Programul educațional Ajungem MARI – Asociația Lindenfeld

Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății. 

Asociatia a fost infiintata in 2013 si este inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 503/A/2013.

Asociatia Lindenfeld, CIF: 32059804, este eligibila pentru sponsorizari deductibile conform deciziei Administratiei Sector 1 a Finantelor Publice cu nr. 294578 din 17.04.2019 si se regaseste in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pe website-ul ANAF (cautare cu CIF).


 

Ajungem MARI este singurul program demarat de Asociația Lindenfeld și susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Asociația a fost fondată în 2013 de 3 tineri care își doreau să aducă schimbări în societate, iar programul educațional Ajungem MARI a pornit în 2014. Scopul programului este să îi sprijine pe copii și tineri să ajungă oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți.

Prin program se bucură de educație interactivă și experiențe de formare 2200 de copii și tineri minunați din sistemul de protecție a copilului, instituționalizați sau din familii defavorizate. Lucrăm în special cu copiii din centre de plasament de stat, iar odată acoperite aceste centre, ne îndreptăm și spre copii din centre de zi de stat sau centre private. Copiii și ținerii au mult potențial, dar puțină încredere în forțele lor și sunt afectați de separarea de familie și creșterea în instituții. Ei au nevoie de relații cu adulți care să le devină prieteni și modele și să le ofere sprijin și încurajare, să le deschidă oportunități și să îi motiveze să își continue educația.

Programul conține mai multe proiecte permanente desfășurate în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistentă Socială și Protecție a Copilului din București și 24 de județe, dar și cu asociații/ fundații care au în grijă centre sociale pentru copii.

Programul educațional Ajungem MARI a demarat în București pe 8 iunie 2014, cu fonduri 0, dar s-a extins rapid incluzând tot mai mulți copii. Extinderea națională a început la 1 an de la lansare, în 4 județe, peste 6 luni alte 10 și peste 3 luni alte 10 județe. În 2016 erau deja incluse în program 24 de județe cu sprijinul coordonatorilor locali voluntari. Pentru educația celor 2200 de copii incluși în proiect sunt implicați aproximativ 1600 de voluntari în permanență care îi vizitează săptămânal.

Credem în șansele tuturor copiilor, în sprijin pe termen lung și consecvență, acceptare necondiționată, încurajare permanență, răbdare și perseverență:

– Voluntarii merg săptămânal în centrele de plasament
– Copiii odată incluși în program sunt urmăriți până când părăsesc sistemul (sunt continuate colaborarile cu centrele sau sunt incluse centrele în care au fost mutați copiii)
– Voluntarii lucrează cel puțin 6 luni și sunt sprijiniți să continue prin training și consiliere
– La fiecare 6 luni organizăm noi recrutări pentru a asigura numărul optim de voluntari

Poți descarca de aici Prezentarea programului pentru a afla mai multe despre ce am făcut în 4 ani si jumatate de activitate si Raportul anual pentru 2018.

_____________________________________________

 PROIECTE

Programul contine proiecte permanente care răspund pe termen lung nevoilor reale ale copiilor instituționalizați și din centre de plasament și pun accent pe creșterea încrederii copiilor în forțele proprii, formarea de abilităti și transmiterea unor valori pentru o viată demnă și sănătoasă. 

Cele 5 proiecte permanente sunt:

Dă-ți pasiunea mai departe – peste 1600 de voluntari îi vizitează săptămânal pe cei peste 2200 de copii pentru sedințe interactive de pregătire sau recuperare școlară, ateliere creative, de dezvoltare personală sau de cultură generala

– Explorator pentru o zi – copiii descoperă lumea din afara centrelor de plasament alături de voluntari prin ieșiri educative

Prinde formă – copiii participă la cursuri vocaționale în afară centrelor, la ateliere de dezvoltare personală, ședințe de terapie

Îndrăznește să visezi – adolescenții și ținerii descoperă ce pot și vor să facă mai departe prin vizite de orientare profesională în diverse locuri de muncă și prin consiliere vocațională; în funcție de pasiuni și abilități, pot participă la cursuri de calificare, stagii de practică sau se pot angaja

Vacanța (te face) MARE – tabere de dezvoltare personală la munte, cu multe jocuri și excursii

În cadrul acestor proiecte permanente sunt integrate proiecte punctuale, cum ar fi cele de educație financiară, educație antreprenorială, educație pentru sănătate, mentorat pentru adolescenți

_____________________________________________

APRECIERE:

Programul Ajungem MARI este apreciat în special de copii, care abia așteaptă să îi reîntâlnească pe voluntari și să participe la activități împreună. Voluntarii sunt pentru ei prieteni și modele: “buni, calzi, prietenoși, veseli, de încredere, serioși și își respectă promisiunile”. Bineînțeles, programul este apreciat și de reprezentanții instituțiilor partenere, Direcțiile de Protecție și centrele, care înnoiesc anual colaborarea.

Programul a primit recunoaștere incă din primul an și a fost premiat la:

 

  • Gala Națională a Voluntarilor 2014- 3 nominalizări și premiul “Voluntarul Anului în Educație” pentru fondatorul Ajungem MARI
  • Gala Societății Civile 2014 – premiul II la secțiunea “Proiecte de voluntariat”
  • Gala Națională a Voluntarilor 2015 – premiul pentru “Proiectul Anului în educație”
  • Gala Proiectelor pentru Tineret Timiș – premiul pentru “Proiectul anului 2015 în domeniul umanitar și sănătate”
  • Scrisoare de recomandare si apreciere din partea Ministerului Muncii si Familiei – 2016

To Top