Mama și legătura emoțională cu copilul. Impactul emoțional al lipsei mamei în viața și dezvoltarea unui copil

Specialiștii spun că singurul lucru de care are nevoie un copil ca să fie bine este propria mamă. Este prima relație de atașament din viața oricărui om, iar felul în care se dezvoltă aceasta reprezintă modelul de atașament și relaționare pe care îl va folosi pe viitor. Ramona Antonie, psiholog, psihoterapeut specializat în psihoterapie sistemică pentru cuplu, familie și copil, facilitator specializat în Cercul Siguranței, program dezvoltat pentru părinți, explică, pe larg, în rândurile următoare, impactul emoțional pe care îl are prezența sau, după caz, absența mamei în viața și dezvoltarea unui copil.

Mama și legătura emoțională cu copilul

Mama este cuvântul pe care aproape orice copil îl rostește, întâi ca un gângurit, apoi spus cu maximă concentrare, cu bucurie, supărare, tristețe sau chiar furie de către cel mic, care învață încet, încet, să vorbească, în funcție de nevoile urgente și necesare.
Pe măsură ce copilul crește, cuvântul mama încorporează, în mod natural, tonalități de iubire, dor, furie, tristețe, disperare, căutare continuă, deprimare, întreaga gamă de emoții ce poate fi exprimată verbal și corporal în funcție de contextul de viață în care acel copil crește și se dezvoltă.

De aceea, pornind și de la cercetările din domeniul psihologiei dezvoltării, teoriei atașamentului, neuroștiințelor, teoriei sistemelor familiale, astăzi știm cu certitudine cât de importantă este relația mamă-copil în dezvoltarea armonioasă a acestuia. La fel, lipsa mamei ori a unei persoane semnificative care poate îndeplini un rol matern coreglator poate avea efecte negative ce se pot manifesta pe durata întregii vieți a persoanei.

Știm deja că acea legătură emoțională cu altă ființă, atașamentul primar față de mamă, reprezintă axa în jurul căreia gravitează viața noastră. Și, de cele mai multe ori, modul în care noi relaționăm cu persoanele de referință se va manifesta, ulterior, și la vârsta adultă. Unii specialiști din sfera teoriei atașamentului consideră relația de atașament ca „un sistem imunitar psihologic” cu rol de protecție pentru momentele dificile și evenimentele cu impact puternic stresor din viața personală.

Citeşte întreg materialul realizat cu ajutorul Ramonei Antonie, psiholog şi psihoterapeut, pe garbo.ro.

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804