Aţi fost şi anul acesta alături de noi, la Swimathon 2023. V-am simţit sprijnul, emoţiile şi ne-am bucurat teribil pentru fiecare donaţie primită. Ne-am bucurat pentru că ştim cât de importante sunt aceste fonduri pentru proiectul de orientare profesională şi vocaţională, dedicat tinerilor instituţionalizaţi. Şi, mai ales, pentru că ştim cu câtă nerăbdare aşteaptă aceşti copii minunaţi să fie incluşi în proiect, să primească şansa de a afla la ce sunt buni şi de a se pregăti pentru o meserie care să le asigure un viitor mai bun şi sigur.
A venit vremea să vă povestim şi câteva dintre rezultatele obţinute cu banii adunaţi la Swimathon 2022. Astfel, din august 2022 şi până în iulie 2023 am susţinut 72 de tineri şi adolescenţi să îşi descopere drumul în viaţă cu ajutorul şedinţelor de consiliere vocaţională şi coaching. În funcţie de vârsta şi nevoile fiecăruia dintre ei, aceştia şi-au clarificat opţiunile de liceu, şcoală profesională, postliceală, respectiv facultate sau au descoperit ce curs de calificare li se potriveşte. Consilierii au discutat cu ei despre importanţa continuării cursurilor, piaţa muncii, alternative de cariere şi impactul deciziilor pe termen lung, iar voluntarii Ajungem MARI, cei care i-au şi înscris în aceste programe, s-au asigurat că le sunt sprijin şi de-a lungul acestui proces.
Consilierii vocaţional i-au ajutat pe tineri să analizeze atât aspiraţiile profesionale, cât şi priorităţile personale în ceea ce priveşte continuarea traseului educaţional, respectiv al integrării pe piaţa muncii şi dezvoltării profesionale. Au identificat nevoile de instruire şi au analizat programe de formare profesională, ajungând astfel ca 11 dintre tinerii participanţi la procesul de consiliere vocaţională să meargă mai departe şi să urmeze cursuri de calificare potrivite. Cursurile din domeniile beauty, bucătărie şi masaj terapeutic au condus în topul preferinţelor şi talentelor.
Tot cu ajutorul fondurilor strânse la Swimathon 2022, 25 de adolescenţi au participat la 6 sesiuni de coaching şi dezvoltare personală, ateliere de grup în care au fost abordate teme precum creşterea performanţei, atitudine, dedicare, stimă de sine, priorităţi şi responsabilitate. 2 dintre adolescenţi au lucrat individual pentru a ajunge să atingă obiectivele stabilite.
Banii de la Swimathon 2022 au facilitat şi participarea a 200 de adolescenţi la 10 ateliere de iniţiere în meserii alături de profesionişti din IT, HoReCa, beauty, comerţ, vânzări, sănătate, curăţenie, agricultură şi construcţii, care au împărtăşit din experienţa personală şi profesională. Atelierele au fost concepute de către un consilier vocaţional în aşa fel încât adolescenţii noştri să îşi descopere mai uşor interesele, valorile, abilităţile şi să înţeleagă ce presupun meseriile pe care se gândesc că le-ar putea urma, care sunt studiile de care au nevoie în acest sens şi care sunt paşii pe care îi au de făcut pentru a ajunge unde îşi doresc.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Cătălin, unul dintre cei 11 beneficiari ai cursurilor de calificare profesională, a arătat cât de mult a contat pentru el faptul că a primit această şansă. Optimist, perseverent şi plin de iniţiativă, acesta a avut grijă să nu rateze nici măcar o sesiune din cursul de masaj pe care l-a urmat, iar finalul cu brio a fost răsplata pentru munca şi seriozitatea de care a dat dovadă. Cum şi-a luat diploma a început să caute posturi vacante pe litoral, ca să profite de restul vacanţei de vară şi, cu suportul voluntarei Ajungem MARI, într-o zi caniculară a ajuns la interviu.
Discuţia cu reprezentantul hotelului a decurs bine, însă emoţiile până la primirea răspunsului au fost copleşitoare. Ore întregi a întors Cătălin pe toate părţile fiecare întrebare şi răspuns, a încercat să îşi dea seama dacă s-a prezentat mai bine decât ceilalţi candidaţi. Până la urmă a venit şi răspunsul. Postul de maseur nu era disponibil, dar entuziasmul şi dorinţa de muncă nu au fost trecute cu vederea, iar lui Cătălin i-a fost propus un post în bucătăria hotelului. Tânărul nostru a înţeles pe loc că este o ocazie numai bună să câştige nu doar un salariu, ci şi experienţă şi poate chiar prieteni noi. Mai mult, odată integrat în echipă ştie că îi va fi mult mai uşor să aplice, atunci când va veni momentul, pentru un post la SPA.
Când a ajuns Corina la prima întâlnire cu consilierul vocaţional primul lucru pe care i l-a spus este că ea vrea să devină poliţistă. După cum avea să observe acesta, în urma evaluării intereselor profesionale, nu era nicio toană, nici o idee venită din filme. Corina ştia exact ce presupune meseria şi de ce vrea să o urmeze, iar testul nu avea decât să confirme că acesta este drumul ei.
Au urmat mai multe întâlniri de consiliere, în acelaşi timp tânăra noastră continuând cu stricteţe antrenamentele de judo şi pregătirea educaţională pentru a-şi transforma visul în meserie.
Atât de mândri suntem de Cătălin, Corina şi de toţi tinerii care au intrat în acest program! Au arătat dorinţă de muncă, dar mai ales deschidere către noi oportunităţi şi efort susţinut pentru a se pregăti pentru viaţa independentă. Vă mulţumim pentru donaţiile generoase de la Swimathon 2022. Datorită vouă cu toţii au primit o şansă extraordinară, de care au profitat la maximum.