Ajungem MARI – Programul educaţional ce susţine educaţia copiilor din centrele de plasament

„Este locul unde am văzut o lume diferită de turnul nostru de fildeş de acasă, o lume care te face să te simţi norocos şi recunoscător pentru ceea ce ai şi pentru ceea ce poţi să dai.”– Claudia Maftei, voluntar Ajungem MARI

Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Avem proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.

În mod concret, lucrăm cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţinem să ajungă MARI până când ies din sistemul de protecţie a copilului. Peste 1.400 de voluntari merg săptămânal la cei 2.500 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin 8 luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi.

Copiii şi tinerii din sistemul de protecţie au extrem de mult potenţial, umbrit însă de lipsa de încredere în ei şi afectat de separatea de familie. Au nevoie de relaţii cu adulţi care să le devină prieteni şi modele, să le ofere sprijin şi încurajare, să îi motiveze să îşi continue educaţia şi să le arate câte oportunităţi există şi cum le pot accesa.

Pentru viitorul acestor copii organizăm anual noi recrutări de voluntari, astfel încât să asigurăm constant numărul optim. Cu toţii sunt sprijiniţi în acest demers prin training-uri şi consiliere constante.

„Nu credeam că o să fiu voluntară. Mă gândeam că sunt alţi voluntari mult mai bine pregătiţi. Am înţeles însă aici că fiecare întâlnire te pregăteşte pentru următoarea. Vă mulţumesc foarte mult că mi-aţi acordat şansa să fac parte dintr-o familie aşa frumoasă. Împreună facem diferenţa!” – voluntar Ajungem MARI

Suntem prezenţi în Bucureşti şi 24 de judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea), reuşind să le oferim copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi o educaţie interactivă şi experienţe frumoase de formare. Credem în şansele tuturor, iar rezultatele celor 8 ani de activitate ne arată impactul pe care îl au sprijinul pe termen lung, consecvenţa, acceptarea necondiţionată, încurajarea permanentă, răbdarea şi perseverenţa.

Despre copiii din sistemul de protecție

Fiecare migrare din sistem are impact traumatic complex asupra copilului, iar traumele acumulate au efecte dintre cele mai grave asupra dezvoltării cerebrale şi emoţionale. Îi pun în pericol sănătatea, integritatea, viaţa, produc tulburări socio-emoţionale şi modificarea dezvoltării cerebrale. Cel mai bine se recuperează copiii care sunt plasaţi la o persoană sau o familie care doreşte să îi adopte.

  • 10.000 de copii intră anual în sistemul de protecţie
  • 1 din 10 copii este născut de o mamă minoră
  • 32% dintre copii ajung în centre din cauza sărăciei, iar 25% în urma abuzurilor suferite sau a neglijării
  • doar 6% din copiii aflaţi în sistemul de protecţie sunt adoptabili conform legii
  • 1 din 3 copii şi-a petrecut 90% din viaţă în sistemul de protecţie
Am avut de rezolvat o temă pentru şcoală cu R, un băieţel tare simpatic care a crescut practic sub ochii noştri. Trebuia să scrie un text la română în care să scrie o poţiune pentru copiii care aveau probleme, o poţiune care să îi facă bine. R. a spus că el vrea să facă o poţiune cu ingrediente care să îi facă pe adulţi să iubească copiii, o poţiune pentru părinţii care îşi lasă copiii la centru. – Daniela, voluntar Ajungem MARI
Ajungem MARI, scurt istoric şi aprecieri

Programul Ajungem MARI este unicul program a Asociaţiei Lindenfeld, fondată în 2013 de 3 tineri care îşi doreau nespus de mult să aducă schimbări în bine în societate. Programul educaţional a fost demarat pe 8 iunie 2014, în Bucureşti, cu fonduri 0. S-a extins cu rapiditate, iar în următorul an voluntarii se alăturau şi copiilor din centrele din Cluj, Iaşi, Timiş şi Buzău. Până în 2016 programul nostru era implementat în Bucureşti şi 24 de judeţe, iar copiii aşteaptă cu nerăbdare întâlnirile cu voluntarii lor, pe care îi descriu ca fiind „buni, calzi, prietenoşi, veseli, de încredere, serioşi şi care îşi respectă promisiunile.”

În 2016 Programul Ajungem MARI a primit recomandare din partea Ministerului Muncii pentru a fi implementat în sprijinul cât mai multor copii vulnerabili din România şi a fost premiat în repetate rânduri.

În 2021, în urma unui lung şi laborios proces de selecţie, Iarina Taban, preşedintele şi fondatoarea programului, a fost desemnat Ashoka Fellow, alăturându-se astfel celorlalţi 6 Ashoka Fellows din România şi comunităţii globale de 3.800 de antreprenori sociali din peste 94 de ţări, pe care Ashoka îi sprijină pe viaţă.

Enroll Your Words

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804