Câteva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți cauți chirie.
- Care este prețul chiriei?
- Unde este poziționată locuința pe hartă? E o zonă bună a orașului?
- E mobilată? Sau ce mobilă mai trebuie să cumperi?
- Câte camere are? Dacă e cu o singură cameră înseamnă că se numește garsonieră.
- Ce tip de încălzire are: centrală pe gaz sau încălzire de la Radet?
- Cât este de aproape de metrou sau alte mijloace de transport?
- Cât de aproape e de magazine?
- E închiriată de proprietar sau e prin agenție?
Pentru a căuta o locuință de închiriat, folosește unul dintre site-urile următoare:
https://www.olx.ro/imobiliare/apartamente-garsoniere-de-inchiriat/q-chirii/
https://www.imobiliare.ro/harta-chirii
- Dacă nu ai suficienți bani pentru a închiria sigur un apartament, poți închiria împreună cu un prieten. ATENȚIE: să fie de încredere și cu un loc de muncă stabil, să nu te lase baltă când vine vorba de plată.
- O primă metodă bună de a căuta o locuință cu chirie este să-ți întrebi prietenii și apropiații. Poți întreba voluntarii din orașul tău, iar ei să întrebe mai departe la Ajugem MARI. Există și grupuri de facebook de căutare de locuințe cu chirie.
- De multe ori, atunci când semnezi contractului de chirie se cere plata chiriei și garanția. De exemplu, dacă o chirie costă 150 euro, înseamnă că în prima lună vei da 300 euro (150 euro chiria + 150 euro garanția). Garanția este cerută de proprietar ca să se asigure că cel care stă în locuința lui nu îi face vreo pagubă (să fure lucruri, să spargă geamuri, să rupă mobila etc) sau pleacă și lasă o lună neplătită / utilități neplătite. La plecarea din chirie, proprietarul îi returnează chiriașului garanția.
- E recomandat să iei chirie direct de la proprietar. Multe anunțuri sunt puse de agenții imobiliare, care au colaborare cu proprietarul (agentul găsește chiriași mai ușor și pentru asta cere comision – de regulă 50% până la 100% din prețul chiriei).
- În momentul în care te uiți la o locuință, să ai în minte și următoarele aspecte:
- Tipul de încălzire al locuinței (încălzirea electrică este mult mai costisitoare față de cea pe gaze și trebuie luat în calcul consumul pentru încălzirea apei, consumul de gaze pentru gătit).
- Zona / cartierul (să fie aproape de job, magazine, transport în comun, școală etc.)
- Înainte de închiriere se verifică lista de întreținere (dacă există datorii mari la întreținere, există riscul să fie închise apa, căldura etc.), dacă există mucegai la ultimul etaj (infiltrații în terasa blocului), dacă există mucegai în casă (izolație precară sau instalații sanitare defecte); trebuie stabilit de la început cu proprietarul ce reparații / sarcini îi cad în responsabilitate. Dacă există deja mobilă, fotografiază orice obiect are defect, imediat ce intri în casă, pentru a demonstra, în caz de nevoie, că așa a fost preluat (păstrează fotografiile).
- Dacă nu plătești chiria la timp, este posibil să fii dat afară de proprietar. De aceea, e important să pui deoparte banii pentru chirie pentru a nu risca să rămâi fără în momentul în care va trebui să plătești chiria.