine voluntariatul? Cum simți că te-a schimbat? 

Prin voluntariat am cunoscut ce înseamnă să fii cu adevărat altruist, am tot respectul pentru colegii de voluntariat: elevi, studenți, mămici cu copii mici acasă ş.a.m.d., oameni care își rup din timp o dată pe săptămână să se joace sau să facă lecții cu alți copii. 

Care crezi că a fost cea mai mare reușită a ta în timpul programului? 

De fiecare dată când merg la copii spun că azi a fost cea mai reușită zi, fiecare întâlnire aduce ceva nou, cu fiecare mic progres prin care copiii reușesc să capete mai multă încredere în ei simt că reuşim şi că trebuie să mergem mai departe, să mai punem o foiţă de ziar sub tălpi.

Ce moment din timpul acțiunilor de voluntariat ți-a rămas în suflet? 

Acum doi ani a venit Moș Craciun (a avut listă Moșul şi toți colegii de la centru, drept spiriduși). A fost pur şi simplu magic! În febra de despachetat cadouri să auzi “bateriiiii” şi să vezi o explozie de bucurie, cu sărit în sus. Adi, 9 ani avea o mașinuță, dar nu şi baterii, nu spera că o să mai primească, nu venea nimeni la el. A fost extraordinar acel moment. Toate celelalte cadouri erau de prisos,iar bucuria lui, neprețuită. Copiii nu au nevoie de multe ca să fie fericiţi, avem multe de învățat de la ei.

Ai avut momente dificile? Cum ai trecut peste? 

Momente dificile au fost foarte multe, dar culmea, nu îmi aduc aminte de niciunul ca să îl menționez în mod special. Cred că au fost șterse de bucuria copiilor. Dacă ar fi să menționez – poate ar fi momentele tensionate cu personalul de la centru – să nu facem gălăgie, să nu pictăm pentru că facem mizerie şi multe altele.

Ce le-ai spune persoanelor care se gândesc să facă voluntariat, dar tot amână momentul? 

Cu mult timp înainte să aplic pentru acest program de voluntariat căutam un astfel de program. Am avut şansa ca un prieten din listă să dea share la o postare Ajungem MARI în care anunțau că se fac înscrieri – nu lăsaţi să treacă această șansă, chiar dacă timpul liber este limitat. O să vedeți că veți reuși să faceți loc la mult mai mult timp. Nu vă gândiți că nu o să aveți ce să faceți cu copiii. Pentru mulți copii voluntarii care vin la ei reprezintă lumea toată, mergeți să le dați încredere și să le insuflați dorința de a călători, de a citi și de a descoperi ce oameni minunați se ascund în fiecare dintre ei.

Ai participat la grupurile de suport? Ce ai rezolvat/lămurit în timpul întâlnirilor cu psihologul?

Da, am participat și m-au ajutat foarte mult să depăşesc “nu pot” spus la fiecare lucrușor .

Cum simți că te-a ajutat consilierea primită din partea specialiștilor Ajungem MARI?

M-a ajutat foarte mult să îmi explic foarte multe lucruri în comunicarea cu copiii şi să îmi depășesc fricile şi temerile mele legate de faptul că poate nu  ofer suportul de care are nevoie un anumit copil la un anumit moment.

Mai vrei sa ne transmiţi ceva?

Mulţumesc pentru că existați! Mulţumesc infinit pentru șansa de a cunoaște aşa copii minunați! 

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804