Momentul angajării și semnării contractului de muncă este unul de super mare importanță și bucurie, dar înainte de a trece la treabă este nevoie să citești cu mare atenție ce scrie în contract și dacă ți se pare ceva dubios, să apelezi cu încredere la unul dintre voluntarii sau angajații Ajungem MARI.
Pentru început, ce este contractul de muncă?
- Un act obligatoriu ce se încheie între angajat și angajator.
- Un act care dovedește faptul că ești angajat.
- Un act în care sunt trecute drepturile și obligațiile tale ca și angajat.
- Un act în care este specificat numărul de ore pe care trebuie să le lucrezi, perioada de timp pentru care ai fost angajat și salariul.
- Vârsta minimă pentru a putea lucra și pentru a avea contract individual de muncă este de 16 ani.
5 elemente importante la care trebuie să fim atenți înainte de a semna contractul de muncă – DDLOS (Data, Durata, Locul, Orele, Salariul)
- Data la care vei începe să muncești propriu-zis
- Durata contractului (nedeterminată/determinată)
- Locul unde vei munci (la birou sau de acasă)
- Orele pe care va trebui să le lucrezi în fiecare zi
- Acesta trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară (2.300 lei în anul 2021) pentru un program de 8 ore de muncă – adică tu trebuie să iei în mână măcar 1.386 lei.
- Pentru a afla mai multe despre diferența dintre salariul brut și salariul net, verifică secțiunea GESTIOANREA BANILOR.
- Contractul de muncă se semnează în 2 exemplare. Unul rămâne la angajator și unul la tine. E foarte important să păstrezi bine acest document. Îți poți face chiar și un dosar în care să pui toate actele esențiale pe care le ai.
De ce trebuie să avem contract de muncă?
În primul rând, dacă nu semnezi un contract de muncă, te poți trezi că nu primești niciun ban din partea angajatorului. Semnarea unui astfel de documente în obligă pe el să îți dea banii conform cu orele muncite.
Dacă vei munci „la negru”, fără un contract de muncă, nu vei putea primi:
- Asigurare medicală și asigurarea pentru accidente de muncă.
- Spre exemplu, dacă te vei lovi la locul de muncă, în baza contractului vei putea primi îngrijiri și susținere în vederea recuperării în mod gratuit.
- Concediul medical.
- Atunci când ești angajat cu un contract de muncă, chiar dacă te îmbolnăvești și nu mai poți munci câteva zile, angajatorul te va plăti în continuare, chiar și pentru acele zile în care tu ai fost bolnav. Situația nu sta la fel însă în cazul în care muncești „la negru” – în acest caz, nu vei primi bani pentru zilele în care nu ai muncit.
- Ajutor de șomaj.
- Dacă lucrezi cu contract de muncă pentru o perioadă de 12 luni și la un moment dat, se întâmplă să nu mai poți munci din diferite motive, te poți înscrie la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și astfel vei benficia de bani din partea statului. Dacă muncești fără contract de muncă însă nu vei putea avea parte de acest beneficiu.
- Vechime în muncă.
- Pe baza acesteia, unii angajatori îți pot oferi pe baza contractului de muncă, bani mai mulți. Cu cât ai mai multă experiență de muncă dovedită printr-un contract, cu atât vei putea avea un salariu mai mare.
- Indemnizații pentru părinți.
- În situația în care vei avea un copil, vei putea beneficia de concediu plătit doar în situația în care ești angajat cu contract de muncă.
-
- Știu că în prezent pare foarte îndepărtat și destul de puțin important acest moment însă dacă vei munci „la negru”, vei avea o pensie foarte mică.