Viziune 

Ne dorim o lume în care copiii separați de familie să crească încrezători în potențialul lor și să ajungă oameni responsabili și independenți.  

Misiune 

Să le fim alături pe termen lung copiilor separați de familie, prin sprijinul voluntarilor. Aceștia devin pentru copii modele de urmat, îi încurajează permanent și le deschid oportunități.

Programul educațional Ajungem MARI își propune să reducă trauma copiilor din centre de plasament în urma instituționalizării, a abandonului și a separării de familii. Proiectele noastre sunt concepute pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios, să prindă încredere în ei și să își descopere pasiuni și abilități care să îi recomande pentru o profesie. Participând la cursuri, ateliere creative și excursii, având încurajare, afecțiune și experinte noi, copii din centre pot Ajunge MARI. 

Nevoile copiilor 

Copiii institutionalizați se confruntă adesea cu probleme de integrare în societate și cu faptul că au lacune în educație. Ei au nevoie de ajutor pentru pregătire suplimentară la mai multe discipline, dar și de activități creative, care să îi ajute să se dezvolte și prin care să își descopere și îmbunătățească abilitățile.

Mai mult decât atât, ei au nevoie de afecțiune, încurajare și încredere, pentru a putea depăși dificultățile de relaționare în societate. 

Ajungem MARI vine cu o abordare mai apropiată de nevoile acestor copii în procesul de învăţare şi deschide noi perspective pentru: 

  • educație și pregătire școlară
  • dezvoltarea inteligenței lor emoționale; 
  • stimularea încrederii în forțele proprii; 
  • îmbunătățirea capacității de concentrare; 
  • dezvoltarea abilităţilor sociale, de relaționare și de comunicare 

PRINCIPIILE AJUNGEM MARI 

1) Activitățile Ajungem MARI se bazează pe educație 

Toate proiectele desfășurate cu ajutorul voluntarilor noștri au ca scop educarea și formarea copiilor și tinerilor din centrele de plasament și din medii defavorizate. Pentru ei organizăm: cursuri de recuperare școlară, ateliere și activități pentru îmbunătățirea abilităților copiilor, cursuri vocaționale, consiliere vocațională, cursuri de calificare. 

Odată asigurate aceste nevoi fundamentale, ne vom permite să ne îndreptăm atenția către acoperirea altor impasuri, cum ar fi îmbunătățirea mediului în care trăiesc copiii sau alte neajunsuri specifice.

2) Credem în implicarea sustenabilă și pe termen lung 

Nu încurajăm voluntariatul de o zi. În centre și la activitățile cu copiii nu aducem persoane străine, care nu au participat la training-ul de instruire și nu au semnat contractul de voluntariat. Contractul inițial prevede implicarea în program pentru o perioadă de 8 luni, cu posibilitate de prelungire. Voluntarilor implicați le oferim suportul necesar pentru a-i ajuta să le fie alături copiilor cu care au lucrat inițial pentru o perioadă cât mai lungă. 

Odată intrați în program, copiii participă la proiectele și activitățile noastre cât timp au nevoie și își doresc sprijinul și îndrumarea noastră, inclusiv după părăsirea centrelor sau mutarea în alte centre.

3) Tratăm în mod egal toți copiii și credem în ei 

Avem o atitudine pozitivă față de copii și îi încurajăm pe toți să creadă în șansele lor de a se afirma și în sprijinul nostru. Fiecare copil are calități care așteaptă să fie descoperite și merită să fie apreciat, de aceea încercăm să îi implicăm pe toți în activitățile noastre din centru și din afara centrului. Nu încurajăm organizarea unor activități competitive, ci mai degrabă a celor colaborative și a lucrului în echipe.

4) Dezaprobăm total orice formă de violență verbală sau fizică 

Nu etichetăm copiii cu care lucrăm. Acceptăm necondiționat fiecare copil și avem în vedere că fiecare comportament are o cauză. Rolul nostru este să le fim alături copiilor pentru a-i ajuta să depășească dificultățile cu care se confruntă.

5) Protejăm imaginea copiilor 

Păstrăm o imagine optimistă asupra activității copiilor, axată pe lucrurile bune pe care le fac ei și pe rezultatele pe care le obținem împreună. Nu folosim diminutive în relația cu copiii, nu îi victimizăm și nu le plângem de milă.

Nu expunem copiii în cadrul evenimentelor publice, le respectăm dreptul la imagine și le protejăm identitatea. Le cerem acordul pentru a fi pozați și a participa la activități în afara centrelor. 

6) Păstrăm echilibrul în activitățile desfășurate și în relațiile cu cei implicați 

Implicăm copiii în primul rând în activități educative, cu prioritate în fața celor recreative.

Menținem o relație echilibrată între voluntari și copii, prin stabilirea unor limite clare cu privire la ceea putem face în cadrul programului de voluntariat. Nu promitem mai mult decât putem face și înțelegem rolul temporar al voluntarilor în viețile copiilor. Scopul voluntarilor Ajungem MARI este de a fi mentor sau model pentru copii, să îi ajute să descopere lumea, să prindă încredere în propriile lor forțe, să devină INDEPENDENȚI și RESPONSABILI.

Programele noastre nu facilitează adopția copiilor și exclud orice posibilitate ca voluntarii să ia acasă copii, definitiv sau temporar, în weekend sau în vacanță! 

7) Dăruim timp, cunoștințe și atenție 

Nu le oferim copiilor bani, cadouri și dulciuri, nici măcar ca recompensă. Îi educăm pe copii să învețe pentru viitorul lor, pentru bucuria cunoașterii, pentru că activitățile sunt atractive și le stârnesc interesul. Dacă le-am oferi recompense materiale, ei ar aștepta mereu ceva în schimbul participării lor la acțiunile organizate de voluntari. 

Rolul voluntarilor este să ne ajute în acoperirea nevoii de educație și integrare socială a acestor copii și tineri. Recunoaștem importanța nevoilor materiale (multe și diverse), însă ne concentrăm resursele și energia asupra dezvoltării intelectuale și emoționale a acestora. 

8) Suntem o echipă 

Tot ceea ce facem este posibil datorită echipei care a inițiat și dezvoltat programul. Ideile lor și perseverența cu care au luptat pentru ca proiectele să prindă viață au adus programul Ajungem MARI în atenția voastră. 

Putem avea rezultate cu un impact mai mare, prin extinderea colaborărilor, implicarea mai multor voluntari și coordonatori. Avem un dialog deschis cu toți partenerii, voluntarii și coordonatorii noștri; discutăm despre nevoile copiilor; adaptăm activitățile și inițiativele. Dacă apar situații ne depășesc, ne documentăm, încercăm să înțelegem problema și persoana în cauză, și să ajutăm, căutând soluții potrivite pentru fiecare. 

9) Tratăm cu respect și empatie toate persoanele 

Nu discriminăm, indiferent de rasă, culoare, sex, orientare sexuală, limbă, religie, situație socială, opinie politică sau orice altă opinie. Tratăm cu respect animalele și mediul înconjurător, de aceea nu încurajăm implicarea copiilor în activități precum mersul la circurile cu animale sau la grădina zoologică și îi învățăm despre protejarea mediului.

Păstrăm convingerile personale (religioase, politice etc.) pentru noi și nu le impunem copiilor opinii în nicio privință. Putem vorbi despre experiențele noastre, dar îi lăsăm pe ei să tragă concluzii și să facă alegeri.

To Top