Descarcă Prezentarea Ajungem MARI Arad

Prieteni pentru copiii din centrele de plasament

  • Aproape 50 de copii din centrele de plasament, centrele de criză și case de tip familial sunt susținuți permanent de voluntarii Ajungem MARI Arad
  • Copiii sunt încurajați să meargă la diferite cursuri vocaționale, voluntarii îi însoțesc la ore de pictură, karate sau gimnastică

  ,,Tenișii sunt atât de frumoși încât îmi vine să îi port doar prin casă, să nu îi stric”-  M, 9 ani

Ajungem MARI Arad sprijină aproximativ 50 de copii din sistemul de protecție a copilului din județ. Programul educațional a demarat în 2016, iar în prezent sunt 23 de voluntari care merg săptămânal în centre și organizează diferite activități educative pentru copii: pregătirea temelor pentru școală, ateliere de cultură generală, lucru manual, ateliere de creație sau de educație financiară.

Voluntarii Ajungem MARI Arad îi ajută pe copii să recupereze și să fixeze materia pierdută la școală, îi învață să citească, să cunoască tabla înmulțirii și îi pregătesc pentru examenele naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat).

 

În Arad, numărul voluntarilor a fost mereu o problemă, sunt foarte mulți copii care locuiesc în centre situate în zone rurale, iar transportul îi împiedică pe oamenii interesați să facă voluntariat. Sunt zeci de copii și tineri care au nevoie de o persoană caldă și sinceră care să le fie aproape.

Un copil care trece prin trauma abandonului are nevoie de susținere pe termen lung, de adulți care să îl asculte, să îl înțeleagă, să îl încurajeze și să nu îl dezamăgească, așa cum a făcut-o cei din familia lui.

În centrele de plasament, unde voluntarii Ajungem MARI au reușit să aibă o activitate constantă, iar rezultatele sunt vizibile. Copiii au reușit să îi îmbunătățească activitățile școlare și, de fiecare dată, au găsit în voluntarii care le trec pragul exemple de urmat în viață. Voluntarii ajung să îi inspire pe copii și devin modele pentru ei, iar timpul consolidează relația lor de prietenie.

 

Raport de voluntar :

 

,,Cum să îți începi ziua într-un mod frumos? Făcând o vizită copiilor din căsuțe! Bucuria și zâmbetele lor s-au văzut încă de la fereastra care dă spre stradă, unde ei așteptau înghesuiți și nerăbdători. “Ați ajuns? Credeam că nu mai veniți!”.

Încercăm să le pregătim activități cât mai interesante și educative și să folosim  materiale pentru diferite activități, cu toți copiii, de la desen cu vopsele acrilice, baloane, palete cu mingi,  jocuri de cuvinte – Literix. Important este și să ne distrăm cu toții..”  Elena Bogus, voluntar Ajungem MARI Arad

 

Voluntarii Ajungem MARI îi susțin pe copii inclusiv la cursurile vocaționale, îi însoțesc la ore de karate, gimnastică sau pictură. Mai mult decât atât, voluntarii se preocupă să strângă fonduri pentru a le asigura copiilor și alte activități în afara centrelor de plasament. Anul trecut au fost organizate peste 20 de ieșiri în aer liber. Copiii au mers la cinema, au vizat diferite muzee, au văzut cum arată o bibliotecă și au făcut sport în aer liber.

 

,,Ieșirile sunt preferatele copiilor. Au ocazia să exploreze și se simt liberi alături de voluntari care le devin prieteni.” – Ana Cristache, coordonator național Ajungem MARI

 

Voluntarii Ajungem MARI Arad au organizat și vizite de orientare profesională. Un număr de aproape 20 de copii au mers să vadă cum se desfășoară activitatea într-o bibliotecă, într-o tipografie, dar și în cadrul unei companii cu specific agricol. Copiii au avut șansă că interacționeze cu alți oameni, să stea de vorbă cu angajații, să afle de ce studii este nevoie pentru a activa într-un anumit domeniu și, astfel, au devenit mai motivați să își continue studiile și să termine școala.


Despre Ajungem MARI și Ajungem MARI Arad

 În județul Arad, Programul educațional Ajungem MARI Arad  a debutat în anul 2016, iar în prezent sunt susținuți constant aproape 50 de copii și tineri minunați din centrele de plasament și case de tip familial. Activitatea Ajungem MARI Arad a întâmpinat uneori provocări și dificultăți având în vedere că multe dintre formele de protecție se află în diferite localități din mediul rural, iar oamenii nu au o cultură a voluntariatului atât de bine dezvoltată. Cu toate acestea, voluntarii Ajungem MARI Arad fac eforturi pentru a-i ajuta pe copii și pentru a le oferi suport. Anul 2019 a fost un an productiv și plin de activități. Au fost organizate zeci de ieșiri educative la diferite evenimente culturale, seri de film sau ieșiri la teatru. De asemenea voluntarii i-au sprijinit pe copii și i-au însoțit la diferite cursuri vocaționale (karate, pictură pe sticlă, desen) și au fost organizate mai multe vizite de orientare profesională în cadrul unor instituții sau companii (Biblioteca Județeană, Tipografie și Transilvania Invest).

 

Activitatea Ajungem MARI Arad este organizată de un coordonator local voluntar cu sprijinul echipei de bază din București. Pentru fiecare centru, un coordonator ține legătura între voluntari și personalul DGASPC. Echipa Ajungem MARI Arad organizează evenimente de promovare și strângere de fonduri pentru a atrage un număr mare de voluntari și resurse pentru activități. Este nevoie de un număr și mai mare de voluntari astfel încât să putem asigura suport pentru toți copiii care au nevoie de sprijin.


Ajungem MARI este singurul program al Asociația Lindenfeld și susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Scopul programului este să îi sprijine pe copii și tineri să ajungă oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți. Programul educațional Ajungem MARI a demarat în București pe 8 iunie 2014, cu fonduri 0 și s-a extins rapid, incluzând tot mai mulți copii. În prezent, în București și cele 24 de județe 2.500 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de educație interactivă și experiențe de formare cu sprijinul a 1.600 de voluntari care îi vizitează săptămânal.


Mai multe informații:

E-mail: arad@ajungemmari.ro

Facebook – Ajungem MARI Arad

www.ajungemmari.ro

Ajungem Mari logo

AJUNGEM MARI

Str. Henri Coandă, Nr. 15, sector 1, București

Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: nr. 503/A/2013

office@ajungemmari.ro

DONEAZĂ

Asociația Lindenfeld

Cont: RO10 BACX 0000 0012 8851 7000

CIF: 32059804